www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Društvo Duh časa
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 16, 2013 3:48 pm    Naslov sporočila: icon_great Društvo Duh časa Odgovori s citatom

Pozdravljeni.

Reklama gor ali dol ... Od reklame nimam ničesar, verjamem pa, da lahko ščepec pomoči ponudi kar precej forumašev.

Pravkar sem pri oddaji Tednik videl prispevek o Društvu Duh časa. www.duh-casa.si

Med drugim se ukvarjajo s posredovanjem rabljenih računalnikov družinam v stiski.
Odsluženo računalniško opremo prevzamejo, jo strojno in programsko usposobijo v delujoče stanje, nato pa podarijo družinam v stiski, ki si računalnika ne morejo privoščiti. Zlasti šoloobvezni otroci so tega zelo veseli, saj je postal računalnik že v OŠ malodane nuja.

Najprej je treba preprečiti, da bi šla računalniška oprema nenadzorovano med kosovne odpadke, nato jo nekam skladiščiti, jo prepeljati na zbirno mesto za obnovo, jo usposobiti, nato pa omenjeno društvo preko šolskih in socialnih služb dobi podatke, kam naj dostavijo računalnike. Pridejo na dom, povežejo kablovje, zbrani družini pokažejo delovanje programov, usposobijo internet, nato po potrebi še 3 mesece nudijo pomoč. Poskušajo tudi ustanoviti podružnice društva, vsaj po regijah.

Če se vidite kjer koli znotraj naštetega, ste dobrodošli.

p.s.: Moja 13-letna kišta še dela, zato je ne dam, marsikdo pa ne ve, kam z dosti mlajšim "starim" računalnikom, monitorjem, miško, tipkovnico,... ki bi marsikomu prišli še kako prav.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.97
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 16, 2013 7:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja tudi jaz sem gledal to oddajo in stvar poznam malo bolje.

Vse kar je bilo v oddaji je res, nekaj stvari pa so zamolčali. V ozadnju je nič več a tudi nič manj kot trgovina z surovinami. Še posebej so zaželeni stari računalniki. To pa zato, ker vsebujejo več zlata. In če mene vprašate dandanes ni nek poklon, če ti nekdo na mizo postavi CRT monitor, saj je njegova življenjska doba zelo pri kraju.
CRT monitorji so pa drugače nevaren odpadek. Nevaren zaradi fosforja, ki ga vsebujejo.

Upam, da niste verjeli da je to zgolj dobrodelnost tista, ki pelje ta projekt.

kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.73
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 16, 2013 8:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V tuini (zlasti Kanada če se ne motim) je to stalna praksa, vendar ne delajo zastonj, ker zastonj se ne da živet, če drugega ne morajo plačat najemnino za skladišče pa hrano. Sprejemajo donacije v odrabljeni računalniški opremi, vse komplet stestirajo in uporabne dele uporabijo ter sestavijo v uporabno obliko. Potem pa jih prodajajo za simbolično ceno. Ta je odvisna od starosti in moči ampak običajno ne presega 20$. Enkrat tedensko odprejo skladišče za javnost tako nekako kot pri nas RK in Karitas, ostale dni pa zbirajo in popravljajo. Ljudje pridejo s dokumeni s socjalne kdo je upravičen do računalniške opreme in jih za tisto simblično ceno odpeljejo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.87
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 16, 2013 11:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
In če mene vprašate dandanes ni nek poklon, če ti nekdo na mizo postavi CRT monitor, saj je njegova življenjska doba zelo pri kraju

Zelo verjetno bo preostala življenska doba rabljenega CRT monitorja daljša od pričakovane življenjske dobe novega LCD monitorja, ki je prav tako nevaren odpadek.

igo je napisal/a:
...usposobijo internet...

Zakaj bi kdorkoli plačeval internetni dostop, če nima računalnika?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kobranka
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 16, 2013 11:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno bo uporabljal mobilni internet, ker ti ga obračunajo 1ojto na dan. 4je vikendi 8 ojrov. Very Happy Ja tudi jaz se sprašujem ali knjižnice niso prav nič več aktualne?
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.97
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 16, 2013 11:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

int47 je napisal/a:
Zelo verjetno bo preostala življenska doba rabljenega CRT monitorja daljša od pričakovane življenjske dobe novega LCD monitorja....

Ohh ne, preveč tega sem že popravil. Verjemi, da stari CRT-ji izdihnejo, če jih le 2 meseca pustiš neprižgane. Nekaj časa še dela potem je pa,... ne vem kdo bo menjeval tisto enormno količino elektrolitov.

Pri LCD-jih je pa stvar taka, da crkujejo zgolj napajalniki, pa še ti ne prav pogosto. Tudi popravilo se sestoji iz menjave nekaj elektrolitov, pa še kakšne varovalke.
Totalka je pa matrika oziroma cev pri CRT-ju. In stari CRT-ji imajo cevi krepko iztrošene. Matrika je na čas manj občutljiva.

Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.53
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 16, 2013 11:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Ohh ne, preveč tega sem že popravil. Verjemi, da stari CRT-ji izdihnejo, ...........

Drži, kratkotrajno se jih da še pošlihtat, toda, ko so na tem da izdihnejo, se bo to tudi zgodilo!

matejcek81
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32
Aktiv.: 7.70
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 16, 2013 11:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa smo spet tam, kje ni muh. Dobrota je sirota.
V "dobrodelne namene" sestavim vsaj 3 računalnike na leto. Moram bolje povedati, da sem jih. Nazadnje sem videl pri družini, kateri sem računalnik brezplačno popravil, naložil in še namestil sistem, da cela družina brez otrok (3 je odrasli) kadijo. Jaz tudi kadim in ne prosjačim računalnika. Zraven mene, so pokadili vsak po polovico zavojčka. Predvidevam, da pokadijo 2 zavojčka dnevno (vsak). To je 6 zavojčkov po ceni cca.3€. Znese 2x3x3x30=540€. Toliko stane nov spodoben uporaben prenosnik.
Zdaj pa mi povejte kje je tu pravica...

LP

s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 11.99
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 17, 2013 12:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja, so reveži in "reveži".
Ko je Rdeči Križ vozil otroke iz revnih družin na Debeli rtič, je "taprav" ata svojega pripeljal z A6.......

matejcek81
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32
Aktiv.: 7.70
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 17, 2013 12:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tašča je dobila testenine od znanke na katerih je pisalo nekaj v zvezi z "ni za prodajo". Vprašala jo je kje je to dobila, je rekla na RK. V na vprašanje "kako?" je bil odgovor: "Imam veze". Toliko o osebni izkušnji z RK.

Da pa Fatmir pripelje svojega sina Sefata v Audi Q7 (novi model) v vrtec (ki ga seveda ne rabi plačevat) z gorivom kupljenim iz "socialke", ker je brez službe smo pa verjetno vsi slišali...

LP

kobranka
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 17, 2013 1:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za to moraš biti očitno geni višji od IQja(neizmerljiv). Pray Brick wall Nisem jim še dorasel. Shocked

PS: kako je pa kaj urejeno socialno podjetništvo pri nas?
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.72
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 17, 2013 2:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

O tem dobrodelnem poklanjanju PCjev je že bilo govora. Ne vem, kateri od forumašev se je nas*al ko je poklonil PC, zatem pa so gal klicali da jim je dal zanič računalnik, da so morali strokovnjaka poklicat da je zamenjal to in to...da naj zdaj plača za stroške... (Darko, si bil ti?)...
Poleg tega: če ima računalnik, s tem še ni nič naredil. Dvomim, da mu gor dajo licenčno verzijo MS Office (kar rabijo v šoli; OpenOffice ni dober!!), da mu zraven dajo printer, pre*leto drage kartuše, da mu plačujejo internet...
da ne govorimo o kajenju itd...
Računalnik danes dobiš za zelo male pare, sama kišta sploh ni problem. Problem so Windowsi (100 evrov), offici (100 evrov), kup drugih programov (veliko evrov)...
Na koncu prideš do zaključka da take dobrodelne akcije samo pospešujejo piratstvo...

Revežev je pri nas zeloooo malo, ostali so "reveži". Taki, ko nekdo z novim novcatim RS5 pripelje mimo, ti pa samo zavzdihneš: "glej ga, reveža...koliko mora za bencin plačevat, ubošček..."
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.29
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 17, 2013 3:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

Zgleda da gre za novo prikrito obliko "podjetništva".

Sumim da se bodo te zadeve prodajale po trgovinah z rabljeno opremo, kot se to dogaja z oblačili s karitasa, ki se prodajajo po teh trgovinah in raznoraznih bolšjih sejmih.

Lp.

Darko

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.35
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 17, 2013 3:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Dvomim, da mu gor dajo licenčno verzijo MS Office (kar rabijo v šoli; OpenOffice ni dober!!)...

Kolikor sem malo videl ta prispevek na tv in ko je pokazalo monitor vklopljenega računalnika, sem opazil nameščen linux.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.72
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 17, 2013 3:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še toliko slabše...kar se šolarjev in šole tiče...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 Ur