www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Preklop med fazama

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
smotanc
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Jan 2008 20:38
Aktiv.: 0.38
Kraj: Šentvid pri Stični

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 14, 2013 5:16 pm    Naslov sporočila:  Preklop med fazama Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Imam manjši problem in sicer problem preklopa iz ene faze(omrežje) in druge faze(inverter).Stvar je sledeča.Imam dva trijaka BTA26-700 katera imata skupni izhod(A1) vezan na porabnik, na (A2)nogica enega trijaka pripeljem fazo iz omrežja na Drugi triak (A2) nogica pa fazo iz inverterja.Triaka vklapljam z MOC3063 katera krmili PIC. Prvič ko priklopim obe fazi stvar deluje tako kot sem si zamislil, v primeru pa da mu odvzamem eno fazo in jo priklopim nazaj BAMMMMMMM greta trijaka u P..i..z...d.... Mi lahko prosim pomagate rešti problem.

Trijake sem uporabil, ker želim hiter preklop med fazama, da se mi ne izklopijo porabniki.

Pri programeranju PIC-a sem upošteval preklopni čas katerega sem nastavil na 20ms.

Hvala za pomoc ze v naprej!

Main Switch V0.3_2.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Main Switch V0.3_2.pdf
 Velikost datoteke:  12.93 KB
 Downloadano:  30 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.86
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 14, 2013 6:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

O priklopu faze nazaj na triak verjetno tisti MOC rahlo prevaja le za trenutek in ti vklopi triak, čeprav ga ne bi smel. Odklopi en triak od porabnika in preveri, če je to res.
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.87
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 14, 2013 7:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MOC 3023 in triac imata prenizko nazivno napetost. Če vira nista sinhronizirana je na drugem triacu in MOC-u lahko 2*230 +10% AC napetosti, oz 2*230*1,1*1,41 = 713V DC

Uporabi snuberless verzijo triaka. Uporabi manj občutljiv triac (še boljše bi bilo namesto triaka uporabiti dva tiristorja).
Med G in A1 veži upor, ali manjši kondenzator (pazi, da RC konstanta ne bo prevelika). Na ta način zmanjšaš možnost vklopa triaca zaradi toka, ki je posledica kapacitivnosti med elektrodami (pri uporabi kvazi sinus razsmernika je zaradi višjeharmonskih komponet ta tok še večji).

Z uC tipaj prehod napetosti obeh virov skozi 0. Na ta način lahko narediš zelo lepe preklope, če (lahko) počakaš, da sta vira skoraj sinhronizirana.

Za 101%, tipaj tok skozi breme in zaporedno z vsakim virom veži še en rele. Oba releja (kontaktorja) naj bosta vklopljena le v času preklopa.

Edit: Varovalka za vsak vir ne bi škodila.
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.93
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 14, 2013 8:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bolje da še to uporabiš.Da ti ne
zabliska
Nazaj na vrh
smotanc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 14, 2013 11:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

andrejj

Hvala za tale tester ampak imam problem med dvema fazama in ne med nulo in fazo.

ElGrigon

Kot si omenil pri priklopu faze MOC kratek čas prevaja.

int47

Poskusil sem tudi že snuberless verzijo trijaka...rezultat isti.Fazi nista nikoli sinhronizirani(zato imam zero cross MOC3063).Razsmernik je sinusni in releji ne pridejo v poštev zaradi prostorske stisk v ohišju.Varovalke imam drugače bi pancerka šla saj zadevo zaenkrat preizkušam med dvema omrežnima fazama.Bom zadevo preizkusil še z tiristorji.

Hvala usem.
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.61
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 14, 2013 11:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Boš moral kar rele uporabit, bo delalo zanesljivo in dolgo, s triaki boš pa večno v skrbeh. Če je tista res kratka prekinitev predolga, pa prilagodi porabnike, da bodo tistih nekaj 10 ms lahko brez napajanja.

Mimogrede, kakšni občutljivi porabniki pa so priključeni, da ne zmorejo biti brez napajanja za čas preklopa releja?

6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 5.99
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 15, 2013 11:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
...zadevo zaenkrat preizkušam med dvema omrežnima fazama...
Aha. Pri takem preizkušanju pa res ni dobro, da sta triaka odprta hkrati. Kaj se zgodi, če sta, si že napisal. Mogoče ne bi bilo slabo razmisliti v tej smeri: ali je izhod razsmernika izoliran? Mimogrede, lahko skiciraš močnostni del, tj. kako si predvidel priklop uporabnikov (vem, si že na začetku zapisal, a vseeno...)?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
smotanc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 15, 2013 4:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Reber

Ja zaenkrat dela zadeva na releje ampak je pocasen preklop za TV, Luči (ampak me ne moti),klima...)Pri relejih se mi dogaja da en rele potegne iskro medtem pa ze drugi priklopi in spet ista pesem tako, da moram imeti vsaj 150ms med preklopoma.

6dan8

Evo prilagam ti sliko.Ne vem kako mislsis ce je izhod razsmernika izoliran( Nula razsmernika je na nuli omrežja).In ne pride v postev da bi zadevo loceval.

Hvala.

VEZAVA.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  VEZAVA.pdf
 Velikost datoteke:  10.86 KB
 Downloadano:  9 krat

Nazaj na vrh
reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 15, 2013 5:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brez veze kompliciraš, še precej bolj,kot sem jaz pred leti, delal sem namreč raznorazne poskuse na področju brezprekinitvenega napajanja... verjetno ti delaš nekaj podobnega, čeprav nisi napisal kakšno čudo čaraš Wink

Releji so za tak namen uporabni zato, ker so robustni, seveda pa so tudi med releji počasni in hitri, tako da uporabi hitre in take s kontakti za primerno napetost, pa bo preklop dovolj hiter in brez obločnega plamena.

Če tvoje naprave "jokajo" zaradi preklopa, jih lahko predelaš, oziroma dodelaš. Ko že omenjaš televizor, prav gotovo ima stikalni napajalnik in če ga zmoti čas preklopa, mu povečaj kondenzator na primarju, tisti 400V elektrolit Wink čeprav dvomim, da je to potrebno. Ker gre za precej specifičen primer in precej nerazumljive zahteve, bo tudi rešitev morala biti v tem stilu, sicer pa raje uporabi primeren UPS, ki bo poskrbel za napajanje namesto tvoje metode ali pa zato, da bo poskrbel za čas preklopa.

Ker sem pri svojih poskusih ugotovil marsikaj, sem se domislil preproste rešitve za naprave, ki imajo klasičen switcher in omrežno napetost najprej usmerijo na tistih 320-340VDC in potem vemo kako gre to naprej. Vse te naprave lahko napajaš tudi z enosmerno napetostjo te vrednosti. Torej, ker ni nujno, da napravi zagotoviš 230VAC 50Hz, lahko napravi ponudiš 320VDC in sicer z zunanjim usmernikom, zelo preprostim: gretz + elektrolitski kondenzatorji 400V s kapaciteto, ki bo zagotovila napajanje za recimo 500ms ali celo sekundo, lahko tudi več. Jasno je, da je problem tokov pri vklopu napajanja za tak usmernik, ampak to rešiš z mehkim zagonom ...
Testi na tem področju so dokazali, da je rešitev dobra, zelo uporabna, brez posega v napravo, seveda pa je to uporabno le za naprave, ki dovoljujejo napajanje z enosmerno napetostjo, to pa so takorekoč vsi računalniki, monitorji, televizorji, varčne sijalke (pogovorno: varčne žarnice) in večina elektronske krame v današnjem času.

Zakaj torej odkrivaš toplo vodo, pri vseh teh tvojih poskusih ti bo "odbilo" še tvoj razsmernik, da boš sit (in koza cela).

Čeprav v naslovu in na začetku teme prosiš za pomoč pri rešitvi tvoje zamisli, ti pri tem ne bom pomagal na željeni način, pač pa te raje odvrnem, ker vem, da obstaja bolj zanesljiva rešitev. Ne bom trdil, da ni možno rešiti, ampak nikoli ne boš vedel, kako zanesljivo bo to delovalo, kdaj bo vse skupaj crknilo, kdaj ob kateri prenapetosti bo crknilo to in še kaj zraven...

In še v razmislek, praktično večina UPS ima za preklop releje, v tem času mora štartat še razsmernik Wink in zadeva deluje Smile

Če ti vse to ne zadostuje, boš pač uporabil on-line UPS in zadeva je rešena... le kakšno sufisticirano opremo napajaš, da to potrebuješ Rolling Eyes

.

int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.87
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 15, 2013 6:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

smotanc je napisal/a:
Hvala za tale tester ampak imam problem med dvema fazama in ne med nulo in fazo.

Vsak vir priključi preko žarnice.
Nato pa testiraš z bremenom, ki ima 1/10 moči žarnice.

Večina močnejših UPS-ov ima preklop razsmernik - bypass narejen s tiristorji.

V tvojem primeru:
-Obvezno uporabi kompnente, ki zdržijo >800Vpk
-Za proženje bi bilo najbolje uporabiti impulzni transformator.
-Po potrebi uporabi snubber.

Upoštevaj, da triac izklaplja, ko tok pade pod držalni, kar ni nujno v trenutku, ko je napetost 0V.
Nazaj na vrh
smotanc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 15, 2013 6:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok.

Zadeva zgleda tako.Imam solarne panele skupaj 2.4KW,akumulatorje 24V in razsmernik kateri ima vhod za omrežno napetost in izhod (inverter ali pa preusmeri omrežje v primeru da so akumulatorji prazni in ni sonca).Razsmernik zmore le 5Kw špice in 3Kw stalne.Moj namen je bil z to napravico s katero se ukvarjam narediti preklop pri večjih bremenih to pomeni, ko vklopim sesalec kateri je veliko breme preklopi iz inverterja na omrežje.Stvar sem sestavil z ACS712 za merjenje toka PIC12F675 za pametni del in dva trijaka z optokoplerji za preklope.Pic meri tok in ko preseže 700W(katere izracuna PIC) stvar preklopi iz inverterja na omrežje, s tem tudi varčujem z solarno energijo, katero uporabljam za manjše porabnike(TV,luči,hladilnik,bojler...).Zadeva je samo zato, da ne obremenjujem inverterja.Zaenkrat sem rešil zadevo z releji, ampak se tudi v tem primeru zgodi ,da je preveliko iskrišče in se fazi "potoučeta",deluje mapak ne tako kot bi si jaz želel.

Reber prosil bi te, da mi svetuješ kakšne releje uporabit lahko so 16A za hiter preklop in morata biti velikosti da pašeta v ohišje katero zavzame prostora za 2 varovalki.Montaža je na din letev.

Prilagam vam popoln načrt.

Še ohišje.

http://www.nanoelektronika.si/index.php?id=66&tx_simplewebshop_pi1[p]=9031

Main Switch V0.3.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Main Switch V0.3.pdf
 Velikost datoteke:  19.9 KB
 Downloadano:  6 krat

Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 15, 2013 6:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

24VDC releji zmorejo več kot zgolj presenetljivo hitro preklopiti. Seveda je treba za vklop na tuljavo pripeljati 48 ali več voltov. Če rele prenese, pa se vanj sprazne kar na 325VDC napolnjen kondenzator.

Tudi izklop je lahko mnogo hitrejši, kot ga zmore zagotoviti vgrajena vzmet. Samo impulz napetosti obratne polaritete je treba pripeljati na tuljavo. Spet pride prav napolnjen kondenzator, a mora biti impulz tako kratek, da se izkoristita magnetna histereza jedra in različni dolžini jedra od koncev tuljave do gibljivega spoja. Nastane trenutek, ko je magnetno jedro na obeh straneh spoja magnetno enako polarizirano, kar povzroči odboj.

Pri 24VDC sklopkah in zavorah se omenjen princip precej uporablja.

Dodano: načeloma je dovolj en rele. COM sponka gre na breme, na N.O. in N.C. pa obe fazi. Med kontakti pa RC členi.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 15, 2013 7:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, v to ohišje bi rad stlačil, najbrž kar kompletno vse Confused to bo precej težko, ampak ni nemogoče, če narediš na dveh tiskanih vezjih. Ta ohišja poznam in uporabljam, imam tako za 2 modula širine, za 4 module širine in celo 6 modulov širine, kupljeno v HTE za znatno nižjo ceno, kot je v ceniku nanoelektronike Wink

Torej, omenjeno ohišje lahko brez težav sprejme eno tiskano vezje na spodnjem delu za sponke, releje in še nekaj malenkosti, ker rabiš primerne razdalje zaradi napetosti. Na zgornjem delu je lahko manjše tiskano vezje za elektroniko, kjer lahko uporabiš efektivno površino 40x31mm in višino 25mm, ploščica pa 58x31mm. Na spodnji del z lahkoto montiraš 2 releja TRM2919, ki je robusten s 16A preklopnim kontaktom, preverjeno zdrži čuda in pol (čeprav se bo kdo zmrdoval nad releji Iskra). Seveda lahko uporabiš podoben rele drugega proizvajalca. Ja, omenjeni releji so glomazno veliki v primerjavi z nižjimi releji enakega footprinta, ki obstajajo na trgu. No, problem iskrenja se reši z razdaljo ali primernim relejem, ki ima vgrajeno komoro za ugašanje iskre, ampak takih relejev ne poznam, zato bo najbrž primerno uporabiti snubber ali kaj podobnega.

Za tvoj način uporabe bi predlagal, da narediš več preklopnih vezij, dodaš in predelaš obstoječo električno inštalacijo, da boš sesalnik vklapljal direktno na omrežje in ne preko razsmernika, verjetno imaš tudi štedilnik in pralni stroj priključen na omrežje. Ja, zoprno je imeti nekaj vtičnic na omrežje, nekaj na razsmernik, nekaj na preklopnik, nekaj nekoliko drugače in kar tako... ampak se s tem izogneš drugim težavam.

Kadar ne bo sonca in bodo akumulatorji prazni, boš tako ali tako imel preklop na omrežje. Razmišljej raje o nekoliko drugačni vezavi porabnikov in načinu preklopa, prilagodi stvari tako, da si boš lahko privoščil tudi nekoliko počasnejši preklop napajanja. Koliko časa posamezni porabnik zdrži brez napajanja pa lahko preizkusiš.

@Igo: načeloma res lahko uporabiš preklopni kontakt enega samega releja, ampak v tem primeru, ko izvora napajanja nista v fazi, se bojim, da bi utegnilo včasih kar pošteno zaiskriti. Uporaba dveh relejev bi iskrenje in preboj zaradi iskre v celoti odpravilo, če bi bili časi preklopov pravilno nastavljeni.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 502 dni