www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Timer za centralno mazanje tovornega vozila

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 12, 2013 6:36 pm    Naslov sporočila: icon_question Timer za centralno mazanje tovornega vozila Odgovori s citatom

Na popravilo sem dobi en tak sistem. Ko sem zadevo odprl, sem videl, da tukaj ni kaj popravljat. Lastniku sem rekel naj skuša najti kje novo ali rabljeno. Vseeno me je prosil, če bi našel kako varianto, da bi tole izvedel morebiti kako drugače.
Samogradnja elektronike mi nekako ne odgovarja. Tole bi mi vzelo preveč časa. Razmišljal sem da bi zadevo morda izedel s kombinacijo kakih gotovih naprav.
Ok ena varianta je 24V logo. Še boljša "trotlziher" varianta bi bila stikalna ura z nagazniki ter en časovnik. Problem pa je, da take ure za enosmerno napetost 12 ali 24V še nisem videl. A sploh obstajajo? Ima še kdo kako idejo?

Odsluženo vezje:

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 12, 2013 7:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Elektronske stikalne ure sigurno ne delujejo na 230V ampak je notri ponavadi kar kondenzator serijsko in zener dioda za znižanje in stabilizacijo napetosti.

Mehanska stikalna pa ne bo v redu, ker ima sinhronski motorček.

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 12, 2013 8:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
...

Mehanska stikalna pa ne bo v redu, ker ima sinhronski motorček.

Vem, zato sem v dvomih, da obstaja kaj takega za enosmerno napetost.

Sem se odločil, da bom zadevo kar z Xmego, ki jo imam na testni naredil.

PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.88
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 12, 2013 8:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej raje elektronske stikalne ure, tako kot je že omenil aly. Vse so narejene z kondenzatorskim napajanjem ponavadi tudi z 24V relejem.

LP, Peter
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.02

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 12, 2013 8:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kak je pa sploh protokol mazanja?
Morda obstaja kak vmesnik za pnevmatski ventil, kot so recimo na ekspanzijskih posodah kompresorjev, na ventilih za izpust kondenza, kateremu nastaviš interval v rangu minut in delovanje (aktiven izhod) v rangu sekund. Res pa so tile žužki, katere sem videl, bili na 230V.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vajdo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06
Aktiv.: 4.59
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 12, 2013 8:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

En timer rele, pa nastaviti mazanje odvisno od frekvence gibanja, uporaba... Na smetarjih je nastavljeno nekje na vsake 4 delovne ure maže. Finder ima tak timer, da se nastavlja pavza in aktivno stanje. Tukaj je potrebno rešiti še, če naprimer mora biti mazanje na 4ure, nekdo pa zadevo po 3 urah ugasne. Le ta si mora zapomniti, da je potrebna samo še ena ura delovanja do mazanja.
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 12, 2013 10:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa si prepričan, da je toliko elementov samo za en timer? Verjetno vidiš, če je imel gor pripeljane še kakšne signale.

Če imaš možnost mu naredi sprožitev mazanja kar na kakšen clock pulz. Tako smo imeli v firmi centralno mazanje pakirnega stroja. Pogostost mazanja se je nastavila v območju od 10 do 25k hodov stroja kar preko OP panela simatica v servisnih funkcijah.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 12, 2013 10:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
Pa si prepričan, da je toliko elementov samo za en timer? Verjetno vidiš, če je imel gor pripeljane še kakšne signale.

Če imaš možnost mu naredi sprožitev mazanja kar na kakšen clock pulz. Tako smo imeli v firmi centralno mazanje pakirnega stroja. Pogostost mazanja se je nastavila v območju od 10 do 25k hodov stroja kar preko OP panela simatica v servisnih funkcijah.

Iztok pozdravljen,
Gor sta samo dva priključka + in - in ničesar drugega. Čas začne teči, ko se da kontakt. Zadeva je očitno že nekoliko v letih, zato izgleda kompicirana. Sem pa enako zadevo popravljal že pred leti. Tista ni bila toliko poškodovana, tako da sem jo uspel popravit.

PS
Če hočeš zakomplicirat lahko zakompliciraš. Wink
Fotografija elektronike v enem lončku za izpuščanje kondenzata,
Brick wall (posnetek sem naredil pred leti)

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 13, 2013 12:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poznam zadeve iz avtoelektronike, ki jih naredijo zakoplicirano na izgled v resnici pa za vse skupaj zadostuje PIC vreden 2€ ...

Imam znanca, ki pri KLADIVARju nabavlja ventile za tovorna vozila vrhunske znamke (npr. ACTROS), ki kot original stanejo tudi po 800€ on pa jih dobi doma za pod 50€ - le konektorje mu prelotam čeprav še to ni vedno potrebno ...
Nazaj na vrh
matejl
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Nov 2009 22:12
Aktiv.: 0.64
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 13, 2013 3:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za kater kamion pa to gre, imam kar nekaj centralnih mazanj
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 13, 2013 10:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

matejl je napisal/a:
Za kater kamion pa to gre, imam kar nekaj centralnih mazanj

Nimam pojma. Prinesel mi je le črpalko.

Sicer sem se odločil, da naredim lastno vezje. (nekaj programa sem že spisal včeraj zvečer) Zadeva zanima namreč še nekoga, tako da se mi zadevo "splača" delati.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni