www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

menjava tesnilne gume pri pralnem stroju

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
cero
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Aktiv.: 4.97
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 19, 2006 6:52 pm    Naslov sporočila:  menjava tesnilne gume pri pralnem stroju Odgovori s citatom

doma imamo že kar star pralni stroj vendar še vedno deluje.Sedaj pa se je preluknjala tista tesnilna guma ki povezuje vrata z bobnom.Rad bi jo zamenjal sam vendar ne vem kje bi se je lotil.Torej največji problem jo je dat nazaj gor, še posebej notranjo stran (ima nekašen velik o-ring za tesnenje).Probal sem jo najprej dat gor samo potem pa še tisti o-ring ,pa oboje skupaj in nikakor ne gre.Torej da ne bi šel z glavo skozi zid me zanima če ima kdo kaj izkušenj s temi stvarmi, da malo pove kako jo je najlažje in z najmanj mukami dat gor.

LP cero
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.95
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 19, 2006 7:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem enkratže zdavnaj sem zamenjal,a srečo imam.Da nimam tako debele prste,je pa kar težko to priznam.Ko daš novo tesnilno gumo,prvo daš gumi obroč namazan z mokro milo na tesnilno gumo in prstom natakneš.Imam podatki ki bom skeniral in pripel.Ta je drug način.
Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.88
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 19, 2006 7:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred kakšnim mesecem sem imel možnost opazovati serviserja kako namesti to gumo. Najprej je samo gumo namazal z milnico po obodu in jo vstavil na mesto, nato je isto storil še z O-ringom. Zadeve je sestavil ločeno, za vse skupaj je potreboval cca. 10 minut (je pa povedal da je serviser že 15 let).

LP, Peter
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.91
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 19, 2006 8:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
... za vse skupaj je potreboval cca. 10 minut (je pa povedal da je serviser že 15 let)....

He he, očitno je "nabiral ure" Wink Vem, da so v Gorenju serviserji "tekmovali" kdo gumo prej zamenja. Mislim, da so bili "časi" pod dve minuti. Sicer bi o menjavi vrjetno lahko več napisal Robertos, ki se profesionalno ukvarja s tovrstno dejavnosto.

andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.95
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 19, 2006 8:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako sem delal kot je pisal PPG78,samo namesto 10 minut sem kar mučil precej časa.Sem že skeniral in ali naj dam na stran?
Lp
Nazaj na vrh
robertos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Aktiv.: 3.34
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 19, 2006 8:39 pm    Naslov sporočila:  Re: menjava tesnilne gume pri pralnem stroju Odgovori s citatom

Tudi sam sem imel v začetku probleme, po najmanj stotih zamenjanih pa prideš res pod 2 min. Če si staro že odstranil, kar sklepam iz tvojega posta, potem novo namaži z mešanico ceta in vode ali kakšnim drugim tekočim čistilom (NE uporabljaj milnice ali mila), ker se ti bo milo posušilo preden boš končal, potem je pa milnica kot lepilo in se črni O ring ne spelje v svoje ležišče. Namaži predvsem rob gume znotraj in od zunaj, znotraj zato, da boš samo gumo lahko namestil v kad, zunanji del pa zato, da boš pozneje lahko namestil O ring. Vstavi gumo v svoje ležišče in jo z potegi preveri, da se je res dobro ulegla v rob protiuteži. Nato pa vzami O ring in ga prav tako namaži z mešanico ceta in vode. Vstavi O ring v zgornjem delu, nato pa si naredi leseno zagozdo (kajlo po domače) in jo vtakni v zgornjem desnem delu (če gledava uro na št 2 popoldan) nato pa začni s prsti od zgoraj z desne proti levi počasi vstavljat O ring, ko boš prišel nekje do točke, ko je potrebno O ring rastegnit si pomagaj z izvijačem, s katerim zadržiš Oring in zopet s prsti potisneš naprej in tako do vrha do zagozde, ki jo na koncu še izvlečeš.
In euvala Laughing Kako enostavno se sliši!
Prstov pa nikar ne tišči med boben in kad, ker ti jih bo stisnilo. Upam, da ti bo kaj v pomoč!

Nazadnje urejal/a robertos Ned Avg 20, 2006 9:36 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
milans
Deda
Deda

Pridružen-a: Tor 30 Dec 2003 10:36
Aktiv.: 0.70
Kraj: Dravograd

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 19, 2006 9:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz sem že večkrat menjal gumo (seveda nisem profi) in imam podobno tehniko kot Robertos. Moja tehnika se razlikuje le v tem, da O-ring namestim tako, da uporabim 13 viličasti ključ s katerim O-ring potegnem okoli v utor gume vrat stroja. Pomembno je to, da je ključ obrnjen tako, da ko napenjaš O-ring okoli po gumi, le tega ključ tišči proti utoru gume.Na koncu le previdno izvlečem ključ.
Dokler nisem pogruntal te tehnike sem si kar nekajkrat dobro priškrnil prste in je kar boleče, pa čeprav je vmes guma.

Še enostavna skica.

The Extension 'bmp' was deactivated by an board admin, therefore this Attachment is not displayed.

cero
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 20, 2006 4:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aha najprej lepa hvala za odgovore.
Pri toliko nasvetih pa mi bo že nekako moralo uspeti.Enkrat ta teden se jo spravim menjat potem pa poročam o rezultatih,upam pozitivno.

LP cero
Nazaj na vrh
Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.28
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 20, 2006 8:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem pa včasih menjal gumo tako, da sem razdrl boben in utež narazen in porabil cca pol ure, samo problem pri tej tehniki je,da moraš podreti pol stroja
in pa še včasih se rado zgodi,da če je stroj malo starejši je ponavadi na dnu že
malo zarjavelo in ko daš narazen tista rja odstopi in je potem problem tam zatesniti ne pomaga niti nov tesnilni obroč med kadjo in utežjo ampak silikonski kit.
Po nekaj časa sem pa tudi sam osvojil približno tako tehniko kot jo je opisal. milans.
Samo jaz sem si naredil eno pripravo tako, da sem na košček cca 15 cm dolgo
žico iz "rosfraja"fi 6 mm navaril še eno v obliki "V" tako, da na vrhu zgleda"Y".
To večjo držalo sem malo upognil, da ni čisto ravno in na drugi konec pa sem privaril še en"O" obroč tako,da tam primem to orodje z roko.
S to pripravo potem tako kor milans dam notri "O" gumo drugo pa delam kot so drugi že opisali.

LP Srečko

cero
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 22, 2006 10:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja stvar sem rešil, ampak tako da sem razkopal boben, povlekel prednjo stranico ven iz pralnega stroja, potem pa brez problema nataknil gor gumo in oring.Nakoncu sem vse skupaj zmontiral nazaj kot je bilo na svojem mestu.
ne vem vsekakor jo je lažje dat tako kot ste napisali, vendar brez prakse...
vseeno hvala za nasvete

LP cero
Nazaj na vrh
Nace
Član
Član

Pridružen-a: Pon 12 Maj 2003 0:12
Aktiv.: 3.49
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 23, 2006 11:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz gumo namažem kar s šamponom ali tekočim milom in jo vstavljam kar s prkrižanima rokama, tako da se palca dotikata drug drugega in nato greš od vrha navzdol. Ravno tako tudi O ring. Res pa je malo boleče za prste.
LP Nace
Nazaj na vrh
soru
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 30 Okt 2006 11:20
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 30, 2006 11:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

O ring bi rad uzel dol, sam bi raje prej vprašu kako ga vi uzamete. Mam pa gorenje stroj, ki ma o ring z vijakom. hvala

Popravi, prej ko konča v smeteh ! VolkD
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni