www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

LED žarnica - stropna svetilka (plafonjera)
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Manfredi
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Apr 2013 8:48
Aktiv.: 0.11
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 05, 2013 12:02 pm    Naslov sporočila:  LED žarnica - stropna svetilka (plafonjera) Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

pred kratkim sem nabavil LED svetilko za montažo v stropno luč - "plafonjero".
Sama svetilka je sestavljena iz 120 LED diod tipa 5050, in sicer so dve veji po 60 LED diod vezane paralelno. Priložil sem sliko napajalnika, tipični napajalnik "z medom in čajem" -made in China.

prcej me moti ti. utripanje, katerega se opazi, če pogledam proti LED svetilni plošči z fotoaparatom ali kamero, opazno je utripanje 50Hz.

kakšen napajalnik bi bil v redu, da se to nebi opazilo, oz. če zamenjam originalni napajalnik za nekaj bolj kvalitetnega.

moram pa povedati, da sem kar zadovoljen s svetilnostjo, sem pa že na ideji, da sestavim sam nekaj podobnega s 3W star LED moduli, ki se dobijo dokaj poceni,
edino kar me bega je hlajenje teh modulov..-.

hvala za pomoč,
lep pozdrav,
Manfred

Ledplosca.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  4.73 KB
 Pogledana:  10450 krat

Ledplosca.jpg

120LED18Wpsu.jpg
 Opis:
Shema napajalnika, ki je bil zraven LED svetilne plošče

Download
 Ime datoteke:  120LED18Wpsu.jpg
 Velikost datoteke:  17.25 KB
 Downloadano:  57 krat

Ledplosca20w.jpg
 Opis:
tako zgleda ta svetilna LED plošča

Download
 Ime datoteke:  Ledplosca20w.jpg
 Velikost datoteke:  17.53 KB
 Downloadano:  44 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.86
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 05, 2013 12:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za pol leta se ti ne izplača nekaj šariti po tem.
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.61
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 05, 2013 1:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker sta priključeni dve veji LED diod na en sam napajalnik, je to zelo slaba rešitev. Zakaj?

En napajalnik v obliki kapacitivnega tokovnega generatorja je zmožen dati nek določen tok, ki se v tem primeru praviloma razdeli na 2 dela. Ko bo v eni LED veji crknila ena sama LED (to se bo zanesljivo zgodilo, je samo vprašanje časa), bo ta LED veja ugasnila, celoten tok pa bo potem tekel skozi brezhibno LED vejo, kar pomeni da bo tekel 2x večji tok od normalnega... seveda to pomeni precej hitro odpoved vsaj ene LED v delujoči LED veji.

Zelo podobno rešitev LED plošče sem jaz naredil z običajnimi 5mm LED, s tem, da sem jih uporabil nekaj čez 200 LED, napajanje klasično 12V stabilizirano, po 3 LED v serijo z lastnim preduporom, tok skozi LED samo 7,5mA. Tok je majhen, da se LED ne pregrevajo
Zakaj sem se odločil za drugačno napajanje?

Tudi sam sem nekoč kupil kitajske LED "žarnice" v obliki koruznega storža s 108 LED in je rešitev napajanja popolnoma enaka kot v tvojem primeru, en napajalnik in 2x po 54 LED, lučko sem že 2x popravljal, crknila po 1 LED.
Ker se zavedam, da tako napajanje sploh ni v redu ( z LED razsvetljavo in napajalniki za LED se resno ukvarjam že nekaj let), sem se odločil za 12V napajanje in sicer v luč poleg LED plošče vgradim še ustrezen 12V napajalnik. Delovanje je zelo zanesljivo, sama LED plošča je tako uporabna tudi v solarnih sistemih in še kje. Res je, da nekaj energije izgubim zaradi ne ravno idealnega izkoristka napajalnika, pa vseeno, zadeva je bistveno bolj zanesljiva, tudi če kakšna LED veja s 3 LED odpove, ni potrebno takojšnje popravljanje.

Če se LED precej segrevajo, zaradi večje količine LED na majhni površini, je življenska doba zelo kratka, po nekaj tednih svetilnost pade pod 50%, zato je nujno potrebno tok zmanjšati iz nazivnega 20mA na 10mA ali še nižje. Sama svetilnost je pri toku 10mA namesto 20mA komaj opazna.

Manfredi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 05, 2013 3:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pozdravljen,

najprej hvala za razlago,

tudi sam imam nekaj ti. koruznih storžev, pravzaprav imam doma popolnoma povsod razsvetljavo z LED žarnicami, v obliki storža, kot bučka (bulb) ali pa kot panelna plošča za plafonjero in še nekaj na bazi GU10 podnožja...

vendar nisem popolnoma zadovoljen, nekje se pojavljajo podobne težave kot si že omenjal, da pade svetilnost, včasih imam občutek, da ta svetilnost upade že po 30 minutah uporabe, kajti včasih ko prižgem se mi zdi da je svetilnost fenomenalna, pol pa nekam "bedna" ali ne vsaj taka kot je bila ob vklopu.

kot sem že omenil, čez nekaj dni dobim nove 3W LED module, s pomočjo katerih bom naredil svetilno ploščo premera cca. 26cm iz ALu plošče debeline 5mm. Na tej plošči naj bi bili okrog 8-9 3W modulov. Malo bom eksperimentiral koliko se plošča greje in če je potrebno dodatno hlajenje z ventilatorjem (zaradi daljše življenjske dobe LED modulov)

v priponki so slike LED modulov in LED driverja, za enkrat je krmilje predvideno za priklop na 220V.

ko bom imel pripravljeno bom objavil dodatne slike in mnenja. konstruktivni komentarji so vsekakor dobrodošli.

namen tega je eksperimentiranje, lastna zabava, in mogoče razvoj lastnega krmilnika za LED module - po možnosti z opcijo za "dimanje" regulacijo jakosti svetlobe.

lp,
Manfred

LEDdriver69up.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  8.76 KB
 Pogledana:  10356 krat

LEDdriver69up.jpg

LEDdriver69dw.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  5.04 KB
 Pogledana:  10356 krat

LEDdriver69dw.jpg

EM3Wstar.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  42.33 KB
 Pogledana:  0 krat

EM3Wstar.jpg

Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 05, 2013 3:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če že misliš uporabiti tokovne gonilnike za power LED, vzami takšne za do 18W v serijo, privarčeval boš pri prostoru in ožičenju.

Kar se tiče teh koruz so popolnoma zanič, že sam svetlobni vir je dekorativnega značaja in tega sam ne morem uporabljati za splošno razsvetljavo.

Pri uporabi LED poišči tiste z visokim CRI - barvnim faktorjem, so dražje ampak boš zadovoljen.

Jaz sem si naredil za te 5mm LED kondenzatorski napajalnik v katerega lahko vežem po 80 LED v serijo. Tok je okoli 14-15mA, kar je povsem OK za gosto porazdelitev. Deluje že ohoho let. Tako vrsto svetila imam v spalnici parallelno k plafonjeri za nočno osvetlitev oziroma je preko dimmerja od Silvota. Najprej se prižgejo te LED, šele potem žarnica, pač kako si nastaviš. Eno pa imam na pultom v kuhinji. Ta kar noče odpovedati.

Kitajci bi lahko delali produkte, ki bi vsaj delovali dlje časa, če že barvni spekter ni OK. Tako pa navijajo te LED na maksimum toka samo da lahko pridobijo na podatki Lumen, ki pa je prav tako napihnjen glede na realno stanje.

Sadida
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Apr 2009 12:53
Aktiv.: 3.23
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 05, 2013 3:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bi se dalo dobiti kakšno shemo za takšen napajalnik oz. driver?
Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 05, 2013 3:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

misliš ta kondenzatorski?
Zavedaj se, da je zadeva direkt na 230VAC in je lahko nevarna. Inštalacija v svetilo razreda II je skoraj obvezna v lastni režiji ali da veš kaj delaš in boš naredil dobro brez možnosti električnega udara.

Bom pogledal doma na rač., če ne bo prej kdo dal sheme gor. Tega je polno. Vse kar je je nekaj diod ali pa greatz, kondenzator, en ali dva upora.

reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 05, 2013 4:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Manfredi, talew tvoja narisana shema 120LED18Wpsu.jpg je popolnoma napačna, tole si zelo narobe narisal oziroma napisal vrednosti elementov, tisto pred gretzem Wink
krko
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2012 22:19
Aktiv.: 2.90
Kraj: Cerknica

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 05, 2013 4:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Da ne opiram nove teme. bom uprašal kar tukaj.

Zanima me ali se da kje dobiti LED vložke za v ohišje od navadne "neonke".
delam si namreč delovno mizo in so mi povedali, da neonka utripa, le da tega oči ne zaznajo, možgani pa.
Kaj mi lahko svetujete?

lp
Nazaj na vrh
Manfredi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 05, 2013 4:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja sem pazil ko sem naročil, sem izbral power LED driver, ki lahko napaja od 6 - 9 x 3w module, kar je 18-27W, tok je nekje 0,63A, kar je po moje preveč, kot si že povedal, je dobro to zmanjšati vsaj za 1/3, tako bo bolj enostavno za hlajenje in daljša življenska doba LED diod.

bom pa upošteval tvoj predlog glede diod z visokim CRI faktorjem. To pa bo pri naslednjem testu, ko bom uporabil 10W LED diode.

Tehnični podatki tokovnega LED napajalnika
Input voltage: 85-277V AC 50/60Hz
Output voltage: 15-30V/0.63A
Output power: 18-27W
Dimension: 53x21x21mm
Waterproofness: Non-waterproof
Usage: Inside driver for led lamps
Application: Led lamp with 6-9led of 3W
Weight: 26g

Tehnični podatki LED modula
Forward Voltage:3.2-3.8V-700MA 45milx45mil
Luminous flux: 180-200LM
Output power: 3w
Light Color: Warm White 3000-3500K
View angle: 120-140
LED support: Coppe

lp,
Manfred
Nazaj na vrh
Manfredi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 05, 2013 4:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@reber

bom preveril, sedaj sem na delu, ampak sem skoraj siguren da je OK,
bom priložil še kako sliko originalnega napajalnika.

lp,
Manfred
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.62
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 05, 2013 6:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

krko je napisal/a:

Zanima me ali se da kje dobiti LED vložke za v ohišje od navadne "neonke".
delam si namreč delovno mizo in so mi povedali, da neonka utripa, le da tega oči ne zaznajo, možgani pa.
Kaj mi lahko svetujete?

Domnevam, da je recimo e-bay poln tega.

Poleg tega ne kompliciraj, TV tudi utripa, računalniški monitor tudi utripa, LED svetlobni napisi tudi utripajo, TV daljinec tudi utripa,...

Notri daš lepo kvalitetno klasično fluorescentno sijalo željene temperature svetlobe in to je to.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Manfredi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 5:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@reber

ja, res je, sem ponovno pregledal in ugotovil, da je napaka v vrednosti uporov pred greatzom, v bistvu sem zamenjal vrednosti... priložil sem popravljeno shemo.

hvala,
lp,
Manfred

reber je napisal/a:
@Manfredi, talew tvoja narisana shema 120LED18Wpsu.jpg je popolnoma napačna, tole si zelo narobe narisal oziroma napisal vrednosti elementov, tisto pred gretzem Wink

120LED18Wpsu.jpg
 Opis:
popravljena shema napajalnika za LED ploščo moči 20W
 Velikost datoteke:  43.59 KB
 Pogledana:  10 krat

120LED18Wpsu.jpg

Nazaj na vrh
reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 5:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tale shema je videti prava Wink

Kapaciteta kondenzatorjev pred gretzem se mi zdi kar velika, si prepričan da je 3,3uF + 560nF ? da ni le 330nF + 560nF ?
Res so LED 5050 dejansko LED v katerih so po 3 LED, običajno vezane paralelno, pa vseeno, nekateri 5050 LED dovoljujejo celo 150mA, ampak to bi bilo precej gretja, tudi če je tok le 60mA skozi posamezno vejo.

geier
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2003 1:58
Aktiv.: 1.17

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 5:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po moji racunici ta dva C-ja omogocita 279mA,
ce stejem se R 10E, pa 256mA

Ali ni to vsaj 10x prevec ?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni