|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
yacksy Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27 Prispevkov: 499 Aktiv.: 2.63 Kraj: Okolica Šmarjeških toplic
|
Objavljeno: Sob Mar 09, 2013 10:58 am Naslov sporočila: Ventilatorji za hlajenje manjših naprav |
|
|
Ravno se srečujem z dilemo o nabavi ventilatorjev manjših dimenzij (od 40x40mm do 80x80mm) z napajanjem 5V ali 12V, ki se široko uporabljajo v elektronskih napravah. Velikokrat se namreč zgodi, da je prva stvar, ki pri napravi odpove, prav ventilator (običajno se vgrajuje najcenejši šrot). Posledica je pregrevanje in na daljši rok odpoved komponent.
Zanimajo me vaše izkušnje s proizvajalci in tipi ventilatorjev. Kolikor sem gledal v grobem obstajajo t.i. Sleeve Bearing (puše) in Ball Bearing (kroglični ležaji), kjer so slednji precej bolj kvalitetni ampak tudi precej dražji (vsaj dvakrat).
Pa še ena moja izkušnja glede "reševanja" ventilatorjev, ki so začeli spuščati čudne zvoke. Za utišanje je bilo dejansko potebno samo odlepiti zaščitno folijo na sredini, v pogonski sklop kaniti kapljico ali dve olja in folijo zalepiti nazaj. Do sedaj se je še vsak ventilator utišal in deloval še dolgo časa. A proizvajalci dejansko toliko varčujejo z mazivnimi sredstvi, da se jim ne splača dobro podmazati ventilatorjev? _________________ [slovenščina je zame španska vas] happens. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.00 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Sob Mar 09, 2013 11:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Na žalost tudi EBM ni več tisto, kar je bil včasih, pa še drag je kot..... .
Največ za ventilatorjevo življenje lahko narediš s tem, da dela v relativno čistem okolju pri relativno normalnih temperaturah. Najdlje mi delujejo še vedno EBM-ovi, "kitajci" pa so bolj podobni igri na srečo. Popravila se v grobem ne splačajo, saj prinesejo bolj malo dodatnega časa, še posebej pri sleeve bearing tipih, ball bearing pa itak romajo v smeti. Na leto jih zamenjam kar nekaj od tistih 60x60 do 120x120.
Zaenkrat EBM ne opravičujejo več svoje višje cene, saj ni v skladu s povečanim časovnim obdobjem delovanja.
Je pa res, da je govorjenje o ventilatorjih enako, kot govorjenje o avtomobilih. Obstaja množica različnih tipov z različnimi pretoki in različnimi nameni.
In še odgovor na tvoje vprašanje:
Proizvajalci ne šparajo z mazivi, ampak izračunajo komponente na predvideno življensko dobo. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Mar 09, 2013 1:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z DC ventilatorji nimam veliko izkušenj. Pri različnih 230V AC pa so le te naslednje (24/7):
-NMB 12++ let
-SUNON 3+ let
-ETRI max. 1 leto.
Precej je odvisno od delovnih pogojev in velikosti - tipa ventilatorja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.00 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Sob Mar 09, 2013 1:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem sedaj prešaltal iz EBM-ja na NMB. Lepo, da si napisal izkušnje  _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
yacksy Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27 Prispevkov: 499 Aktiv.: 2.63 Kraj: Okolica Šmarjeških toplic
|
Objavljeno: Ned Mar 10, 2013 8:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kje pa običajno kupujete te ventilatorje?
Če prav razumem, se cenejših ne splača kupovati, raje kvaliteten ventilator z krogličnimi ležaji? _________________ [slovenščina je zame španska vas] happens. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

|
Objavljeno: Ned Mar 10, 2013 9:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odgovor ti najbrž ne bo všeč.....Farnell. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

|
Objavljeno: Pon Mar 11, 2013 12:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Mali elektronika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

|
Objavljeno: Pon Mar 11, 2013 12:50 am Naslov sporočila: |
|
|
yacksy je napisal/a: |
Če prav razumem, se cenejših ne splača kupovati, raje kvaliteten ventilator z krogličnimi ležaji? |
Kroglični ležaji še niso garancija za kakovost in dolgo življensko dobo.
Obstajajo tudi ventilatorji, ki za ležaj uporabljajo magnete in zračno blazino. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
yacksy Član

|
Objavljeno: Pon Mar 11, 2013 11:14 am Naslov sporočila: |
|
|
So pa verjetno kroglični ležaji + renomiran proizvajalec kar dobra garancija za dolgo delovanje.
Res je, da sem pristaš "kupi enkrat in kupi dobro", ampak predrago pa vse skupaj ne more biti. Če za primer vzamem 40x40x10 ventilator, je kitajski s pušami ranga 3-4 EUR, NMB 12 (5v) oz. 17 (12V) EUR, koliko pa stane ventilator z magneti in zračno blazino pa lahko samo ugibam
Vidim, da Farnell nima kaj veliko manjših NMB ventilatorjev na zalogi. A se da ventilatorje tega podjetja dobiti tudi kje v SLO? _________________ [slovenščina je zame španska vas] happens. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
0joze0 Član

Pridružen-a: Sre 31 Avg 2011 9:22 Prispevkov: 61 Aktiv.: 0.36 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pon Mar 11, 2013 11:59 am Naslov sporočila: |
|
|
tule so ventilatorji ugodnejši od farnella
http://www.tme.eu/en/
lp, jože |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pon Mar 11, 2013 12:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po mojem mnenju je najbolje vzeti cenen računalniški napajalnik, po možnosti s 3 žicami, da imaš izhod za kontrolo vrtljajev. No, kontrolo je možno narediti tudi brez tretje žice s tipanjem napajalnega toka.
Naprava, ki potrebuje hlajenje se običajno ne segreva ves čas enako, zato je po mojem mnenju najbolj primerno narediti regulacijo ventilatorja tako, da se spreminja pretok zraka približno sorazmerno s segrevanjem naprave.
Kaj pridobimo z regulacijo?
Če ni potrebe za hlajenje, je brez veze da zrak kroži skozi napravo in s tem prinaša prah in drugo umazanijo v napravo in nalopatice ventilatorja.
Če ni potrebe, zakaj bi ventilator "nabiral kilometre" in s tem obrabljal ležaje, seveda lahko nekaj malega zmanjšamo tudi porabo energije.
Če ni potrebe, zakaj bi moral ventilator delat na polno in ustvarjat hrup.
Res je regulacija tudi strošek, vendar prinese več pozitivnih, kot negativnih dejavnikov. Preprosta regulacija je lahko tudi poceni, prav gotovo jo lahko naredimo za razliko cene, ko uporabimo cenejši ventilator. Ja, cenejši ventilator bo verjetno prej odpovedal, ni pa nujno, da tako zelo hitro, kot en zelo drag ventilator. Če je regulacija ventilatorja, lahko dodamo še kontrolo vrtenja. Kontrola vrtenja lahko opozori na okvarjn ventilator in izklopi napravo, seveda pa je samoumevno tudi to, da ima naprava varnostni termični izklop, v tem primeru tudi kontrola ventilatorja ni ravno najbolj nujna, je pa dobrodošla in priporočljiva.
Moj glas je za preproste cenene ventilatorje z izhodom za kontrolo vrtenja, torej 3 žični ventilatorji kot so v računalnikih, če pa uporabimo navadne ventilatorje lahko kontrolo naredimo tudi drugače ali pa jo preprosto izpustimo in se zanašamo na termično zaščito. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni