|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
besoft Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2012 10:22 Prispevkov: 585 Aktiv.: 3.62 Kraj: Žižki - Prekmurje
|
Objavljeno: Sob Jan 12, 2013 7:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam se ob nakupu stroja naletel na podoben primer WInPC NC je bil Light verzija.
Sem poskusil z MAch3, vendar sem na koncu vseeno kupil upgrade na WinPC NC Economy verzijo. Je za moje pojme dosti enostavnejša in lažja za uporabo in nastavitev..čeprav je grafično WINPC NC bolj tak tak, kar me v bistvu niti ne moti.
Pa še ena malenkost je..Economy lahko uporabljaš tudi na WIN7 ampak samo na 32-bitnih.
Prav tako sem naredil upgrade z Filou NC11 na Filou NC12 verzijo, ki pa je bila v akciji in zastonj.
Sam Filou NC je dokaj enostaven za uporabo in odlično sodeluje z WInPC NC program in ga uporabljam za kakšne 2D zadeve tudi bolj zahtevne. Za kaj zahtevnejšega 3D pa kar Aspire. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ACNC Član

Pridružen-a: Čet 10 Jan 2013 21:17 Prispevkov: 14 Aktiv.: 0.09 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jan 12, 2013 9:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Ali še kdo uporablja linux CNC in zastonjske variante?
Komaje sedaj sem opazil, da na spodnjem linku ni linux CNC. Kaj pa paravite na heekscnc in Freecad in potem lnux cnc?
http://www.youtube.com/watch?v=NP9YZwHbBE4
Ali mislite, da lahko tam narišem v teh programih in potem izvozim gkodo, ki bi bila razumljiva za druge programe. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mrawlinc Neznanec

Pridružen-a: Tor 04 Dec 2012 11:26 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Tor Mar 05, 2013 2:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če slučajno kdo rabi uradno licenco za Mach3, mu jo za pameten denar odstopim, ker sem prešel na linuxcnc... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
toplakd Član

Pridružen-a: Pon 12 Jul 2010 23:12 Prispevkov: 593 Aktiv.: 3.25 Kraj: Benedikt
|
Objavljeno: Tor Mar 05, 2013 2:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole bolj sodi v male oglase. _________________ Tukaj bo nekoč moj podpis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hocancan Član

Pridružen-a: Tor 27 Apr 2010 10:54 Prispevkov: 393 Aktiv.: 2.12
|
Objavljeno: Tor Mar 05, 2013 5:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z osebo ki je poslala svoj prvi prispevek in še to iz Butal,nebi rok mazal z njim _________________ Lep pozdrav, Milan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70618.33
|
Objavljeno: Tor Mar 05, 2013 7:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dingo Član

Pridružen-a: Sob 03 Dec 2005 21:52 Prispevkov: 274 Aktiv.: 1.15 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: Tor Mar 05, 2013 11:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
mrawlinc je napisal/a: |
Če slučajno kdo rabi uradno licenco za Mach3, mu jo za pameten denar odstopim, ker sem prešel na linuxcnc... |
Z Mach licenco je tako, da jaz jo sedaj kupim za 130eur in kopijo sam obdržim, potem pa še 10 kopij naprej prodam po polovični ceni "ker sem pač prešaltal na drug program in je kao ne rabim več" in fajn zaslužim.Potem pa se slučajno najde v medmrežju in ti jo Arsoft lepo blokira za naslednje verzije Macha.
Te stvari kupujte od original firme, in jih imejte le zase, da ne pride do zlorabe. _________________ Vedno me kaj zanima.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjan 2 Član

Pridružen-a: Pon 05 Dec 2011 19:35 Prispevkov: 121 Aktiv.: 0.73 Kraj: Vače
|
Objavljeno: Sre Mar 06, 2013 12:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Z LinuxCNC sem zelo zadovoljen.. Zanesljiv, enostaven, prilagodljiv, pa dela. Kišta DELL, stara 2,8Ghz pentium... Vmes lahko še rišeš, pripravljaš, skratka zadovoljen...
Mi je pa všeč Krokov sistem, ampak zaenkrat ostajam.. _________________ Ja še vedno se ne da... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.70 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Sre Mar 06, 2013 10:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz uporabljam LinuxCNC. Zadvea je super. Ne razumem zakaj bi nekdo sploh uporabljal Mach3 & Co, če lahko uporabiš linuxCNC, ki je zastonj, poljubno nastavljiv, poljubno nadgradljiv (ker je odprtokoden) in tudi boljši (vsaj kot berem - Mach3 sicer ne poznam). _________________ lp, Klemen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.69 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sre Mar 06, 2013 10:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Mene zanima kako je z izrabo USBja na LinuxCNC? Ali imajo kje podatkovno bazo kompatibilnih(delujočih) konvertejev, recimo USB v LPT? Kako se to sploh nastavi, da sodeluje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
toplakd Član

Pridružen-a: Pon 12 Jul 2010 23:12 Prispevkov: 593 Aktiv.: 3.25 Kraj: Benedikt
|
Objavljeno: Sre Mar 06, 2013 11:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Žal si zaenkrat omejen na LPT ali pa raznorazne MESA kartice.
LP _________________ Tukaj bo nekoč moj podpis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.70 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Sre Mar 06, 2013 1:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Problem je v USB-ju, ker ni dober za real time aplikacije. Enkrat sem nekje bral da ima že sam standard omejitve ker med pošiljanjem lahko pride do zakasnitve. _________________ lp, Klemen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.69 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sre Mar 06, 2013 1:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja verjetno sem res prehitro pisal. Eni so se nekaj matrali z USB/FPGA in express card/PCMCIA-Card . Za ethernet pa mislim, da tudi imajo nekaj malega, kar pa bi znalo bit uporabno za novodobnike.
Edina varianta kot izgleda je tista povzeta iz doma izdelanih 3D printerjev. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.89 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Mar 06, 2013 1:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
trot je napisal/a: |
Problem je v USB-ju, ker ni dober za real time aplikacije. Enkrat sem nekje bral da ima že sam standard omejitve ker med pošiljanjem lahko pride do zakasnitve. |
To je problem, le če poskušaš krmiliti gonilnike motorjev preko USB-ja v realnem času.
Kontroler od Krokota rešuje natančno ta problem. No pa ne samo tega. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.30 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Sob Mar 09, 2013 11:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker imam pri CNCju preslab računalnik (na njem je oskubljen Windows Server 2003), da bi poganjal program za CNC, sem stvar uredil takole:
Računalnik pri CNCju:
- Windows Server 2003 x64 (Pentium 2x 2.2GHz procesor, 2GB RAM)
- PlanetCNC driver za Mk2 CNC Controller
- USB over Network Host
- Radmin Client
Računalnik v moji sobi (primarni), eno nadstropje nižje:
- Windows 8 Pro x64 (navit i7 4x 4.8GHz, 16GB RAM)
- PlanetCNC driver za Mk2 CNC Controller
- USB over Network Client
- PlanetCNC Controller
- Radmin Server
1) USB over Network poskrbi, da jaz na primarnem računalniku "CNC USB Controller Mk2" vidim kot "native" device - kot bi bil priključen v ta računalnik, v resnici pa ga CNC računalnik zgolj deli preko LANa.
2) Radmin je optimiziran in deluje samo v LANu (ne kot TeamViewer). Na CNC računalniku se povežem na primarni računalnik, dam v Full-screen mode in sploh ne vem, da v resnici ne delam na CNC računalniku, ki je zdaj minimalno obremenjen.
3) Krokotov odlično spisan software poskrbi, da CNC in program PlanetCNC Controller delujeta brez vsakršnih problemov in zakasnitev, pa čeprav povezava ni le preko CNC <-> USB <-> PlanetCNC Controller, ampak CNC <-> USB <-> Software <-> LAN <-> Software <-> "USB" <-> PlanetCNC Controller.
4) Čeprav sedim pri CNCju, vse delam na zmogljivem primarnem računalniku. Pa tudi potem, ko začne CNC delati, lahko iz moje sobe (ko na računalniku delam kaj druga) spremljam ali celo ustavim delovanje CNC-ja. Dogajanje pri CNCju pa lahko spremljam tudi preko WebCamere, montirane pri CNC-ju, ki jo prav tako delim s pomočjo USB over Network in se tako izognem raznim komplikacijam z streamanjem videa.
Poleg odličnega delovanja pa sem nad Krokotovim programov navdušen tudi kar se funkcij tiče. Mogoče res ne zgleda tako pregledno, a ima marsikatero koristno funkcijo, ki manjka recimo LPKF CircuitPro programu, s katerim zadnje čase malo več delam. 60% (ali celo več) funkcij verjetno sploh ne uporabljam, sem pa Krokotov CNC z omenjenim programov vseeno uspešno predelal oz. nadgradil v 3D printer.
Lp, Bojan Potočnik
Nazadnje urejal/a program_er Ned Mar 10, 2013 2:12 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni