Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
polhar Član

Pridružen-a: Sob 04 Mar 2006 9:11 Prispevkov: 360 Aktiv.: 1.53 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: Čet Feb 21, 2013 1:12 pm Naslov sporočila: MOSFET na motherboardu |
|
|
Razdrl sem laptop, ki se na pritisk ON/OFF gumba ni čisto nič odzival
Našel sem en sumljivo črn (skurjen?) MOSFET blizu konektorja za napajalnik in baterijo. Če je FET res skurjen žal nisem mogel preveriti, ker sem med tem ko sem ga odstranjeval z matične plošče mehansko poškodoval.
Zanima me če je ta MOSFET lahko razlog da se laptop ne prižge (tudi lučke ne, popolnoma nič).
oznaka FET-a: Si7686
dodatno me zanima zakaj so odstranili MOSFET, ki je vzporedno vezan (na shemi desno od mojega skurjenega FET-a). Na strani 55 v pdf-ju je napisan razlog (pod točko 21) vendar ga ne razumem.
kot razlog piše: +VGA_COREP, standard design, pop 1HS MOS and 2LS MOS, so remove one HS MOS PQ79
ali lahko nalotam oba nova MOSFET-a (tudi tistega PQ79, ki so ga odstranili)
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
111.62 KB |
Pogledana: |
74 krat |

|
pdf datoteka z shemami, MOSFET je na strani 51 |
|
 Download |
Ime datoteke: |
4741Z,4741ZG,5741,5741G,5741Z,5741ZG .pdf |
1.02 MB |
Downloadano: |
9 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s57bat Član

Pridružen-a: Pon 09 Apr 2007 9:06 Prispevkov: 201 Aktiv.: 0.91 Kraj: Moste
|
Objavljeno: Čet Feb 21, 2013 3:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hej hoj!
Glede na to, da je to switcher za napajanje procesorja(core-cca1V), je če je fet prebil, verjetno pokojni tudi procesor.
l.p. Tomaž
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
polhar Član

Pridružen-a: Sob 04 Mar 2006 9:11 Prispevkov: 360 Aktiv.: 1.53 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: Čet Feb 21, 2013 3:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
poizkusil bom popravit, trenutno ne morem poslabšat situacije
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.30 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Čet Feb 21, 2013 3:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Verjetno se je procesor pregreval in je dvigoval temperaturo obremenjenemu fetu, ki je prebil.
Lahko res da je po preboju feta prebil še CPU.
Je pa kolaps prenosnikov in ostalih računalnikov po določenem času neizogiben... novejši programi postajajo vedno bolj požrešni... poraba energije in temperatura komponent s tem raste... računalnik vedno bolj peša in deluje pri 100% in nekaj odpove.
Lp.
Darko
_________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.27 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Čet Feb 21, 2013 4:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Profesor Einstein je napisal/a: |
Zdravo
Verjetno se je procesor pregreval in je dvigoval temperaturo obremenjenemu fetu, ki je prebil.
Lahko res da je po preboju feta prebil še CPU.
Je pa kolaps prenosnikov in ostalih računalnikov po določenem času neizogiben... novejši programi postajajo vedno bolj požrešni... poraba energije in temperatura komponent s tem raste... računalnik vedno bolj peša in deluje pri 100% in nekaj odpove.
Lp.
Darko |
DELL laptop star 7 let se vedno [slovenščina je zame španska vas].
Edino kar je bilo menjano pod garancijo par mescov pred 3. rojstnim dnevom je bil LCD zaslon
_________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
polhar Član

|
Objavljeno: Čet Feb 21, 2013 5:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
prosim da se ne oddaljite od teme
že slutim da se bo tema spremenila v debato o tem kater laptop je zanesljivejši
je možno da so dodatni vzporedni MOSFET odstranili z namenom, da bi malo prišparali, ker zaenkrat drugega razloga ne najdem
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.27 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Čet Feb 21, 2013 5:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
polhar je napisal/a: |
prosim da se ne oddaljite od teme
že slutim da se bo tema spremenila v debato o tem kater laptop je zanesljivejši
je možno da so dodatni vzporedni MOSFET odstranili z namenom, da bi malo prišparali, ker zaenkrat drugega razloga ne najdem |
vzporedna vezava je bila narejena zato da se tok porazdeli med oba MOSFET-a.
vsak bi potem prenasal samo polovico toka in posledicno bi se FET-a manj grela.
Tako pa ker je bil samo eden je zgleda zaradi termicnega stresa odletel FET in verjetno tudi procesor. Torej ce bos menjal vsekakor daj oba in upaj da se plata zbudi
_________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
polhar Član

|
Objavljeno: Pet Mar 15, 2013 2:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem nalotal FET-a
Plata se zbudi, vendar ekran ostane črn
Laptop se sedaj po približno 20sec sam ugasne in prižge nazaj. Izgleda da zazna da nekaj ni vredu in se zresetira.
Kako težko je nalotati BGA čip z eno poceni rework postajo. Ali je sploh izvedljivo?
Predvidevam da je skurjen M96-M BGA
|
42.32 KB |
Pogledana: |
0 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
airwolf Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17 Prispevkov: 2219 Aktiv.: 10.68 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Pet Mar 15, 2013 3:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
A procesor si zamenjal? Ali je ostal isti?
_________________ LP Gašper |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
polhar Član

|
Objavljeno: Pet Mar 15, 2013 3:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
procesor je isti
samo FET sem zamenjal
zato pa sprašujem kako težko bi bilo prelotati BGA
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
airwolf Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17 Prispevkov: 2219 Aktiv.: 10.68 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Pet Mar 15, 2013 3:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z takole pomojem skoraj misija nemogoče.
_________________ LP Gašper |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
polhar Član

|
Objavljeno: Pet Mar 15, 2013 7:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
airwolf je napisal/a: |
Z takole pomojem skoraj misija nemogoče. |
mogoče kdo ve, če imajo na FE v Ljubljani primerno orodje za prelotat BGA
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.75 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Pet Mar 15, 2013 10:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
polhar je napisal/a: |
procesor je isti
samo FET sem zamenjal
zato pa sprašujem kako težko bi bilo prelotati BGA |
Ponavadi plato komplet zavijejo v alu folijo, da odvaja odvečno toploto kjer ni potrebna, odprto pa pustiš samo na BGA čipu. Priporočljivo ga je spodaj dobro zalit s tekočim fluxom. Potem pa počasi in potrpežljivo segrevaš.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
polhar Član

|
Objavljeno: Sob Mar 16, 2013 2:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej bi bilo z veliko truda to izvedljivo z mojim fenom
Malo imam problem, ker ni moja matična
Če bi bila moja, bi vzel to kot iziv. Tako pa moram računati tudi na to, da nisem jaz financminister tega projekta.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.75 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sob Mar 16, 2013 3:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potem vajo ponavljaj na plošči, ki ti jo ni škoda. Menda prav obstatajo testne tiskanine za takšne namene, kjer se na njih opravlja vajo lotanja in odlotavanja vseh možnih ohišji čipov.
Tisti fen je zadosti dober za enkrat na leto delat tak eksperiment na matični. Vsekakor pa bi bila naprava, ki ploščo predogreva s spodnje strani iz zgornje pa na čip usmeriš IR žarnico, boljši izbor. Tu boš prvo moral predogret komplet ploščo potem pa se skoncentrirat na čip. Tisto s alu foljo še zmeraj velja, da jo daš okoli čipa, ki ga segrevaš, da ti ne popokajo mali upori in kondenzatorji.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|