|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.66 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Sob Apr 13, 2013 5:56 pm Naslov sporočila: Hlajenje napajalnika za LED - namestitev |
|
|
Pred kratkim sem naročil z interneta par kolutov toplo-belih LED trakov in ustrezne napajalnike (100W). Ledice že imam, napajalnik pa še ni prišel. Zanima me kako je treba tak napajalnik montirati - sprašujem zaradi hlajenja oz. pregrevanja - zadeva se namreč hladi preko naravne konvekcije.
Ali bi lahko tak napajalnik montiral direktno na strop oz. ali bi ga bilo bolje pripeti na steno? Po možnosti bi ga dal še v ohišje, da ga zaščitim pred prahom, saj se bo nahajal v delavnici.
Ima že kdo kaj izkušenj s tem?
lp _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.61 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Ned Apr 14, 2013 7:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda je namenjeno, da se tovrstni napajalniki montirajo vertikalno v omarico, da zrak lahko vsaj malce kroži. S horizontalno montažo na strop, ki je mimogrede najvišja točka, si praktično onemogočil dviganje toplega traka, lahko se odmika le horizontalno. Na stropu je temperatura že tako najvišja v prostoru (razen, če imaš mrzel strop), tako da ne priporočam, je pa verjetnost zaprašitve manjša. Kakšno bo gretje ali pregrevanje napajalnika je odvisno od obremenitve. Ker gre za razsvetljavo, bo obremenitev stalna, verjetno pa napajalnik želiš obremeniti blizu nazivne.
Take napajalnike uporabljam za raznorazne namene, ker so poceni in dejansko precej trpežni in dokaj dobro narejeni. Za trajno in stabilno obremenitev se je potrebno izogibati nazivni obremenitvi, saj je tudi v vertikalnem položaju naravno hlajenje nekoliko preslabotno ali pa je normalno, da se kar dosti segrejejo. Z ventilatorjem pospešimo vnos prahu, še posebej, če gre za dolgotrajno uporabo.
Zelo dobro se obnesejo pri napajanju malih audio ojačevalnikov, kjer obremenitev nikoli ne dosega nazivne, mogoče se le kratkotrajno približa nazivni obremenitvi. Večinoma je ob taki uporabi povprečna obremenitev komaj 50% ali še dosti manj, zato ni pregrevanja. Za hlajenje je poskrbljeno z ventilatorjem, ki je kontrolirano s temperaturo in hladi predvsem ojačevalnike, hkrati pa še napajalnik.
Poceni in preprost sistem za večje število samostojnih kanalov za ozvočenje gostinskih lokalov, kjer je zahtevana regulacija za vsak prostor posebej in ni potrebe po močeh večjih od 10W po kanalu.
Čeprav je v tem primeru napajalnik v horizontalnem položaju in zaprt v ohišje, se ne pregreva in kljub prisilnemu hlajenju ni težav s prahom. Odkar se v lokalih ne kadi, je tovrstnih problemov veliko manj.
Mimogrede, tudi polnilec 12V svinčenih akumulatorjev sem že naredil s takim napajalnikom, saj napetost ni omejena na točno 12V. Napajalnik ima nastavljivo območje izhodne napetosti v območju 12V in še nekaj čez, okoli 14V.
Po mojih izkušnjah je tovrstne napajalnike potrebno uporabljati z rezervo ali pa poskrbeti za zares dobro hlajenje. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Ned Apr 14, 2013 7:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ma ja, kuril bom tam 72W, kar ustreza enemu kolutu ledic (5m). Zadeva bo v kleti, kjer je poleti praktično še najhladneje. Napajalnik je moči 10A 12V, torej max 120W. Tale bo malo težja, ker na steni nimam prostora. Razmišlal sem, da bi ga privil na strop z distančniki, da bo vmes še kak cm ali dva zraka. _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Ned Apr 14, 2013 7:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poskusiš in malo meriš temperaturo, če se ne pregreva, potem je v redu
Jaz sem do rezultatov prav tako prišel z meritvami. Saj ne rečem, da vroč napajalnik ne deluje, seveda deluje, čisto normalno, vprašanje pa je, koliko časa bi ali bo deloval pod tako vročimi pogoji V napajalniku so kondenzatorji, na katerih res piše 105°C, pa vseeno. Če boš montiral na strop, kako boš obrnil napajalnik? najbrž z nosilno debelo stranico oziroma hrbtom navzgor. Preizkusi v različnih položajih in naredi meritve temperature. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.21 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Ned Apr 14, 2013 7:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da še jaz podregnem v debato... Piše 105°C...
Lahko da je naročil čajna eksport, kjer so kondlni nalotani po liniji najmanjšega upora...
No, če ni kitajc ga lepo zmontiraj nekam, da bo prišel do zraka in delal bo b.p... _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Ned Apr 14, 2013 7:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja seveda je "čajna export" kaj pa drugega, tudi če je naročil v slovenski spletni trgovini, je izvor isti
Ravno zaradi tega, ker piše marsikaj, je treba vse jemati z rezervo. Mogoče velja nazivna obremenitev v primeru, da je montirano v klimatizirani omarici, ampak to so pozabili napisati v tem primeru brez težav lahko obremnimo do konca, še posebej, če je v omarici pretok klimatiziranega zraka urejen z vetilatorji
Za LED razsvetljavo bi jaz uporabil klasični transformator z več odcepi, gretz in polnovalno usmerjeno napetost gladil s kondenzatorji. Ker je obremenitev stalna, ni potrebe po natančni stabilizaciji, pomembno je le, da se ne preseže tok skozi LED, tudi tukaj je pametno vzeti nekaj rezerve za daljšo življensko dobo. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Ned Apr 14, 2013 9:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Napajalnik še ni prišel po pošti. Ko ga dobim, bom takoj zmeril temperaturo. Da, zadeva je kitajska, saj sem ga naročil preko dealextreme. Pride dosti ceneje kot kjerkoli pri nas, pa še DDVja oz. carine ni treba plačati.
reber: Hvala za nasvete. Tale napajalnik je switcher, ki deluje na par 100 KHz. Vprašanje koliko bi napetost lahko pogladil pri navadnem graetzu (50 Hz). Verjetno bi moral uporabiti kar dobre kondiče, ko pa zadeva žre cca 5A toka pri 12V. Mene utripanje sicer zelo moti.
lp _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Ned Apr 14, 2013 9:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za napajanje LED razsvetljave ni nujno popolnoma zgladiti napetost, da se utripanje ne opazi več, tako da ni treba velikih kondenzatorjev. Zaradi glajenja se napetost nekoliko dvigne, zato je potrebno "ujeti" pravo napetost ki je primerna vse dokler je breme nespremenjeno. Tako napajanje ima zelo dolgo življensko dobo.
Stikalni napajalnik ima res visoko frekvenco, na izhodu pa daje precej dobro glajeno in kar dobro stabilizirano enosmerno napetost, ki se praviloma ne spreminja čeprav bi spreminjal obremenitev. Življenska doba je krajša od klasičnega napajalnika, stikalni napajalniki nižje kvalitete imajo še dodatno krajšo življensko dobo. Glede na to, da tudi LED diode nimajo ne vem kako zelo dolge življenske dobe, bo napajalnik kar usklajen z LED glede tega. Zelo velik vpliv na življensko dobo imajo tudi pogoji v katerih vse skupaj deluje, mišljena je predvsem temperatura.
Ali lahko daš link do napajalnika na DX, da primerjam z napajalniki na ebayu. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Pon Apr 15, 2013 8:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Če se ne motim, bo napajalnik kar tale. Opazil sem, da pri nas po raznih trgovinah prodajajo enake izdelke - verjetno gre tudi za kitajsko robo. Mimo grede, ali bi bil npr. tale napajalnik kaj bolj kvaliteten od prejšnjega? _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Pon Apr 15, 2013 9:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem če je izvor napajalnikov, ki jih prodajajo pri nas kaj drugačen in če je kvaliteta kaj višja. Mimogrede, 10A napajalnik sem zadnjič na ebayu dobil za slabih 15$ (s poštnino vred), torej je precej ugodnejši kot na DX, res pa nima preklopa 110/220 ampak tega ne rabim, mogoče še bolje da nima  _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Manfredi Član

Pridružen-a: Pet 05 Apr 2013 8:48 Prispevkov: 16 Aktiv.: 0.11 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Tor Apr 16, 2013 1:11 pm Naslov sporočila: Re: Hlajenje napajalnika za LED - namestitev |
|
|
pozdravljen,
glede na to, da omenjaš par kolutov LED trakov, bi te opomnil na sledeče, nikar ne priklapljaj kolute v serijski vezavi, sploh če je trak močnejše svetilnosti 15W ali več po tekočem metru, ker se bodo povezave v traku pregrevale, posledično s tem se bo trak deformiral in prišlo bo do prekinitve na napajalnih linijah.
svetujem ti max. dolžino posamezne veje 5m, še raje 2x 2.5m paralelno in v kolikor boš imel več trakov pa obvezno v paralelno vezavo.
Manfred
Saran je napisal/a: |
Pred kratkim sem naročil z interneta par kolutov toplo-belih LED trakov in ustrezne napajalnike (100W). Ledice že imam, napajalnik pa še ni prišel. Zanima me kako je treba tak napajalnik montirati - sprašujem zaradi hlajenja oz. pregrevanja - zadeva se namreč hladi preko naravne konvekcije.
Ali bi lahko tak napajalnik montiral direktno na strop oz. ali bi ga bilo bolje pripeti na steno? Po možnosti bi ga dal še v ohišje, da ga zaščitim pred prahom, saj se bo nahajal v delavnici.
Ima že kdo kaj izkušenj s tem?
lp |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Sre Apr 17, 2013 12:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vezava bo 5 x 1 meter paralelno. _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hanzek1 Član

Pridružen-a: Sre 12 Feb 2014 16:16 Prispevkov: 65 Aktiv.: 0.47 Kraj: Laško
|
Objavljeno: Sre Feb 12, 2014 5:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
pri max temperaturi nič ne deluje dolgo. poleg tega je max temperatura extremni delovni pogoj, ne običajni. Za primer: če boš lm 317 imel na max. temperaturi 1000 ur imaš 0.3-1% možnosti. da ostane živ. ta podatek je seveda iz datasheeta. No pri kondijih je stvar še hujša zato nikar ne pretiravaj s temperaturo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni