www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Težave pri nabavljanju komponent v naših trgovinah

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
david_db
Član
Član

Pridružen-a: Čet 27 Apr 2006 11:19
Aktiv.: 0.45
Kraj: Vidim morje

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 01, 2006 11:00 am    Naslov sporočila:  Težave pri nabavljanju komponent v naših trgovinah Odgovori s citatom

Pred mesecem sem bil v lj v trgovini in za diode vprašal, odgovor je bil da jih ni, kljub temu da so jih dan prej imeli na internetu večjo količino, tako kot pred par minutami. Prodajalec mi je pač rekel da oranžnih diod ni. Tako kot v IC, conradu, delkotu,... čeprav so povsod v katalogu. Žal pa vsi ne živimo v Lj, da bi lahko vsak dan hodil gledat. S telefoniranjem imam pa slabe izkušnje, saj so me enkrat že nategnili, ko sem šel brez veze v lj.

lp
David

Nazadnje urejal/a david_db Sre Avg 02, 2006 10:41 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 01, 2006 1:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imajo zalogo na internetu, to pomeni, da jih imajo v eni od trgovin najvrjetnje v Celju ker od tam pošiljajo internetna naročila. Torej če nimaš namena hodit okoli ipd. si jih lahko naročiš preko interneta in jih boš v dveh dneh prejel. Cool
Nazaj na vrh
david_db
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 01, 2006 1:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bungee je napisal/a:
Če imajo zalogo na internetu, to pomeni, da jih imajo v eni od trgovin najvrjetnje v Celju ker od tam pošiljajo internetna naročila. Torej če nimaš namena hodit okoli ipd. si jih lahko naročiš preko interneta in jih boš v dveh dneh prejel. Cool

hvala
Nazaj na vrh
oversc0re
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 15:20
Aktiv.: 1.94
Kraj: Radomlje

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 01, 2006 11:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Offtopic: Če imajo zalogo na internetu, to še nič ne pomeni. Večkrat se mi je že zgodilo, da sem šel tja zastonj. Enkrat so mi razložili da so pod tem artiklom neki drugi elementi z neznano oznako, drugič so rekli da tega sploh nimajo ne v Ljubljani, ne v Celju in prav tako ne v Mariboru, pa je bila količina vedno večja od 20 itd... Tako da tista zaloga je vse prej kot sveta številka.

Lp, M@ic

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.55

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 02, 2006 9:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No ja, jaz sem sel zadnjic po 74LS181, ki jih nikjer vec ne prodajajo (sploh pa ne po pol dolarja/kos), pa so jih privlekli nekje iz kleti, najprej pa vehementno zatrjevali, da (zalogi 30+ primerkov navkljub) tega nimajo nikjer vec. Potem je mozak ugotovil, da je zaloga nekje pri njih (njihov program to pokaze, ceprav tega v online trgovini ne vidis) in je sel brskat za njimi ... Gre le za to, kako vprasas.

Jaz bi na tvojem mestu poklical in mozaka vprasal v kateri trgovini jih imajo - bo bolj ucinkovito kot sprasevanje na forumu, saj nihce od nas ni trgovina in ti lahko kvecjemu pove isto, kar bi tako ali tako izvedel sam.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.68
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 02, 2006 9:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iskanje komponent po telefonu je najmanj zanesljivo. Trgovca po telefonu nadlegujejo sredi dela z strankami za pultom in sprašujejo, če ima dve zeleni LED diodi in en kos upora 100 ohmov, pri tem pa ne niti vedo za kakšno moč ga rabijo. Trgovec se telefona v glavnem vedno znebi na hitro. Ne gre verjeti temu, kar reče.

Iskanje po webu naredi dobro sliko stanja trgovine. Problem je, da se web ne obnavlja v realnem času. Poleg tega web lahko kaže več trgovin skupaj (primer: HTE). Kje se komponenta nahaja ni znano.

Iskanje v trgovini je najbolj zanesljivo. Pri problematičnih komponentah (oziroma pri vseh) je odvisno od konkretnega trgovca. Enim se stvar da poiskati, tudi če je videti, kot da nimajo. Drugi povedo (se zlažejo), da nimajo, nekateri pa niti ne vedo, kje bi pogledali, čepranv imajo voljo do iskanja.

Jur
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.00
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 02, 2006 9:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur, imaš popolnoma prav. Sam sem do podobnega spoznanja prišel že pred leti. Zato se v trgovini ne pustim kar tako odgnati in rad pokritiziram. Vedno pa skušam biti nadvse prijazen. Običajno tak pristop pomaga. Ravno HTE je tisti, kjer je na ta način mogoče narediti čudeže. Če stvari slučajno ni, potem se prijazno obrneš na g. Biserko Živec, povabilo na pijačo omogoči bolj sproščen pogovor. Sledi obljuba o naročilu, če tega ni in v slabšem primeru čakanje nekaj tednov.
Taka je moja izkušnja.

Se mi je pa pred dnevi zgodilo v trgovini JUST nekaj, kar se nebi smelo nikoli zgoditi nobenemu trgovcu !
Zgodba gre takole: Imate max232 v SMD ohišju ? Potreboval bi tudi LM1117-3.3.
Trgovec ( mlajši fant) zavije z očmi in se loti iskanja na računalniku. Nato odbrzi v ozadje in mi prinese MAX232 v SMD ohišju. A ohišje je bilo kljub temu večje kot sem ga potreboval.
Ker sem v zadnjem letu odšel iz te trgovine takorekoč vsakič praznih rok smo se o tem seveda seveda v mojih krogih tudi pogovarjali. Podobne izkušnje so imeli tudi ostali znanci. Moj komentar je bil sledeč:" Glejte, v tej trgovini kupujem od dne, ko je bila odprta, še na dolenjski cesti pri strelišču. Slučaj je hotel, da sem prišel na dan odtvoritve. Vedno sem bil zadovoljen, zadnje leto pa ste prišli na slab glas." Dobronamerno sem nadaljeval: "Nočem nagajati, a ni dobro, če se v krogih študentov sliši, da se tu da dobiti le SMD upor za 1 K in kondenzator 1206 100nF". Z menoj je bil tudi moj sin, ki je vpisan v 1. letnik elektro fakultete. Dodal je, da je to kar pravim popolnoma res.
Na to se je oglasil ne več trgovec za pultom ( mlad neizkušen fant), temveč nekdo za mizo. Človek izhaja iz reprezentativnega dela JUST-a z nemogočo izjavo.
" Ma je*e se meni za študente elektrotehnike in njihova mnenja."

Zame osebno je bilo to nekaj nepojmljivega:
Ne samo da me je kot očeta užalil (ve, da je bil mladenič z menoj moj sin). Užalil me je kot stranko, ki kupuje od samega začetka obstoja trgovine.
Če sebe kot užaljenega posameznika odmislim saj še zdaleč nisem pomemben, ostane šokantno dejstvo, da se neki trgovini je*e za bodoče elektro inžinerje, saj bodo ravno ti potencialno ljudje, ki bodo odločali o nakupih tipa vrste in kvalitete elektro materiala.

Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 02, 2006 10:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Zgodba gre takole: Imate max232 v SMD ohišju ? Potreboval bi tudi LM1117-3.3.
Trgovec ( mlajši fant) zavije z očmi in se loti iskanja na računalniku. Nato odbrzi v ozadje in mi prinese MAX232 v SMD ohišju. A ohišje je bilo kljub temu večje kot sem ga potreboval.

Pa saj vendarle ves, da obstaja cel kup razlicnih SMD ohisij (doticni MAX obstaja vsaj v treh, ce se ne motim) - moral bi biti bolj natancen, elektronika ni mizarstvo Wink
Nazaj na vrh
david_db
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 02, 2006 10:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Iskanje komponent po telefonu je najmanj zanesljivo. Trgovca po telefonu nadlegujejo sredi dela z strankami za pultom in sprašujejo, če ima dve zeleni LED diodi in en kos upora 100 ohmov, pri tem pa ne niti vedo za kakšno moč ga rabijo. Trgovec se telefona v glavnem vedno znebi na hitro. Ne gre verjeti temu, kar reče.

Jur

Točno tako. Sem že prevečkrat v trgovini gledal prodajalca kako v telefon odsotno govori imamo, imamo, zraven pa šteje upore.

lp
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.00
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 02, 2006 11:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat je napisal/a:
Pa saj vendarle ves, da obstaja cel kup razlicnih SMD ohisij (doticni MAX obstaja vsaj v treh, ce se ne motim) - moral bi biti bolj natancen, elektronika ni mizarstvo Wink

Sokrat, stvari, ki so se mi za zgodbo zdele nepotrebne sem izpustil. S seboj sem imel narejeno tiskano vezje.

Le brez elementov je bilo.

Sicer pa v zgodbi to sploh ni bistveno.

Ob odhodu sem samo še pripomnil: "Mene ne boste težko pogrešali, za bodoče inženirje se pa močno bojim, da si jih boste še kako želeli."

Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 02, 2006 12:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, potreboval si ozjo (narrow) varianto ... res hecno, da fantu to ni bilo jasno Laughing
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.68
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 02, 2006 12:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
...Ob odhodu sem samo še pripomnil: "Mene ne boste težko pogrešali, za bodoče inženirje se pa močno bojim, da si jih boste še kako želeli."...

Prodajalci se za take izjave v glavnem ne sekirajo. En kupec (ali več kupcev) manj pomeni manj dela, kar je dobro za njih. Bodoči inženirji pa bodo klub temu še naprej prihajali, ker izbire nimajo.

Jur
Nazaj na vrh
toshiba
Član
Član

Pridružen-a: Tor 21 Okt 2003 8:56
Aktiv.: 0.54
Kraj: Ljubljana - Šiška

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 02, 2006 2:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi sam zadnje čase opažam aroganco do nas, "malih strank", vendar se je pa nekaj treba zavedati. V njihovih trgovinah piše nad pultom maloprodaja. Enkrat so mi težili v IC, ko sem prišel po par kosov tega in tega, pa sem trgovcu reku, da naj mi pa potem pripravi od vseh uporov, ki jih ima, vsakih po 20 kosov. Potem bi šele mogli videti njegovo reakcijo Brick wall . Točno so se vidile njegove misli, a ti mene . Vem, da je najlažje prodajati na veliko, ampak potem naj zaprejo maloprodajo in tista ena trgovina, ki bo ostala z maloprodajo bo verjetno dobro prodajala. Ne pa zdej, ko imajo v Lj. 5 trgovin ki imajo na zalogi NE555 in nobene s TDA 1950.

Moje mnenje

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni