www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Li-po za vijačnik
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 24, 2013 9:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz imam doma starejšo makito, ki uporabja 14,4V in ima oba accuja že slaba. Nova ne mislim kupovati, ker sta predraga, pa tudi šel bi na litij. Pojasvi pa se vprašanje KATERE celice nabavit. Na netu je poplava litijevih celic, ampak katere so kolikor toliko dobre, pa da bi bile takih dimenzij da gre v original ohišje accuja?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.64
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 24, 2013 11:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najlepša hvala za odgovore, bom šel počasi v izvedbo, da neuničljivi palični vijačnik B&D iz časov, ko je to še bil B&D spravim v pogon.

V 12V Maktio se da po diagonali spravit nekje 3S Li-po 1000mAh, jaz mislim, da imam ModelleXpert ali nekaj takega. Pa ohišja ni potrebno rezati, le nekaj zmernih udarcev s plastičnim kladivom mu privošči. Preverjeno razpade brez poškodb. Ponovno zaprtje je stvar dveh "knipingov".

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
solomojster
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Maj 2010 12:26
Aktiv.: 4.63
Kraj: NOVA GORICA

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 25, 2013 6:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Na HobbyKingu, e-bayu in še kje drugje jih imaš kakor toče za drobiž. Jaz konkretno uporalbjam tako s LED incikacijo in piskačem. Natakne se direktno na balansirni konektor.

Lahko podaš kašen link ? Potemtakem ti zaščita gleda ven iz akumulatorja vrtalke ?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 25, 2013 7:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Primož, hvala za nasvete. Kako se baterija odpre sem že gledal, ker ni privijačena...
Glede zaščite...sem gledal tiste piskač sisteme. Ampak ali to pomeni da moraš to zadevo vedno, ko polniš izklopit piskač, vklopit balanser in ko je zadeva polna spet izklopit balanser in vklopit piskač? Ali lahko ta piskač fiksno priklopiš na žice, pa naj bo paralelno ko polniš...?jaz bi ta indikator namreč vgradil v ohišje baterije. še bolje bi bilo če bi našel tako, ki z ledicami kaže napolnjenost baterije Dancing
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sscott
Član
Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11
Aktiv.: 5.84
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 25, 2013 7:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rabiš tole:

http://www.ebay.com/itm/2A-Power-Supply-Converter-Adapter-AC-100-240V-To-DC-12V-For-Led-Lights-Strips-/330929226096?pt=US_Lighting_Parts_and_Accessories&var=&hash=item4d0ceb4170

http://www.ebay.com/itm/8x-MINI-DIN-8-FEMALE-PANEL-MOUNT-SCREW-CONNECTOR-visca-control-cable-socket-jack-/370802862352?pt=US_Parallel_Serial_PS_2_Cables_Adapters&hash=item565592a910

http://www.ebay.com/itm/4S-14-8V-LED-Intelligence-LiPo-Battery-Charger-/270997336623?pt=RC_Modellbau&hash=item3f18b3322f

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__24837__zippy_k_flightmax_1600mah_4s1p_20c_lipoly_battery.html

kakšno urco da vse skupaj sestaviš in imaš lipo bat vrtalko

bat.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  183.32 KB
 Pogledana:  36 krat

bat.jpg

Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 25, 2013 8:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm...sicer baterija na sliki nima balanser konektorja, čeprav je v podatkih naveden tip balanser konektorja...
A zaščito v teh baterijah imaš?
Nazaj na vrh
mirkatmir
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14
Aktiv.: 7.92
Kraj: Ribnica (JN75IR)

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 25, 2013 8:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Baterija ima 100% balanserni priključek! Se ne vidi, ker je na drugi strani.
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 25, 2013 12:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam enega s Hobykinga, ki ga enostavno natakneš na balansirni konektor. Ima pa piskač in LED. Vgradil sem ga v samo ohišje Vezal sem ga preko malega stikalca, da ga med neuporabo izključim prekinjam pa zgolj - priključek, kar zadostuje. Stikalce pa se da, na Makitinih paketih brez težav montirati tako, da ga med delom ni moč poškodovati.

Paralelno sem na balanser konektor vezal še Futabin konektor, ki je namenjen montaži na ohišje. Nanj se priključim z modelarskim polnilnikom in pa seveda še na glavne kontakte.

Mogoče bi sicer lahko dal v samo ohišje BMS, ampak takrat s tem še nisem bil seznanjen poleg tega pa so Makitini paketi narejeni zelo zelo na tesno.

Če imate prostor, bi se jaz raje odločil za Li-ion 18650 ker se da dobiti celice z vgrajeno zaščito.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 25, 2013 2:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, mogoče bi s posameznimi celicami tudi bolje izkoristil prostor, posebej če bi uspel dobiti celice podobnih dimenzij(zdaj jih je notri 12).
Se bom odločil, ko eno baterijo odprem in preučim vse možnosti.
Nazaj na vrh
Matej79
Član
Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 21:15
Aktiv.: 2.04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 25, 2013 4:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bojans je napisal/a:
Matej še enkrat.

Kar nekaj sem prebral o polnjenju in praznjenju Li xx celic. Vedno je govora o polnjenju od 20 do 80% v pol ure. Strinjam se, da so tu potrebni algoritmi in natančna regulacija.

Moj primer pa je malo drugačen, če imaš izkušnje s počasnim polnjenjem ~ 8 do 10 ur. Povej.

PS. Moje prve izkušnje z LI xx. Kot totalni nevednež sem jih priklopil na 200 mA vir kot prej NiCd. Napetost je po nekaj dneh narastla na 4,9 V. Brez požara in ostal sem brez celic. Samo še uteži Brick wall. Na napakah se učimo. Moja je bila poceni. Če bi polnil z 1 CA = 2,5 A bi pa verjetno dobil obisk rdečih avtomobilov.

Ker pa gre za delovanje tudi za ceno uničenja celic, me preizpraznenje ne obremenjuje. Še več! Naj izčrpa zadnji možni l vode, in potem tudi če odpove. Čoln me bo pa le nad gladino počakal. Morda.

Da pa bi zagorele 3 x5,5 Ah celice, ki jih prazniš z 1,4 A pri 12V. Kdaj? Zakaj? Vprašam ker ne vem.

Tukaj imaš na temo LiIon in Litijevih primarnih celic več kot dovolj, da ti bo jasno, o čem ti pravim. Nočem pametovat, le prijateljski nasvet. LiPo paketi so pa že zagoreli tudi na prodajnih policah in ne med samo uporabo.

Tole sem prejel iz HobbyKing-a. Gre za nov, nikoli uporabljen 5S 5000mAh paket. Verjetno si predstavljaš, kam je romala celica ki ne izgleda ravno najbolj varno, potem, ko sem paket razdrl.

LiPo paket rahlo zatečen.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  26 KB
 Pogledana:  4 krat

LiPo paket rahlo zatečen.jpg

Nazaj na vrh
oldtimer 65
Član
Član

Pridružen-a: Sob 14 Jul 2012 15:53
Aktiv.: 1.52
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 25, 2013 6:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Pojasvi pa se vprašanje KATERE celice nabavit. Na netu je poplava litijevih celic, ampak katere so kolikor toliko dobre, pa da bi bile takih dimenzij da gre v original ohišje accuja?

glede LiPo celic se lahko pozanimaš pri http://www.lipo.si/ . Fantje obvladajo zadevo... Dancing
Nazaj na vrh
sscott
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 25, 2013 6:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Hm...sicer baterija na sliki nima balanser konektorja, čeprav je v podatkih naveden tip balanser konektorja...
A zaščito v teh baterijah imaš?

Balansirni priključek ima, vendar bo ta baterija za makito verjetno prevelika.

Na polnilni konektor sem peljal vseh 5 žic. Polnilec ima tudi integriran balancer, tako da s polnenjem ni problema. Za stanje baterije sem naredil vezje z lm358 ki prižge led, ko napetost pade pod 12.6v

Vsakič ko začneš vrtati, skozi debele kable steče tok. V + vejo napajanja sem dal tuljavo z 12 ovoji 1.5mm2. V njo pa reed kontakt. Ko začneš vrtati ti posveti led dioda ali zeleno ali rdeče. Ko ne vrtaš ni porabe in se vezje izkluči.

Zaščite pred izpraznenjem nimam. Ko posveti rdeča led dioda priklopim polnilec

LP
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 25, 2013 11:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lepo izvedeno, imam pa nekatere pomisleke. V paketu celice ponavadi niso nikoli popolnoma enake, posledično je ena celica recimo prej prazna kot drugi dve, ker pa gledaš napetost celotnega paketa se to ne pozna dovolj in indikator pravi, da je vse ok, v resnici pa ni. Imam, če se ne motim ravno s tem čipom narejen indikator na enem kitajcu, le da sem ga vezal preko tipke in pritisnem ko se mi zazdi. Bom pa v prihodnosti zamenjal s pravo zaščito.

Kakor vem tudi iz lastnih izkušenj ni najbolje to, da zaščita deluje oziroma indicira le, ko porabnik fizično deluje, saj se napetost zaradi velikega toka vijačnika malce sesede, posledično sklepamo, da je accu prazen, pa ni. To je zelo opazno pri mojem vijačniku, kjer je ko vijačnik uporabljam zaščita stalno vključena in včasih zapiska med vijačenjem, v mirovanju pa še lep čas ne.

Drugače pa zelo lepo izvedeno.

Tale konektor je zelo praktičen a žal na Makitinih paketih zaradi majhnih ravnih površin ne pride v poštev.

Protonček, jaz bi na tvojem mestu raje naredil več paketov z manjšo kapaciteto, ker Li-po, boš verjetno težko našel v željeni obliki, da bo zadeva kar se da prostorsko izkoriščena. Narediš dva ali tri 1Ah pakete pa je glede na moje izkušnje za domačo rabo dovolj. Razen, če pogledaš še Li-Fe in Li-ion, če ti bo kaj od tega dimenzijsko ustrezalo. 18650 so po mojem prevelike.

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 26, 2013 6:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, saj zdaj imam dve bateriji, tako da jih lahko menjam. Seveda bo 1Ah čisto dovolj. Bom dal notri, kar bom lahko. 18650 so v malih vijačnikih in so res malce velike...
Nazaj na vrh
sscott
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 26, 2013 9:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Lepo izvedeno, imam pa nekatere pomisleke. V paketu celice ponavadi niso nikoli popolnoma enake, posledično je ena celica recimo prej prazna kot drugi dve, ker pa gledaš napetost celotnega paketa se to ne pozna dovolj in indikator pravi, da je vse ok, v resnici pa ni. Imam, če se ne motim ravno s tem čipom narejen indikator na enem kitajcu, le da sem ga vezal preko tipke in pritisnem ko se mi zazdi. Bom pa v prihodnosti zamenjal s pravo zaščito.

Kakor vem tudi iz lastnih izkušenj ni najbolje to, da zaščita deluje oziroma indicira le, ko porabnik fizično deluje, saj se napetost zaradi velikega toka vijačnika malce sesede, posledično sklepamo, da je accu prazen, pa ni. To je zelo opazno pri mojem vijačniku, kjer je ko vijačnik uporabljam zaščita stalno vključena in včasih zapiska med vijačenjem, v mirovanju pa še lep čas ne.

Baterija je 30C, kar pomeni da lahko trajno zagotovi 50A

Vrtalka ima max porabo cca 12A tako da pretiranega sesedanja ni.
Problem teh poceni testerjev z ebaja je v tem, da ga moraš vsakič fizično odklapljati saj ima neko porabo ki ti bo v 1 mesecu sigurno spraznila baterijo.
Takle merilnik ki sem ga naredil jaz je za silo ok, zato pa je prag nastavljen malo višje
(cca 3.2V). Poleg tega mi indikacija dela vedno in ne samo ko želim pogledati in je že prepozno (ker nisi pritisnil tipke, lahko že 30min delaš s prazno baterijo)

Poleg tega je nova baterija 15$, tako da če zdrži 3 leta je to super Smile

Original bat od makite (Ni-Mh) pa stane 80eur
LP
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni