|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Nekdo15 Član

Pridružen-a: Ned 10 Mar 2013 20:10 Prispevkov: 10 Aktiv.: 0.07 Kraj: Hoče
|
Objavljeno: Ned Mar 10, 2013 8:27 pm Naslov sporočila: Detektor kovin-shema |
|
|
Pozdravljeni!
Zanima me če kdo pozna kakšno shemo za detektor kovin, ki niti približno ne rabi biti high-klasa. Star sem 15 let in nimam kaj dosti poglobljenega znanja o elektroniki. Zanima me tudi kako je s tem Faradayevim krogom.
Že vnaprej hvala za odgovore!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.02 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Mar 10, 2013 9:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej takole. Če neke stvari ne razumeš kako dela, potem je nima smisla delati.
Začeli bomo torej najprej s tem kako večina detektorjev kovin sploh deluje. Pri tem bom omenil nekaj stvari, ki se jih ne trudi razumeti, ker so pač tema zase, temveč jih vzemi kot dejstvo.
Ena takih je, da se induktivnost tuljave spreminja v odvisnosti od tega kakšen material se nahaja v njeni bližino.
Druga taka: Frekvenca nekega vezja je lahko odvisna od uporabljene tuljave oziroma od njene induktivnosti.
Ko to dvoje sestaviš ugotoviš, da lahko spreminjaš frekvenco nekega oscilatorja v odvisnosti od materiala, ki se nahaja v bližini tuljave.
Bolj kot je frekvenca odvisna od tuljave večje so spremembe frekvence glede na spremembo materiala v bližini tuljave. Oscilatorji za tovrstno delo imajo torej majhne kondenzatorje in posledično delajo na nekaj višjih frekvencah.
Sedaj se pa pojavi problem kako take frekvence prenesti v domeno človeškega zaznavanja. Rešitev je mnogo. Najenostavnejše so tiste, ki odštejejo od frekvence, ki se spreminja glede na material, še en signal, ki ima konstantno frekvenco. Tako lahko dobimo piskanje v našem slišnem območju.
Najenostavnejši načrt je tak, ki tvori dva oscilatorja in seštevalni ( odštevalnik) z enim samim čipom.
Z nekaj logičnimi vrati je mogoče namreč realizirati vse kar potrebujemo.
Toliko za začetek. Če ti tu ni kaj jasno pa vprašaj. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Nekdo15 Član

|
Objavljeno: Ned Mar 10, 2013 9:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj je to induktivnost tuljave in kaj oscilator? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.02 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Mar 10, 2013 9:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekdo15 je napisal/a: |
Kaj je to induktivnost tuljave in kaj oscilator? |
Aha.. induktivnost tuljave je električna lastnost tuljave. Od induktivnosti tuljave in od kapacitivnosti kondenzatorja zraven je odvisna rezonanca, torej frekvenca, kjer je tak sklop "uglašen".
Oscilator je elektronski sklop, ki običajno proizbaja nek izmeničen električni signal, katerega frekvenca je določena z rezonanco.
Vse razlage so skrajno poenostavljene in ne drže v popolnoma vseh primerih. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.07
|
Objavljeno: Ned Mar 10, 2013 10:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bravo obema, Darko-tu za šolo, učencu za pravilen odziv _________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
0joze0 Član

Pridružen-a: Sre 31 Avg 2011 9:22 Prispevkov: 61 Aktiv.: 0.36 Kraj: LJUBLJANA
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Nekdo15 Član

|
Objavljeno: Pon Mar 11, 2013 4:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
AJA. Kakšna logična vrata os to mišljena? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56al Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03 Prispevkov: 788 Aktiv.: 3.32 Kraj: JN66SI & JN76TM
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Nekdo15 Član

|
Objavljeno: Pon Mar 11, 2013 4:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Te čipe, ki so na slike je potrebno kaj programirati? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Pon Mar 11, 2013 5:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni treba. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Drejcek Član

Pridružen-a: Sob 16 Jan 2010 11:58 Prispevkov: 82 Aktiv.: 0.44 Kraj: Blagovica
|
Objavljeno: Pon Mar 11, 2013 6:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poglej si tukaj: link in link
Znanje pa lahko nabereš na electronics-tutorials. Za razumevanje logičnih vrat si najprej oglej Boolovo algebro. Če pa še kaj ne bo jasno, pa kar vprašaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
quomme Neznanec

Pridružen-a: Tor 05 Mar 2013 2:24 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.04 Kraj: Slovenija
|
Objavljeno: Pon Mar 11, 2013 8:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni vsi skupaj. Moje ime je Peter in že nekaj časa spremljam forum. Tukaj sem našel mnogo uporabnih stvari in seveda nasvetov, ki so mi pomagali pri izdelavi razno raznih stvari. Da pa ne bom samo izkoriščal foruma sem se odločil malo sodelovati. Pravkar za prijatelja izdelujem PI detektor kovin. Sam načrt ni nič posebnega in je povzet s internetne strani geotech. Je pa preizkušena zadeva na kateri se lahko učimo. Nekdo15, če želiš lahko izdelam eno tiskanino še zate in ti pošljem načrte ter listo potrebnih elementov.
LP, Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Nekdo15 Član

|
Objavljeno: Pon Mar 11, 2013 8:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Peter, pravzaprav bi ti bil zelo zelo hvaležen. S tem bi sam prihranil veliko časa.
Hvala vsem, ki mi pomagate. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.62 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pon Mar 11, 2013 9:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kar tu objavi, mogoče pa še koga zanima.  _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Soap Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2010 8:48 Prispevkov: 42 Aktiv.: 0.23 Kraj: Vzhodna slo
|
Objavljeno: Pon Mar 11, 2013 10:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bi pa še jaz vprašal nekaj, pred leti sem našel shemo zelo znanega detektorja kovin imenovanega Garys PI detector.
http://www3.telus.net/chemelec/Projects/Metal/Metal.htm
shema in seznam elementov je takrat bil javno dostopen a sedaj avtor ne ponuja več sheme ampak lahko samo celoten izdelek, ki ni tako drag a je cena poštnine krepko nad ceno izdelka.
Zato bi vprašal če se komu še valja ta shema itd. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni