www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Izbira prenosnika ?
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
senior
Član
Član

Pridružen-a: Pon 12 Jan 2009 20:03
Aktiv.: 0.16
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2013 1:53 pm    Naslov sporočila:  Izbira prenosnika ? Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Odločil sem se za nakup novega računalnika-prenosnega saj je stari že skoraj polnoleten. Kaj predlagate , kakšen računalnik naj si kupim za vsakodnevno brskanje po internetu, uporabo EXEL in WINDOWS datotek,skratka brez igric in gledanja filmov ! Na kaj moram biti pozoren pri nakupu,da me ne nagnejo. Katere znamke, velikosti diska ...........................Cena naj bi bila cca 500 evrov .
Vem ,da ste med vami pravi strokovnjaki.

Lep dan
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MesicekA
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jan 2013 20:51
Aktiv.: 0.62
Kraj: KK in MB

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2013 9:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ob iskanju glej na določene podatke:

Nekje tukaj:

- RAM: 3-4 GB
- Procesor: Intel Core i3 od 2 do 2,5 GHz, morda tudi i5
- DISK: 500GB več ne potrebuješ
- GRAFIČNA: Ni važno kakšna
- Priporočam 17" zaslon
- Obvezno Numpad (Numerični del) saj v Excelu pride zelo prav
- Vse ostalo po izbiri

Mislim da je tak računalnik kar primeren. Sam prisegam na HP, DELL, ACER.

Lp
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.04
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2013 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

17'' zaslon le, če prenosnik kupuješ le zaradi "izgleda mize", ne pa zato, ker ga boš nosil okoli. Za dosti prenašat okoli je 15'' polno kapo.
Ostalo je že predhodnik dobro napisal, mogoče poglej še Asus, so zelo dobri pri price-preformance.

LP, g

Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.37
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2013 9:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Raje glej da je 15.6", ker že to je na zgornji meji dejanske prenosnosti. Zaslon, če je možno naj bo mat(nesvetleč), kar izboljša vidljivost, če ga uporabljaš kjerkoli so viri svetlobe.

V tem cenovnem rangu bi ti predlagal predvsem Asusu, Lenovo ThinkPad in Toshiba.

HP ti močno odsvetujem saj še vedno ni rešil težav z zanesljivostjo in tudi 1000€+ prenosnik crkne že po kakem letu.

dumr666
Član
Član

Pridružen-a: Tor 31 Jan 2012 23:30
Aktiv.: 2.51
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2013 10:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tudi sam predlagam katero izmed podjetij asus ali lenovo. Sam imam asus in zaenkrat se je odrezal odlično. Se ne zagreje in ima relativno kvalitetno ohišje. Imam pa K serijo
Nazaj na vrh
lencc
Član
Član

Pridružen-a: Pet 22 Feb 2013 14:10
Aktiv.: 0.22

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2013 10:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Procesor: če kupuješ računalnik za osnovno rabo, bodo zadostovali tudi šibkejši procesorji. Iz nižjega ranga priporočam Intel Pentium.

Velikost zaslona: prenosniki s 17" zaslonom imajo zagotovo poleg še numerični del na tipkovnici. Tisti s 15" zaslonom pa so zaradi manjših dimenzij večkrat brez numeričnega dela, zato moraš biti pozoren - v kolikor tipkovnica šteje.
Po drugi strani pa večji računalnik logično pomeni tudi težjo prenosljivost in nekoliko višjo ceno.

Bodi pozoren, če je operacijski sistem prednaložen (verjetno želiš originalen Windows?), ker se tudi v tem pogledu pojavljajo razlike v ceni.

Kar se tiče proizvajalcev, tudi jaz odsvetujem HP.
Preden se odpraviš v prvo trgovino, je vredno pregledati tudi ponudbo spletnih trgovcev - mnogokrat se splača. Smile

LP

Nazadnje urejal/a lencc Tor Feb 26, 2013 10:38 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
airwolf
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17
Aktiv.: 10.67
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2013 10:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Asus ali Lenovo. Z tema dvema se ne zgreši. Določene serije Acerjev so tudi dobre.
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.71
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2013 10:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi v prvi akciji, ki pride nabavil laptop v hoferju ali lidlu. Zadeva je čisti acer ali pa asus, ima 3 leta garancije, kaj dosti pritožb do sedaj še nisem slišal, pa poznam kar nekaj ljudi, ki imajo medion ali tevion.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.07
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2013 11:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kupil sem prenosnik pred tremi meseci. Zahteval sem procesor i5, mat zaslon, usb3.0, hdmi, win 7 in cena pod 500 eur. Dobil sem točno takega, Asus 53SV (z nemško tipkovnico ). Zaenkrat zelo zadovoljen.

LP

Domenius
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15
Aktiv.: 5.01
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 27, 2013 12:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom pa jaz napisal nekaj v prid HPja.. moj prvi prenosnik je bil HP (oznako sem že pozabil) in mi je deloval 3 leta brez problemov. Drugi prenosnik je bil prav tako HPjev (dv6000) in je razen slabih sektorjev na HDD prav tako deloval brez problemov cca 4 leta, prižgan pa je bil skoraj cele dneve (in noči Smile ). Res pa je da sta bila uporabljana bolj kot ne samo na mizi. Sedaj imam ProBooka in za 1x deluje brez problemov, upam da bo tako tudi naprej kot pri prejšnjih dveh.
hamm
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2012 21:47
Aktiv.: 1.46

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 27, 2013 12:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz imam s hp-jem dobre izkušnje. Sem dal čez 3 prenosnike in vsi so delali brezhibno. Res pa je, da HP namesti celo hordo prednaloženih programov, ki so, vsaj meni, povsem nepotrebni in žrejo ram in prostor na disku. Samo hp s core i5 za 500€... Ne vem če bo šlo. V tem primeru so res najbrž boljša izbira asus in podobni.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.37
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 27, 2013 2:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pod zanesljivost pri HPjih ne mislim da začne delati počasi ampak crknjena matična na enem in grafična na drugem oba manj kot 2 leti stara.
Da ne omenjam serije 67xx in 45xx, ki jih imam doma v delavnici 3kom fuč, Darko pa še malo bol zajeten kupček...

Sem pa že slišal to, da dokler ga je oseba uporabljala na mizi je bilo ok, potem ko ga je pa začela nosit domov za vikend je pa začel zafrkavat.

Pa upoštevat je treba, da za normalno uporabo(internet, office, filmi ipd) je dovolj dober že 5 let star prenosnik. Po čemer lahko sklepamo, da bo danes kupljen prenosnik uporaben še čez 10let, ne pa da v manj kot 5letih crkne.

Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.52
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 27, 2013 2:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Dorian: zopet subjektivne ocene! O tem je že tekla debata na forumu!
Vendar bom še enkrat ponovil, doma so, poleg ostalih prenosnikov, tudi 4 HPji. 2 za 2000+ €, 1 za 1000+€ in 1 pod 500€. Tudi z enim nikakršnih težav, torej?
Tisti, ki je bil 1000+€ je letnik 2005 in je že preživel marsikaj, trenutno čaka na nov SSD disk, baterijo in vsakoletno temeljito čiščenje, saj se že kar dobro segreva.

@senior: za to, kar si napisal, da ga boš uporabljal, je zelo hitro vsak dober, v končni fazi tudi dovolj velika Android tablica, čeprav je delo z Excelom z neprimernim ekranom utrujajoče. Glede na vse pa bi pritrdil @protončku, saj boš dobil poceni mlinček s trileno garancijo, ki bo z lahkoto zmlel internet in MS Office pa še kaj poleg teh dveh stvari!

qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.22
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 27, 2013 4:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kupi si prenosnika, če ga boš nosil okoli, če bo doma na mizi in vedno na polnilcu je bolje imeti namizni računalnik.

Predlagam Lenovo Thinkpada, ne nizkocenovnih serij, kupi rabljenega (novi je 2000€) z magnezij ohišjem in kupi si dock, nanj lahko priklopiš zunanji monitor, miško, tipkovnico in ostalo, ter imaš tako prenosni in namizni računalnik v enem (ni treba vsakič znova manipulirati s kabli).

Mnogi mislijo, da so pomembni samo performansi, ni res. Dražji računalnik je tišji, se ne greje, kvalitetnejši, bolj robusten... Analogija z avti: prenosnik za 500€ je reno, prenosnik za 2000€ je mercedes. Raje imam starejšega mercedesa, kot novega clia, za isto ceno.

Če pa pride v poštev samo novi računalnik pa definitivno hofer, saj je edini, ki ima 3 leta garancije na računalnike za 500€. Treba je vedeti, da so to jajčka, zadeva ima štorasto miško, se greje, zaslon se blešči... Skratka kot vsi poceni računalniki.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.71

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 27, 2013 7:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tukaj se pa strinjam in delno ne strinjam s tabo. Strinjam se, da če bo za doma, je bolje kupiti stacionarca.
Glede brenčanja, gretja itd....pa imam dosedaj obratne izkušnje. Ravno prejšnji teden sem nanovo nalagal winse na takega : zadeva ima notri asrock ploščo, ATIjevo grafo... Procesor se pa greje kolikor se pač greje, odivsno od tipa procesorja. Če se greje, se bo grel tudi v dražjih. Sem bil presenečen, kako tiho teče. In zadeva je za brskanje po netu več kot dovoljšnja. V omenjenem je bil intel. Če ima kdo obratne izkušnje, naj pa pove.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2 dni