|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.64 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Jan 15, 2013 7:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa če uporabiš 2S, potem kakšen regulator z minimalno porabo in 555 s katerim krmiliš tranzistor, ki vklaplja polno napetost akumulatorja. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xfce Član

Pridružen-a: Čet 28 Jul 2011 8:06 Prispevkov: 521 Aktiv.: 3.08
|
Objavljeno: Tor Jan 15, 2013 7:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
jemcek je napisal/a: |
sem pomeril z osciloscopom in je res pwm na izhodu. se lepo vidi pravokotni signal od 0 do 3,6V.
se opravičujem vsem, ki ste zaradi tega morali "ugibati" ampak imam premalo izkušenj in na osciloskop sploh nisem pomislil že v začetku.
še eno vprašanje: ker bi želel ta isto narediti še sam z Lipo celico, v katero smer naj iščem, da bo zadeva imela čimvečji izkoristek:
- a je to v smeri "astable multivibrator", kjer vse skupaj naredim s pomočjo dveh tranzistorjev in parih uporov in kondenzatorjev
- al je bolje nek step-up dc-dc converter na 5V, potem pa uporaba kakega 555 za generiranje pwm signala
- kaj tretjega?
hvala za odgovore. |
Ti alpinist LiPo celice ti ne priporočam za v uporabo pri zelo nizki temperaturi.
http://www.hardingenergy.com/pdfs/6%20Lithium%20Polymer.pdf
poglej sliko 6.6.1
pri -20°C je navoljo samo še 45% kapacitete baterije
NIMH ima pri -20°C še 75% kapacitete
Sicer ne vem koliko resno hodiš naokoli. Drugače pa pomisli, da mora biti vse skupaj solidno narejeno, da ti ne bo crknilo med hojo. Od ohišja, konektorja, zaščiteno vezje in stikalo..
Vezje je pa preprosto, nek mikrokrmilnik ali 555 in tranzistor. Nobenega regulatorja ne rabiš, samo trošiš energijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Tor Jan 15, 2013 8:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede na to, da uporabljaš 3 NiMH celice, ne rabiš spreminjati prav nič, obstoječo baterijo zgolj zamenjaš z 1 celico LiPo. Celico imej pod obleko, da bo na toplem, sicer ne boš dobil veliko ven. In pa uporabi tako, ki ima že vgrajeno zaščito pred preizpraznjenjem, če ne jo boš uničil ob prvem "praznjenu na nulo".
Lp, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.64 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Jan 15, 2013 8:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne predstavljam si, kaj ti pomaga toplota v noge, če te drugje zebe? Govorim o bivakiranju. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Tor Jan 15, 2013 8:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Litijeva celica ima že izhodno napetost ravno pravšnjo - toliko kot jo imas sedaj s tremi NiMH celicami, ne rabiš dvigati napetosti, razen če bi rad noge pekel...
Lahko samo zamenjaš celico, PWM pa uporabiš obstoječ. Drugače pa samo 555 in en mosfet, pa si zmagal.
EDIT: malce mi (spet) internet nagaja...nisem videl da so pred menoj že odgovorili enako...
BTW.. litijeve celice imajo že zelo slab izkoristek pri minus 20, ampak kje pa piše da jih bo imel na taki temperaturi? Vtakneš jih v žep in si zmagal.
Glede "zebe": dostikrat te zebe ravno v noge, in če te zebe v noge si cel premražen. Preverjeno dostikrat, sicer ne v gorah ampak na terenu po 10 ur in več na minusu... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jemcek Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2011 13:14 Prispevkov: 22 Aktiv.: 0.13 Kraj: lj
|
Objavljeno: Tor Jan 15, 2013 11:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
hvala za nasvete, edin nekaj ne razumem: če je dovolj ne555 in tranzistor, ne razumem, kako bom napajal 555?
sem pogledal datasheet od ne555 in piše da je minimalna napajalna napetost 4,5V. Lipo mi da v najboljšem primeru 4,2V. Torej rabim še neko dodatno vezje, ki mi bo to napetost dvignilo na cca 5V ali ne?
obstoječe baterije pa ne bi rad razdiral, da bi uporabil obstoječo regulacijo, ker je vse skupaj narejeno zelo solidno in tudi dobro zaprto. jaz bi samo rad naredil rezervo oz. si podaljšal delovanje. baterijo pa nosim pod nogavicami nad čevlji, torej direktno na koži in ni nikoli preveč mrzla.
@pzufic: ja, v bivaku te zebe v cel telo, maš prav, ampak saj veš, kateri del na koncu rata najprej črn in ga odrežejo  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xfce Član

Pridružen-a: Čet 28 Jul 2011 8:06 Prispevkov: 521 Aktiv.: 3.08
|
Objavljeno: Tor Jan 15, 2013 11:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
jemcek je napisal/a: |
t od ne555 in piše da je minimalna napajalna napetost 4,5V. Lipo mi da v najboljšem primeru 4,2V. Torej rabim še neko dodatno vezje, ki mi bo to napetost dvignilo na cca 5V ali ne?
|
Z ne555 nimam izkušenj, samo gotovo obstaja kakšna verzija za nižjo napetost.. ali pa tako ali tako deluje z nižjo.
Sam bi uporabil pic, ki deluje od 1,8V do 5,5V in bi generiral poljuben PWM.
Obstajajo pa tudi čipki, pa daš mini tuljavico in imaš tistih 5V. Mogoče bi res lahko naredil žepek in bi ga pripel okoli noge, notri bi bila pa baterija.. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sre Jan 16, 2013 2:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Hehh, tole ugibanje mi gre počasi na živce, spraševalci samo nekaj palamudite, sprašujete nekaj, kar še sami ne veste... no, odpuščeno vam je, ker priznate, da ne veste kaj dosti o ...
No, v vsakem primeru, potrebno je napisati čimveč podatkov, bolje višek podatkov, kot eden premalo
555 deluje tudi pri 3V, če je prava vezija. Večinoma je podatek, da je napajanje od 4,5V do 18v, ampak v praksi gre izven teh meja. Namesto 555 lahko uporabiš tranzistorski oscilator ali pa kakšno CMOS serijo mogoče kar mikrokontrolersko verzijo, bo vezje še najbolj miniaturno z najmanj okoliškimi elementi. Glede na to, da je poraba tako majhna, bi bil oscilator z 2 tranzistorjema čisto v redu, brez močnostnih FETov in podobnih zadev, frekvenca PWM je nepomembna, kot sem že napisal v prejšnjem odgovoru, saj gre za grelec.
Mnogi ne razumete, ko postane hladno v noge, začne zebsti po celem telesu, gre pa za hudo neprijetnost, če zebe v noge. Primerna obutev je samoumevna, ampak če nekdo stoji na snegu dalj časa, tudi dobra obutev ne dela čudežev.
Zanimivo je delovanje človeškega telesa in občutki. Dejansko začne zebsti v noge ker se je jedro telesa ohladilo in telo varčuje s toploto in zato okončine ne segreva več tako močno. Da ne bo zeblo v noge ali kamorkoli, bi bilo treba poskrbeti globalno, ne samo za stopala in prste na nogah. Če je težava v gibanju, potem je jasno, krvni obtok je prepočasen, zato je treba tega pospešiti ali greti okončine.
Ni vse v tehniki, treba je kombinirat delovanje človeškega telesa s primernimi oblačili in po potrebi s tehniko. To sicer ni direktno povezano z vprašanjem, pa vseeno želim opomniti tudi na to, če je kdo pozabil. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni