www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Regulator prenapolnjenosti akumulatorja od sončnih celic
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
adomij
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 04 Jun 2012 19:18
Aktiv.: 0.03

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 20, 2013 8:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo.

Sončne celice sem povezal direktno na akumulator brez zener diode. Predvidevam, da so celice prešvoh, saj se mi akumulator izprazni že v enem tednu. Se pa radio posluša skoraj vsak dan (ko je lepo vreme ob vrtičkanju), tako da ga odnašam domov in polnim. Imam v mislih, da bi kupil močnejše module, pa sem v dvomih, ker nevem če bi bile sploh dovolj močne glede na skoraj vsako dnevno uporabo?

Hvala za vse nasvete do sedaj, se opravičujem ker se nisem dolgo javil.

LP,Aleš
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 20, 2013 8:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prvo bi moral vsaj približno vedeti, koliko energije rabiš: izmerit tok porabnikov (radia..). Sončne celice morajo biti tako močne, da so sposobne dati recimo na oko 1.5 do 2x več kot je porabnik, če radio poslušaš po cel dan. Namreč, ni vedno sonca in celice ne bodo vedno dajale 100% ven, zato je rezerva nujna. Seveda so večje celice drage, tako da se moraš vprašati, ali boš nabavil panel ali boš accu raje nosil domov...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
stbe
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Sep 2005 12:25
Aktiv.: 0.65
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 20, 2013 8:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ro-bi je napisal/a:
Tudi avtomobilskemu akumulatorju ne škodi 14,4V. Ne vem, odkod vam ideja, da se polni z manj.
Je pa, če je napetost ves čas 14,4V, treba večkrat kontrolirati elektrolit in pa zračiti prostor, da ne pride do eksplozije vodika.

Hvala za odgovor.
lp
Nazaj na vrh
stbe
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Sep 2005 12:25
Aktiv.: 0.65
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 20, 2013 8:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

adomij je napisal/a:
Zdravo.

Sončne celice sem povezal direktno na akumulator brez zener diode. Predvidevam, da so celice prešvoh, saj se mi akumulator izprazni že v enem tednu. Se pa radio posluša skoraj vsak dan (ko je lepo vreme ob vrtičkanju), tako da ga odnašam domov in polnim. Imam v mislih, da bi kupil močnejše module, pa sem v dvomih, ker nevem če bi bile sploh dovolj močne glede na skoraj vsako dnevno uporabo?

Hvala za vse nasvete do sedaj, se opravičujem ker se nisem dolgo javil.

LP,Aleš

Po mojih izkušnjah za radio res ne rabiš dosti energije in velik modul.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 20, 2013 9:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja, odvisno za kakšnega... Dancing

Radio.jpg
 Opis:
Za tegale že ne...
 Velikost datoteke:  74.66 KB
 Pogledana:  2 krat

Radio.jpg

ChoosingPA_01.jpg
 Opis:
Za tegale pa...
 Velikost datoteke:  805.6 KB
 Pogledana:  1 krat

ChoosingPA_01.jpg

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
Stran 4 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni