|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.53 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Čet Jun 20, 2013 4:08 pm Naslov sporočila: Težave s prenosnikom |
|
|
Čedalje pogosteje se pri mojem prenosniku dogaja, da se noče zagnati. Gre pa takole. Po pritisku tipke za zagon, ventilatorji in ostalo štartajo, lučka za procesor ne utripa, ekran pa je črn in se ne zgodi nič. Tudi po ponovnem zagonu ne deluje. Včasih pomaga, da se ga malo pusti odklopljenega. Ti sindromi se pojavljajo na napajalniku s priklopljeno baterijo, na bateriji in samo na napajalniku.
V čem bi lahko bila težava, namreč, če stvar misli nadaljevati po trenutnem trendu se kaj kmalu sploh ne bo več prižgal?
Naj omenim, da ko se enkrat zažene zadeva normalno deluje. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mihc87 Član

Pridružen-a: Tor 25 Jan 2011 11:58 Prispevkov: 189 Aktiv.: 1.07 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jun 20, 2013 4:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zgleda podoben simptom, kot da BIOS ne bi startal pravilno. Simptomi definitivno niso dobri in verjetno bo težavo potrebno iskati na matični plošči... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
skalpel Član

Pridružen-a: Tor 31 Jan 2012 19:46 Prispevkov: 432 Aktiv.: 2.64 Kraj: Šenčur
|
Objavljeno: Čet Jun 20, 2013 4:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC: Nekaj podobnega se je dogajalo pri meni prejšnji teden, nikakor ni hotel zalaufat, ko pa sem odprl zadnji pokrov se je pa zagnal  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Čet Jun 20, 2013 4:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mihc87 je napisal/a: |
Simptomi definitivno niso dobri in verjetno bo težavo potrebno iskati na matični plošči... |
Torej to pomeni, da je zadeva stvarne narave. Posledično, ko dokončno odpove, upam, da ne, se zaradi starosti tako ali tako ne splača popravljati. Se mi pa zdi, da je kakor ga trkne, sem sumil disk, pa sem ga vzel ven in se je zagnal brez diska normalno, potem spet z diskom normalno. Enkrat ga ugasneš pa ponovno zaženeš pa ne gre, pustiš 15min priklopljenega pa spet deluje.
Samo disk verjetno ni glede nato, da potem normalno deluje, do preverjanja diska sploh ne pride _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mihc87 Član

Pridružen-a: Tor 25 Jan 2011 11:58 Prispevkov: 189 Aktiv.: 1.07 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jun 20, 2013 4:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če bi bil disk, bi se ti zaslon prižgal, bi preveril RAM in bi ti javil napako, da diska ne zazna na vodilu itn.
V tvojem primeru je bolj verjetno, da matična ali procesor kaj zaštrika na trenutke... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mariborcan Član

Pridružen-a: Sre 12 Mar 2008 18:59 Prispevkov: 78 Aktiv.: 0.37 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Jun 20, 2013 11:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav.
Mislim, da je težava v grafičnem čipu...tudi jaz sem imel to težavo - kljub rednemu prepihovanju. (hiter test: če priključiš externi monitor na notebook bi morala biti tudi črna slika)
To se ti bo začelo vedno bolj pogosto ponavljati. Slika ti bo zginjala tudi med delovanjem.
Zakaj je to tako?
Čip je "zalotan" na matično ploščo. Ko je v polnem pogonu se zagreje na takšno temperaturo, da začne cin teči. Ko ti računalnik ugasneš se cin počasi ohladi in tu nastopi težava. Ohladi se tako, da grafični čip nima vseh pinov povezanih. Zato ob zagonu ni nobene slike.
Rešitev1 (začasna...ta postopek pali 1x ali 2x):
Pečenje matične plošče http://www.youtube.com/watch?v=JMyxKzyUVaQ
Pa še okoli 4h dela te čaka...pa treba je paziti, da ne pregreješ nobenega čipa!!!
Rešitev2:
novi komp _________________ LP, mariborcan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pet Jun 21, 2013 10:05 am Naslov sporočila: |
|
|
A ni tako, da bi v primeru nedelovanja grafike saj procesor nekaj mlel?
Slika med delovanjem ne izginja niti pod obremenitvijo. Sem mnenja, da če bi se začel cin topiti, bi se stopilo še kaj drugega, ali pa samo jaz slišim prvič za kaj takega. Za hladne lote že, ampak za kaj takega pa ne. Poleg tega se to dogaja, tudi ko prenosnik ni omembe vroč. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerjur Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 22:09 Prispevkov: 459 Aktiv.: 2.48 Kraj: Žiri
|
Objavljeno: Pet Jun 21, 2013 10:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri meni je bil problem ram.
Ravnotako je bilo vse črno in tiho vendar ima HP diagnostiko z utripanjem CAPS LOCK in NUM LOCK tipk tako da mi je povedal da je problem ram. Ram sem samo vzel ven in dal nazaj. Torej kontakti. sedaj že nekaj mesecev dela BP.
L.P. Jure _________________ Avtomatika je zakon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5824 Aktiv.: 24.51 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pet Jun 21, 2013 12:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
mariborcan je napisal/a: |
Zakaj je to tako?
Čip je "zalotan" na matično ploščo. Ko je v polnem pogonu se zagreje na takšno temperaturo, da začne cin teči. Ko ti računalnik ugasneš se cin počasi ohladi in tu nastopi težava. Ohladi se tako, da grafični čip nima vseh pinov povezanih. Zato ob zagonu ni nobene slike....... |
Ali si ti 100% prepričan v to kar si napisal o taljenju cina? Kajti če je temu tako, pomeni, da med polnim pogonom tudi slučajno ne smemo čarunalnika premikat!? _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pet Jun 21, 2013 12:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdaj sem odstranil rame in poradiral kontakte, pa ternutno deluje, sicer pa ne morem vedeti, če je bil to vzrok, ker deluje kakor kdaj.
Ko se prvič ne bo hotel vžgati, ga bom brez, da bi ga ugasnil priključil na zunanju monitor in videl kaj bo. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mariborcan Član

|
Objavljeno: Pet Jun 21, 2013 12:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaka57 je napisal/a: |
mariborcan je napisal/a: |
Zakaj je to tako?
Čip je "zalotan" na matično ploščo. Ko je v polnem pogonu se zagreje na takšno temperaturo, da začne cin teči. Ko ti računalnik ugasneš se cin počasi ohladi in tu nastopi težava. Ohladi se tako, da grafični čip nima vseh pinov povezanih. Zato ob zagonu ni nobene slike....... |
Ali si ti 100% prepričan v to kar si napisal o taljenju cina? |
Tudi meni se to zdi čudno zato bolj sklepam...samo nisem našel boljše razlage zakaj bi se potem nekatere povezave prekinile pri obremenitvi. Zato moramo matično dati v pečico na 200°C za 7 min.
Citiram: |
Kajti če je temu tako, pomeni, da med polnim pogonom tudi slučajno ne smemo čarunalnika premikat!? |
Seveda ga lahko  _________________ LP, mariborcan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4227 Aktiv.: 17.79 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pet Jun 21, 2013 12:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
najbolje v kopel z parnim lotanjem ''Vapor Phase Soldering'' _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Jun 23, 2013 11:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem poizkusil in ko ne deluje ne deluje tudi na zunanjem monitorju. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.97 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Ned Jun 23, 2013 11:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Meni to diši po okvari na zunanjem ali na notranjih switcherjih. Preden pa razkopavaš in menjuješ elkote v prenosniku, poizkusi še z drugim preverjeno dobrim zunanjim napajalnikom (lahko tudi brez baterije, ali z njo, je čisto vseeno. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mariborcan Član

|
Objavljeno: Ned Jun 23, 2013 11:56 am Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
Sem poizkusil in ko ne deluje ne deluje tudi na zunanjem monitorju. |
torej je grafični čip.
kako pogosto se ti pa že to ponavlja?
ko ne bo več vzdržno poskusi že zgoraj omenjen postopek... _________________ LP, mariborcan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 11 dni