|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Fantocci Član

Pridružen-a: Pon 06 Jul 2009 10:52 Prispevkov: 384 Aktiv.: 1.98
|
Objavljeno: Pet Avg 02, 2013 3:32 pm Naslov sporočila: Koliko vtičnic na en kabel? |
|
|
Torej, zanima me, koliko vtičnic se običajno štrika v stan. hišah na en kabel oz. eno varovalko?
(en kabel 3x2,5mm2 peljem iz omarice na nekaj doz za vtičnice)
Vprašanje na koliko - 3,4...? Obstaja kak predpis za to? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.07
|
Objavljeno: Pet Avg 02, 2013 3:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam eno, maksimalno dve, če je druga natančno na drugi strani zidu. _________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci Član

|
Objavljeno: Pet Avg 02, 2013 3:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa imaš tudi potem toliko različnih varovalk ali je združevano v omarici? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
integrerc Član

Pridružen-a: Sob 23 Sep 2006 14:50 Prispevkov: 424 Aktiv.: 1.86 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pet Avg 02, 2013 3:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odvisno kje so vtičnice, oziroma, kaj bo na njih priklopljeno.. _________________ Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci Član

|
Objavljeno: Pet Avg 02, 2013 3:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Običajni porabniki: tv, pc, hifi.... pa občasno kak sesalec.
Govorim vtičnicah sob v hiši.
Večje porabnike (TČ, kuhalne plošče itd.) bom itak posebej peljal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Avg 02, 2013 3:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
integrerc je napisal/a: |
Odvisno kje so vtičnice, oziroma, kaj bo na njih priklopljeno.. |
Točno. Lahko jih daš tudi 10. (razdelilec z 10-timi vtičnicami in priključnim kablom 2.5mm2 je predviden za max tok 16A) Sam v praksi običajno vsak prostor ločim na razsvetlavo in vtičnice. Vtičnice enega prostora dajem na eno varovalko. Ločene dovode dajem v kuhinji. Pomivalca običajno na svojo varovalko. Ostale "pultne" vtičnice pa skupaj. Še en dovod običajno pripravim za hladilnik in bojler (običajno skupaj) _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci Član

|
Objavljeno: Pet Avg 02, 2013 3:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, to so potem 3-4 vtičnice, koliko jih je običajno v eni sobi... Povprečno na vsaki steni ena.
Ja, razsvetljavo sem tudi posebej vlekel, seveda. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pet Avg 02, 2013 4:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
256 vtičnic  _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Avg 02, 2013 4:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fantocci je napisal/a: |
No, to so potem 3-4 vtičnice, koliko jih je običajno v eni sobi... Povprečno na vsaki steni ena.
Brez problema. Če boš uporabil stikalne elemente, ki se montirajo v običajne doze uporabi globoke doze, ter "šivaj" kar v dozah. (nekoč je bilo tako "šivanje" prepovedano) danes ne komplicirajo več, ker so vtičnice narejene za priklop dveh žic. Sam običajno vlačim kable kjer je le možno kar po tleh, v koliko gre za novogradnjo. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci Član

|
Objavljeno: Pet Avg 02, 2013 4:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
OK hvala.
P.S.: Še eno vprašanje - imam dve omarici: za pritličje eno in za mansardo drugo.
Imam pa situacijo, da se nahaja ena soba mansarde ravno iznad spodnjega prostora, kjer je spodnja elektroomarica. Sedaj me mika, da bi kabel za njeno vtičnico potegnil kar iz spodnje omarice, ker je do tam pot samo en meter po vertikali (pa kanal že obstaja), če pa vlečem iz omarice mansarde, pa bo kabel dolg 12 metrov, pa še težave imam, ker nimam več prostora v prebojih....
Je to dovoljeno (torej priključitev porabnika mansarde na omarico pritličja, kljub temu da obstaja omarica mansarde)?
Ali take stvari sploh kdo pregleduje? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Avg 02, 2013 4:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsaka stanovanjska enota naj bi imela vse prostore zvezane iz ene omarice. Zakaj?
Prej ali slej se bo pojavil problem porabe. Sledi odštevalni števec.
Verjamem, da te mika. 1m proti 12m, pa še kakšno razbijanje vmes.
Jaz bi vseeno povezal iz omarice, ki je namenjena mansardi. Danes boš veliko lažje (predvidevam obnova ali kaj podobnega), kot pa čez x let v naseljenem stanovanju itd. .
Za začimbo pa še v premislek. Kaj bo "zganjal" ženski spol pri taki predelavi. In takrat ti bo 100x in , da nisem takrat.
Če že delaš in če imaš prostor v omarici. Vgradi še števec. Jaz bi ga. Boš vsaj vedno "na čistem".
Davnega leta ~1970 mi je mama rekla:"Bojan pri denarju se vse neha."
Samo primerček.
Je prebila termoizolacija na hladilni skrinji. Je deloval kompresor 24/7/365. Seveda je bil "kriv" moj novi laptop in pa WIFi router.
Ročno sem zapisal stanje števcev in čez 2 dni že rezultati. Potem pa v lov na požeruha. _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hamm Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2012 21:47 Prispevkov: 225 Aktiv.: 1.46 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Avg 02, 2013 8:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Za začimbo pa še v premislek. Kaj bo "zganjal" Evil or Very Mad ženski spol pri taki predelavi. In takrat ti bo 100x Brick wall in d'oh! , da nisem takrat.
Če že delaš in če imaš prostor v omarici. Vgradi še števec. Jaz bi ga. Boš vsaj vedno "na čistem".
Davnega leta ~1970 mi je mama rekla:"Bojan pri denarju se vse neha."
Samo primerček.
Je prebila termoizolacija na hladilni skrinji. Je deloval kompresor 24/7/365. Seveda je bil "kriv" moj novi laptop in pa WIFi router. Pray
Ročno sem zapisal stanje števcev in čez 2 dni že rezultati. Potem pa v lov na požeruha. |
Tole je sicer neumestno (se opravičujem), ampak sem se res nasmejal, ko sem bral ta odgovor. Lepo napisano, sam tudi tako mislim.[/quote] |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci Član

|
Objavljeno: Sob Avg 03, 2013 9:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Res je.
No, me je pri dosedanji gradnji že izučilo, da se je najbolje v štartu malo potruditi in narediti tako kot treba, pa si potem bolj zadovoljen na dolgi rok... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.39 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Sob Avg 03, 2013 10:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Fantocci je napisal/a: |
Za dnevno sobo kjer bo TV jih po moje mora biti kaj več. Ker drugače boš že precej zgodaj imel razdelilec nekje postavljen. (Pa ne pozabi LAN kabla do TVja) _________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Waldo Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2007 10:50 Prispevkov: 316 Aktiv.: 1.47 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Avg 03, 2013 12:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dorijan je napisal/a: |
Za dnevno sobo kjer bo TV jih po moje mora biti kaj več. Ker drugače boš že precej zgodaj imel razdelilec nekje postavljen. (Pa ne pozabi LAN kabla do TVja) |
Sam imam v dnevni sobi podaljška z osmimi oz. tremi vtičnicami za vse obtelevizijske igrače. Ne znam si predstavljati, da bi imel na steni enajst vtičnic. Kaj pa če si boljša polovica premisli okrog pohištva in bo na koncu enajst vtičnic na napačnem koncu?
Sicer pa sem že v eni drugi temi prebral nasvet v smislu: na vsako steno eno ali dve vtičnici, pa boš že s podaljškom pripeljal elektriko tja, kjer jo rabiš in koliko vtičnic rabiš. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni