|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
digitetra Neznanec

Pridružen-a: Sob 23 Feb 2013 22:43 Prispevkov: 8 Aktiv.: 0.05 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Feb 23, 2013 10:46 pm Naslov sporočila: Osmocom TETRA |
|
|
Zdravo,
ima kdo od vas že kaj izkušenj na področju projekta OSMO-TETRA? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.06 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Feb 23, 2013 11:32 pm Naslov sporočila: Re: Osmocom TETRA |
|
|
digitetra je napisal/a: |
Zdravo,
ima kdo od vas že kaj izkušenj na področju projekta OSMO-TETRA? |
A to je una stvar, ki je nesramno draga, pa še vedno ne dela, ker ima postavljenih šele 46% vseh repetirirjev od predvidene količine za pokrivanje Slovenije ?
Tako reč res lahko prodaš samo policiji, zato da policaji potem ne dobe spodobne plače. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
digitetra Neznanec

|
Objavljeno: Sob Feb 23, 2013 11:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pustimo zdaj pokritost in debatiranje o smiselnosti takega nakupa. http://tetra.osmocom.org/trac/ Gre za Osmocom projekt, ki je namenjen "analizi" samega sistema TETRA. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5819 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sob Feb 23, 2013 11:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
@VolkD: ne to ni tista stvar, to je recimo tako, kot poceni SDR o katerem je tekla debata na forumu, le da ima drugo programje.
Mi pa ni čisto jasno, kaj bi ta naš novi uporabnik v Butalah rad "analiziral"?
Drugače, Darko, pa ni problem samo v pokritosti, problem je še kje drugje, kakor mi je znano. _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
digitetra Neznanec

|
Objavljeno: Sob Feb 23, 2013 11:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Jaka57, glede "analize" ne skrbi, osmocom sem že dobro preštudiral in že malce bolje spoznal samo delovanje... Me pa zanima kako je s PDU oz. demulacijo podatkov v wiresharku, meni se namreč ne prikazuje GSSI,.. Pa mi lahko ti odgovoriš na to? Kljub temu da je v uporabi TEA1, mislim da se da preko osmocom priti do kakšnih "uporabnih" podatkov.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5819 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Ned Feb 24, 2013 12:14 am Naslov sporočila: |
|
|
@digitetra: ne . Sicer me ne briga, kaj boš počel s temi "uporabnimi" podatki, se pa lahko obrneš na vodjo radijskih zvez na GPU, mogoče ti jih bo pa on dal .
Mogoče pa imaš problem z dekripcijo, oz. ključem? Ne bi vedel, kaj počenjaš, zagotovo ti pa lahko zatrdim, da tako GSSI kot ISSI delata . _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
digitetra Neznanec

|
Objavljeno: Ned Feb 24, 2013 12:20 am Naslov sporočila: |
|
|
@Jaka57, precej prepričan sem, da ne veš o čem pišem in da nimaš pojma kaj je to GSSI, ISSI, kaj šele TEA1, PDU, MAC PHY layer, SYNC, SYSINFO, MM, CMCE itd. Tako da ja, če rad samo "malo" nabijaš v tri dni, potem se vključi v kakšen drug forum oz. temo, kjer je v ospredju predvsem in samo klepet, ne pa tudi resna debata...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

|
Objavljeno: Ned Feb 24, 2013 12:41 am Naslov sporočila: |
|
|
@digitetra: če si precej prepričan, to še ne pomeni, da drži kaj si napisal. In kje je nabijanje? Ali ti moram vse kratice (pa še kakšno več) iz glave stresti ali kaj?
Samo tisto, kar sem napisal, za ostale boš pa ti poskrbel, da nam malo obzorje razširiš, kanede?
- GSSI : Group Short Subscriber Identity,
- ISSI : Individual Short Subscriber Identity,
- TEA : TETRA Encryption Algorithm (1,2,3,4)
za ostale boš pa ti poskrbel.
Kje in ali bom na tvoje vprašanje ali besedovanje dal odgovor, tudi slučajno ni tvoja skrb! _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
digitetra Neznanec

|
Objavljeno: Ned Feb 24, 2013 12:47 am Naslov sporočila: |
|
|
@Jaka57, kratice niso problem, jih razumem, tudi kakšen TETRA terminal sem že nastavljal v CPS-u, mene pač zanima malo več kot na le nastavljanje in vpisovanje samih podatkov za povezavo na TMO mrežo. Saj sva istega mnenja, da s podatki kot so ISSI in GSSI si ne moreš nič pomagati, če terminal ni že prej vpisan (TEI, auth_key)... Če imaš pa še kakšno konkretno info ali vpr. pa ZS!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

|
Objavljeno: Ned Feb 24, 2013 1:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Imam eno vprašnje, kje si bil, oz koliko let si imel, ko smo začeli postavljat Tetro v Sloveniji?
No, če si nastavljal terminal v CPSu, to še nič ne pomeni. Če srednješolcu pokažeš, kaj mora vpisat, bo brez kakršnega koli vedenja o sami TETRI, naredil z lahkoto.
Citiram: |
The standard TETRA Encryption Algorithms TEA1, TEA3 and TEA4 can be obtained
under a 'Non disclosure and restricted usage licence' from ETSI. This undertaking
requires, among other things, that the algorithms are implemented in such a way that
it is difficult to recover their design from the implementation. A user of TETRA who is
entitled to use a particular TEAx (according to the rules for management of that
algorithm) may also be able to obtain the algorithms from the relevant custodian and
make his own assessment of whether it is appropriate for his use. |
Odebelil sem jaz.
Bo dovolj, kot sem napisal, obrni se na vodjo radijskih zvez na GPU, mogoče boš pa vseeno dobil kakšen uporaben podatek za "analizo" sistema ali pa če se oglasiš v Grosuplju, kjer skrbijo za to, da sistem deluje.
Glede na to, da poznaš sistem, boš v bližini železniške postaje po strehah pogledal in ti bo takoj jasno kje imajo sedež. _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
digitetra Neznanec

|
Objavljeno: Ned Feb 24, 2013 1:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaka57, hehe, še kar pametuješ in ne razumeš bistva. Algoritem TEA1 ni problem, sploh ne pišem zato, da bi od kogarkoli pridobil ključ, tega že imam, btw. Zelo dobro poznam Santero, že res, da je to podjetje v istem kraju, kot naj bi bil ti, kar pa še ne pomeni, da tako zelo obvladaš ves sistem tetre, da mi tu lahko za vsak post kontriraš. Če si zafrustriran, ker ne moreš poslušati prometa ti jaz ne morem pomagati.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

|
Objavljeno: Ned Feb 24, 2013 4:13 am Naslov sporočila: |
|
|
@digitetra: seveda to ne pomeni, da zaradi tega poznam Tetro, ker je firma v mojem kraju. Celo tega ne vem, kako se sedaj imenuje .
Okoli poslušanja, pobič, 30 let sem poslušal policaje in še koga drugega po službeni dolžnosti in mi jih tudi slučajno nikoli ni bilo zanimivo poslušati, ker zanimivega ni nič!
Praviš, da je firma Santera in da jo zelo dobro poznaš, torej boš tam dobil vse potrebne informacije, kanede?
Duleta vpraš, ti bo vse razložil, da boš lahko "analiziral" . _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.06 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Feb 24, 2013 11:35 am Naslov sporočila: |
|
|
digitetra je napisal/a: |
Če si zafrustriran, ker ne moreš poslušati prometa ti jaz ne morem pomagati.  |
Dovolj je bilo !
digitetra, tole je zadnji opomin !!! _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni