www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vklaplanje elektromotorja - mehanizem?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.66
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 15, 2013 3:00 pm    Naslov sporočila:  Vklaplanje elektromotorja - mehanizem? Odgovori s citatom

Lp, spet se ukvarjam z energetiko oz. elektromotorji.

Torej doma imam nek 0.6 kW enofazni asinhroni elektromotor na 220VAC/50Hz z zagonskim in delovnim kondenzatorjem. Tega želim poljubno vklapljati in izklapljati, vendar želim zadevo krmiliti preko mikrokrmilnika s 5V digitalnim izhodom. Kaj bi bilo bolj smoterno uporabiti za "sitkalo"? Kontaktor, rele ali solid-state rele oz. kako kombinacijo? Kaj pa kakšen triak?

Najbolj mi dišijo SS releji, samo so pa dosti dražji.
Na ebay-u sem našel poceni opcijo, bo tole vredu, glede na to, da je roba kitajska?

http://www.ebay.com/itm/Solid-State-Relay-SSR-40DA-40A-250V-3-32VDC-/120765841720

Nekje sem zasledil, da morajo biti SS releji zero-crossing.

lp

PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.63
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 15, 2013 5:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj triak je načeloma sestavni del SSR-ja. Lahko izdelaš sam, s pomočjo kakega MOC-a z zero-crossingom in TIC-a.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.91
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 15, 2013 5:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odvisno kaj bo motor poganjal. Pred kakimi desetimi leti sem delal elektroniko za stroj za metanje glinastih golobov. Takole po spominu - gor je bil nakaj manj kot 1kW enofazni motor, ki je poganjal hidravlično črpalko. Hitrost polnjenja je bila okrog 15s. Praktično misilm da je šlo tam do 3 golobe na minuto. Motor je za vsako polnjenje štartal ter se ustavil. Motor sem vklapljal s 25A triacom BTA25 ter optičnim sprežnikom. Bilo je narejenih nekaj deset strojev. Do sedaj nisem menjal nobenega triaca.
Fotografija stroja ter prototipne elektronike, ki jo še imam doma Wink Žal se fotografija stroja slaba - je še edina, ki jo imam.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 16, 2013 2:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Motor bo večinoma deloval neprekinjeno nekaj ur in se ne bo pogosto vklapljal/izklapljal. Najraje bi kar SSR vzel za tole. Na farnellu so vrtoglave cene, na ebay-u pa je zadeva 5€.
Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.30
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 16, 2013 10:59 pm    Naslov sporočila:  Re: Vklaplanje elektromotorja - mehanizem? Odgovori s citatom

Zdravo

Saran je napisal/a:

lp

To je koristno le za vklapljanje žarnic medtem ko za induktivna bremena bi bilo najbolje imeti vklop pri najvišji amplitudi napetosti - teh pa ni na trgu.

Vklop induktivnih porabnikov pri prehodu skozi "0" povzroča največje možne vklopne tokove.

Lp.

Darko

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
webmouse
Član
Član

Pridružen-a: Čet 27 Avg 2009 22:27
Aktiv.: 5.50
Kraj: Bloška planota

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 17, 2013 1:07 am    Naslov sporočila:  Re: Vklaplanje elektromotorja - mehanizem? Odgovori s citatom

Saran je napisal/a:

Torej doma imam nek 0.6 kW enofazni asinhroni elektromotor na 220VAC/50Hz z zagonskim in delovnim kondenzatorjem. Tega želim poljubno vklapljati in izklapljati, vendar želim zadevo krmiliti preko mikrokrmilnika s 5V digitalnim izhodom. Kaj bi bilo bolj smoterno uporabiti za "sitkalo"? Kontaktor, rele ali solid-state rele oz. kako kombinacijo? Kaj pa kakšen triak?

Najbolj mi dišijo SS releji, samo so pa dosti dražji.
Na ebay-u sem našel poceni opcijo, bo tole vredu, glede na to, da je roba kitajska?

http://www.ebay.com/itm/Solid-State-Relay-SSR-40DA-40A-250V-3-32VDC-/120765841720

lp

Če potrebuješ SS kontaktor imam enega viška - samo odprt - kopljen ker sem zgrešil kodo.

http://si.farnell.com/crydom/dra3p48a2/contactors-ss-3p-480vac-2a-220vac/dp/2062591?Ntt=2062591

Je pa za trifazni motor...

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BojanR
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52
Aktiv.: 3.31
Kraj: Vnanje Gorice

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 17, 2013 7:44 am    Naslov sporočila:  Re: Vklaplanje elektromotorja - mehanizem? Odgovori s citatom

Profesor Einstein je napisal/a:

To je koristno le za vklapljanje žarnic medtem ko za induktivna bremena bi bilo najbolje imeti vklop pri najvišji amplitudi napetosti - teh pa ni na trgu.

Seveda so na tržišču.

Lp B
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.30
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 17, 2013 8:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

BojanR hvala za informacijo... očitno so zelo redki pa jih nisem še zasledil.

Lp.

Darko

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
matejcek81
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32
Aktiv.: 7.71
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 17, 2013 12:43 pm    Naslov sporočila:  Re: Vklaplanje elektromotorja - mehanizem? Odgovori s citatom

Saran je napisal/a:

Pozdravljen,

tile delujejo solidno, preizkušeno. Zero crossing pa imajo že vgrajen.
Drugače ima ELPRO blizu MB "shinko"-tove 20A za 24€+DDV.

Krmiliš jih direktno z mikrokontrolerjem.

LP

Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 17, 2013 9:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj enofazni motor ima mislim da okoli 4A zagonskega toka. Nisem čisto prepričan, moram preveriti v specifikacijah. Vsekakor pa vem, da ta tok ne presega 16A. Za rezervo pa sem želel vzeti 40A SSR. Na ebay-u imajo tudi 100A različico. Naša hišna inštalacija pa je omejena na 25A.

Tako, da ne vem glede tistih zagonskih tokov. Verjetno to ne bo predstavljalo nobenega problema. Ali pač?

aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.21
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 17, 2013 9:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne... ne bo problema Wink
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni