|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
solomojster Član

Pridružen-a: Tor 18 Maj 2010 12:26 Prispevkov: 851 Aktiv.: 4.63 Kraj: NOVA GORICA
|
Objavljeno: Ned Maj 26, 2013 7:14 am Naslov sporočila: Projekt skupinski 3D printer (tema za nečlane) |
|
|
Pri razrezu bo nastalo veliko izmeta.(luknje) Je kaka možnost ,da se konstrukcijo prilagodi u-izrezom in s tem optimira porabo materijala ?
http://www.reflekta.com/tiskalnik/sestavljeno.jpg
Držite se striktno teme izdelave 3D printerja.
Vse ostalo, od servotov do članarine in hilde, je offtopic in je tu: klik
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rozi Član

Pridružen-a: Čet 07 Jan 2010 21:06 Prispevkov: 23 Aktiv.: 0.12 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: Ned Maj 26, 2013 11:31 am Naslov sporočila: Skupinski projekt-3D printer |
|
|
Pozdrav vsem,
objavljam sem, ker nisem član.
Najprej pohvale za super projekt in pogum za množično izvedbo.
Mojih nekaj predlogov:
-termočlen ni potreben, termistor opravlja svojo funkcijo popolnoma dobro, je pa omejen na 300°C, oziroma drugače, resolucija se bistveno zmanjša od cca 260 navzgor, pri 300 pa mu zmanjka sape. To pomeni, da v kolikor ne boste printali z PC, PEEK, ali kakšnim podobnim materialom, bo termistor čisto dober. Mimogrede, ob uporabi vroče glave kot jo ima ultimaker je 260° tudi čisti maximum, namreč PEEK iz katerega je narejen hladen del ima Tg nekje pri 250-270° kar pomeni da se takrat začne material spreminjati (deformacija).
-Ultimaker, izbira je sicer dobra, tudi sam sem ga že priporočal kolegu, in je načeloma zadovoljen, je pa sama izvedba precej draga, veliko jermenov in jermenic pač prinese svoj davek. Na eno stvar glejte pri izbiri precej dobro, to je izbira extruderja, dobro preverite ali si resnično želite takšen tip (bovden) extruderja, namreč nastavitve in vseh težav je bistveno manj pri direkt extruderju, in kdor se ima namen igrati z dvema glavama, bo veliko bolj cenil direkt extruder in stroj na katerega lahko obesiš malo več teže in ne bo počepnil....samo pravim.
-Neštetokrat sem prebral 150mm/s, upam da nihče ne bo razočaran ko ne bo dobil uporabnega izdelka pri tej hitrosti z ABS materialom. Ultimaker je osnovi zgrajen za uporabo PLA materiala (zato v osnovi tudi ni grete mize). Z PLA-jem lahko vsak printer (dobro, skoraj vsak) printa s takšno hitrostjo, pravzaprav tudi 200m/s ali več ni noben problem, z ABS-om pa stvari postanejo bistveno drugačne.....
-Hitri hodi do 500mm/s in več pravzaprav niso nobena raketna znanost, to zna že mnogo modelov, je pa glavna ovira elektronika. Jaz bi bil super vesel, če bi glede na to da greste delati elektroniko iz 0, če bi naredili krmilnik, ki bi bil sposoben dajati takt višji od 20kHz. 2560, kolikor sem uspel ugotoviti da boste uporabljali, namreč višje ne bo šel in tukaj je tudi glavna ovira glede hitrosti. Mimogrede, obstaja ena super plata, ki vse to kar potrebujete (termočlene,.....) že ima: http://reprap.org/wiki/Megatronics_2.0
-Mimogrede, poglejte še ORD-bot-a, na ebay-u http://www.ebay.de/itm/3D-Printer-Mechanical-Plattform-ORD-BOT-Hadron-made-out-of-makerslide-profile-/160981613057?pt=LH_DefaultDomain_2&hash=item257b407a01 se ga dobi za cca 400E (samo mehanika in motroji), izdelki so tudi zelo dobri: http://buildlog.net/forum/viewtopic.php?f=33&t=1685&start=100
Mimogrede, naj povem, da bo kvaliteta iz istih strojev precej varirala in je/bo odvisna od samega uporabnika.
Prilagam še slikce mojega novega printerja (no vsaj zametek), jap še ena delta, kaj morem so me zasvojile te roke ki plešejo po zraku, gre pa za skoraj prvotno izvedbo, s tem da sem dodal nekaj malo svojih idej za večjo zanesljivost-ponovljivost-kvaliteto....., skratka, da malo vidite koliko točni padejo izdelki iz tiskalnika ki je dobro umerjen, vsi izdelki so brez naknadne obdelave, naj pa povem, da sem prehodil, preprintal ali kakorkoli pač že hočete zeloooo dolgo pot da sem prišel do sem, vmes sem že vse skupaj hotel vrečt v kanto, vsaj ene parkrat. Še cena te delte, mene bo prišla cca 450E z vsem skupaj (mehanika, elektronika, motorji, materiali, ....), seveda svojega dela nisem vštel, bodo pa datoteke objavljene (ker je izvedenka odprtokodnega projekta), ko bo stroj deloval, tako da si ga bo lahko izdelal kdor si bo želel.
In ker se lotevate odprtokodnega projekta, upam da boste sledili filozofiji in vse morebitne spremembe objavili, da bodo še drugi imeli kaj od tega.
Veliko uspeha pri izvedbi,
Matej
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
260.2 KB |
Pogledana: |
72 krat |

|
|
270.21 KB |
48 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Majci Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2013 23:03 Prispevkov: 282 Aktiv.: 1.86 Kraj: Ilirska Bistrica
|
Objavljeno: Ned Maj 26, 2013 7:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vedno bolj se mi dopade delta kot xyz izvedba. Tudi kakor praviš, je končna cena vsega skupaj približno ista.
_________________ When i am sad, i stop being sad and be awesome instead! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dream Član

Pridružen-a: Ned 21 Jan 2007 17:55 Prispevkov: 240 Aktiv.: 1.07 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Ned Maj 26, 2013 10:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa mogoče kaj v tem stilu...glede ohišja??
|
127.5 KB |
50 krat |

|
_________________ Vsak dan spoznamo kaj novega... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dream Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
silvo22 Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 18:25 Prispevkov: 510 Aktiv.: 2.82 Kraj: Nova Gorica
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dream Član

|
Objavljeno: Pon Maj 27, 2013 6:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali je mogoče že kdo razmišljal , da bi se ohišje izdelalo iz "cinkal" pločevine ( iz nje so izdelana recimo ohišja napajalnikov v računalnikih in ohišja CD, DVD in drugih enot ) in ne rabi nobenih dodatnih obdelav, ali pač...po želji. Se pa lepo obdeluje reže, krivi, točkovno vari, štanca itd...
- cinkal: elektro pocinkana pločevina
|
14.7 KB |
22366 krat |

|
|
10.94 KB |
22366 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tomazp Član

Pridružen-a: Sob 02 Feb 2008 13:24 Prispevkov: 559 Aktiv.: 2.64 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Maj 27, 2013 8:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Cinkal pločevina je zelo v redu za manjša ohišja kjer ne potrebuješ neke posebne togosti. Tudi sam izgled izdelka je lep.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dream Član

|
Objavljeno: Pon Maj 27, 2013 8:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Togost lahko izboljšaš z raznimi " odtisi" s prešo...ja lahko pa uporabiš debelejšo pločevino ( 3mm recimo ).
|
Nazaj na vrh |
|
 |
silvo22 Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 18:25 Prispevkov: 510 Aktiv.: 2.82 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Pon Maj 27, 2013 10:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
silvo22 je napisal/a: |
Si moram popoldan vzet malo cajta da malo skritiziram  |
Kaj je zdej to? Tričetrt reči ki sem jih imel namen kritizirat manjka...
Solomojster,...kaj neki je tista čajba tam gor na linku??
Pridi en dan do mene ti bom malo razložil en par reči...
_________________ http://www.youtube.com/user/hscncmachines |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
solomojster Član

Pridružen-a: Tor 18 Maj 2010 12:26 Prispevkov: 851 Aktiv.: 4.63 Kraj: NOVA GORICA
|
Objavljeno: Tor Maj 28, 2013 7:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za vabilo ,bom vzel na znanje.
Hotel sem opozorit na porabo materijala .Pri 50 kosih ni vseeno , kako je kosovnica razporejena na format pločevine. i.t.d Sicer vsa čast fantom na projektu.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gucekm Član

Pridružen-a: Sob 31 Mar 2012 7:38 Prispevkov: 15 Aktiv.: 0.09 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.76 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Čet Maj 30, 2013 6:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo, en jermen in upravljanje s telefonom, pa skoraj dobesedno na mizi ti naredi izdelek.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sraka Član

Pridružen-a: Čet 20 Nov 2008 23:52 Prispevkov: 481 Aktiv.: 2.38 Kraj: PMAVs
|
Objavljeno: Čet Maj 30, 2013 8:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
igo je napisal/a: |
...Vi samo glejte, da v delovni komori vaših tiskalnikov ne bo delov iz ABS-a... |
PREKLICUJEM GORNJI STAVEK.Z dovolj veliko verjetnostjo mislim, da ne bo prišlo do razkroja sestavnih delov. |
PREKLICUJEM PREKLIC GORNJEGA STAVKA.
Prvi preklic je bil zato, ker pri hladnem tiskanju hlapi acetona niso tako agresivni.
Preklic preklica pa velja, če boste želeli grelno mizo uporabiti za glajenje površine izdelkov z vročimi hlapi, saj bodo "glajenja" deležni tudi deli tiskalnika, ki so iz ABS-a. In to večkrat od izdelkov. Naredite snemljiv grelni pladenj. |
Trdim, da je z igo-tom približno pol časa nekaj hudo narobe.
_________________ Danes je težko biti budala, konkurenca je velika, pa še dokazovati se moraš večkrat na dan.
Sem ogledalo: Nisem kriv, če v meni vidite nekaj kar vam ni všeč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sraka Član

Pridružen-a: Čet 20 Nov 2008 23:52 Prispevkov: 481 Aktiv.: 2.38 Kraj: PMAVs
|
Objavljeno: Čet Maj 30, 2013 8:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
sraka je napisal/a: |
Trdim, da je z igo-tom približno pol časa nekaj hudo narobe. |
Preklicujem zgornjo izjavo s sledečo: Trdim da z igo-tom približno pol časa ni nič narobe.
_________________ Danes je težko biti budala, konkurenca je velika, pa še dokazovati se moraš večkrat na dan.
Sem ogledalo: Nisem kriv, če v meni vidite nekaj kar vam ni všeč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni