www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Magnetometer HMC5883L

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Waldo
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2007 10:50
Aktiv.: 1.47
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 25, 2013 11:37 am    Naslov sporočila:  Magnetometer HMC5883L Odgovori s citatom

Zdravo!

Pri Kitajcih sem nabavil dve platici GY-80, ki med drugim vsebujeta tudi triosni magnetometer HMC5883L (digitalni kompas).

Preveril in primerjal sem rezultate merjenj z obeh senzorjev in ugotovil, da se rezultati močno razlikujejo, in sicer pri enem od senzorjev so rezultati po y-osi močno zamaknjeni. Naj povem, da sem meritve večkrat ponovil v identičnem okolju in da sta platici enakega tipa, prav tako gre tukaj za "surove" podatke direktno s senzorja, brez kakšnegakoli preračunavanja.

Ali ima kdo izkušnje s temi senzorji? Zanima me, ali je tako odstopanje normalno in napako pač kompenziraš v softveru, ali pa je morda s senzorjem kaj narobe. Razumem, da je senzor za natančen izračun potrebno kalibrirati, ampak tako čudna razlika med obema senzorjema pa je močno sumljiva.

GY-80 dober.png
 Opis:
Izmerjene točke so enakomerno porazdeljene okoli koordinatnega izhodišča.
 Velikost datoteke:  65.66 KB
 Pogledana:  6 krat

GY-80 dober.png

GY-80 slab.png
 Opis:
Izmerjene točke sicer ležijo na obodu krogle, vendar so zamaknjene po y-osi.
 Velikost datoteke:  68.65 KB
 Pogledana:  12 krat

GY-80 slab.png

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dejko1
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Mar 2008 0:21
Aktiv.: 1.29
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 28, 2013 4:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predlagam da podatkom prišteješ nek ročno nastavljiv offset. Senzor lahko kalibriraš tako da ga vrtiš in potem samo vzameš da je offset srednja vrednost - ((maksimum - minimum) / 2).

Sam sem sicer samo enkrat uporabljal HMC5883 ampak je definitivno imel offset. Je pa precej občutljiv na železo v bližini Mr. Green
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
red_mamba
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Aktiv.: 6.26
Kraj: Yogyakarta

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 28, 2013 6:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Te lahko jaz nekaj nafehtam Mr. Green

Tudi sam bi rabil nekaj podobnega ampak me skrbi kako bo s podatki ce so obdani z vodo. Torej ce je plosca recumo zaprta v zaptri posodi ta pa je pod vodo. Se ti da to malo potestirat?

Drugace pa kar se kompasa tice. Poglej data sheet ce ga je potrebno kaj kalibrirat.

lp

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MvE
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2009 12:24
Aktiv.: 0.73
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 28, 2013 7:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Skalibrirat ga je potrebno. Imam tak senzor (nisem še delal z njim), sem pa kar nekaj prebral. Mislim, da celo ena os ni v razmerju z drugima. No glede na to, da si tako daleč, potem sigurno veš več kot jaz.

Kje bo ta platica uporabljena?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni