|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
marki1 Član

Pridružen-a: Čet 10 Mar 2011 14:52 Prispevkov: 17 Aktiv.: 0.10 Kraj: Potok
|
Objavljeno: Sre Feb 27, 2013 10:38 pm Naslov sporočila: Zaporedna vezava črpalk |
|
|
Pozdravljeni.
Najbrž nisem izbral pravi post a ne vam kje drugam naj postavim ta problem. Imam več pretočnih črpalk z različnimi karakteristikami. Ker bi potreboval na izhodu iz črpalke večji pritisk(vsaj 8 barov) sem prišel na idejo, da bi serijsko povezal vsaj dve črpalki eno z maksimalnim tlakom 4,3 bar in drugo z maksimalnim tlakom 5,5 barov. Ker se bojim, da ne bi česa poškodoval vas naprošam za mnenje. Je izvedba sploh mogoča, na kaj moram biti pozoren....
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.89 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Feb 27, 2013 10:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri zobniških črpalkah ne bi smelo biti kakega problema. V serijo vezane hidravlične črpalke sem recimo videl v električnih viličarjih.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.00
|
Objavljeno: Sre Feb 27, 2013 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odvisno od črpalk.
Če bi se konkretno izjasnil o črpalkah, bi bil tudi odgovor konkretnejši, ne pa da je treba vedeževalko s kristalno kuglo iskat.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.87 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Feb 27, 2013 11:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poglej, kakšen je max. tlak (proti okolici), ki ga prenese posamezna črpalka. Upoštevaj, da je v primeru izklopa lahko tudi 1. črpalka izpostavljena skupnemu tlaku.
Preveri, kakšno razliko tlakov sta črpalki sposobni ustvariti pri željenem pretoku medija (karakteristika).
Dobro bi bilo narediti sekvenčno zaustavitev, da se zmanjša tlačni šok.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stbe Član

Pridružen-a: Sob 10 Sep 2005 12:25 Prispevkov: 155 Aktiv.: 0.65 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Čet Feb 28, 2013 10:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če nista enakih velikosti daj prvo tisto z večjo kapaciteto. Če imaš novejšo črpalko bo lahko problem prevelik tlak, če pa imaš kakšno staro elektrokovino ali kaj podobnega pa bo delalo brez problema.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marki1 Član

|
Objavljeno: Sob Mar 02, 2013 11:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za nasvete
Stvar je sledeča. Prva črpalka je vrtna pretočna črpalka Neptun (h max 40m, Q max 3600l/h) druga pa je večstopenjska(lamelna) črpalka Lovegarden (h max 55m, q max 5400l/h)
Razmišljal sem, da bi prvo postavil tisto z manjšim pretokom in tlakom, ter tako drugi na vhod pripeljal vodo s tlakom cca 4 bare. Druga petstopenjska pa naj bi ta tlak dvihnila na 8-9 barov. Ne vem, če je moje razmišljanje pravilno, zato skušam preko foruma dobiti mnenja preden to preizkusim v praksi.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
47.18 KB |
Pogledana: |
1 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marki1 Član

|
Objavljeno: Sob Mar 02, 2013 11:05 am Naslov sporočila: |
|
|
in še fruga črpalka
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
10.96 KB |
Pogledana: |
6774 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.00
|
Objavljeno: Sob Mar 02, 2013 11:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Razmišljanje je pravilno, ni pa popolno.
Imaš namreč veliko verjetnost, da bodo drugi črpalki popustila tesnila ali pa jo bi v najslabšem primeru lahko celo razneslo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zoran Član

Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44 Prispevkov: 550 Aktiv.: 2.32 Kraj: SG
|
Objavljeno: Sob Mar 02, 2013 2:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Črpalke so različnih karakteristik in je potrebno upoštevati tudi pogoje delovanja, ki lahko privedejo do kavitacije. Na netu je kar dosti razlege o tem in bi bilo dobro to prebrati.
Pred leti sem bil zraven, ko so se na enak način postavljaje dve zaporedno vezane črpalke. Končni tlak je bil cca 35 bar. Bile so enake, problem pa se je pojavljal pri pregrevanju tesnil na drugi črpalki.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.87 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Mar 02, 2013 5:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
marki1 je napisal/a: |
Prva črpalka je vrtna pretočna črpalka Neptun (h max 40m, Q max 3600l/h) druga pa je večstopenjska(lamelna) črpalka Lovegarden (h max 55m, q max 5400l/h) |
Koda: |
h max 40m, Q max 3600l/h |
Pomeni: 40m pri minimalnem pretoku (navadno nekaj l/mim), ali 3600l/h pri minimalni višinski razliki.
Če rabiš za pitno vodo, vrtna črpalka verjetno ni primerna.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
osmica Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:16 Prispevkov: 377 Aktiv.: 1.59 Kraj: savinjska
|
Objavljeno: Ned Mar 03, 2013 2:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vprašanje je kako bo zdržala črpalka te prtiske (rotor, tesnila, ohišje). Morda se bol splača prodat črpalki in nabavit rabljeno ustrezne karakteristk. Če rabiš za premagat višino bi morda lahko uporabil verižno povezavo. Ena črpalka dobavi vodo do kamor jo lahko naprej pa druga.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marki1 Član

|
Objavljeno: Ned Mar 03, 2013 10:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovore. Bom s preizkusom raje še malo počakal in se še dodatno poučil preko spleta. In zakaj sploh gre. Ni za pitno vodo rabil bi le malo več pritiska na izhodu - se pravi na pršilnih šobah - kot ga da posamezna črpalka. Ker sem vezan na enofazno napeljavo, pa je črpalko z močnejšim (nad 5 bar) pritiskom zelo težko dobiti. V glavnem so vse te črpalke trofazne.
Popolnoma razumem karakteristike (max tlak min tlak glede na pretok), tudi sestavo črpalke poznam - vsaj drugo sem že razdrl in menjal semering in ležaje, ki so bili očitno že tovarniško "dodelani". Skušam le iz obstoječega narediti tisto kar potrebujem. Na idejo pa sem prišel, ko sem videl nekje serijsko povezane tri enake črpalke.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni