|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zevnik Član

Pridružen-a: Pet 05 Jul 2013 17:41 Prispevkov: 17 Aktiv.: 0.12 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Jul 05, 2013 5:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saran je napisal/a: |
Kje bi se pa dalo LED trakove dobiti s temi CREE-jevimi ledicami? |
Tudi mene zanima, v kateri trgovini se lahko kupi LED trakove z visokim CRI. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.34 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Pet Jul 05, 2013 7:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Matej79 je napisal/a: |
Tukaj je nekaj kvalitetnih sijalk na voljo po, recimo temu, dostopnih cenah, glede na kvaliteto. |
Kupil sem TOLE, sveti kar dobro, če je res 810 lumnov pa nimam s čim izmeriti _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tomazp Član

Pridružen-a: Sob 02 Feb 2008 13:24 Prispevkov: 559 Aktiv.: 2.63 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jul 05, 2013 7:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem kar razvajen glede kvalitete svetlobe. V glavnem imam fluo kompakt, T5 840 oz 958 glede na potrebe. Svetloba je mehka in prijetna. Sem pa v kratkem testiral industrijski LED reflektor. Čista katastrofa. Svetoba je bila že na oko zelo borna (zelo slaba barvna reprodukcija). Končna svetlobna učinkovitost LED v primerjavi s kvalitetno fluo na isto moč 23% manjša. Zelo moteče pa so tudi sence, katerih je zaradi točkastih virov polno. Do podobnega efekta pride tudi pri trakovih uporabljenih kot direktna primarna osvetlitev. Cena pa 7x višja od fluo.
Je pa pri ledu zelo veliko zavajanja, tako glede varčnosti kot življenske dobe. Obljublja se 100t ur oz. 50t ur. A dejansko bo, če bo katera led preživela imela pri 50t urah zgolj še 50% svetilnosti. Videl sem tudi že objekt (enormna investicija) opremljen z Ledom kjer se po enem letu ni našlo brezhibne svetilke. Ali cela svetilka ni delovala ali pa vsaj posamezni segmenti. Ceno razvoja pa plača 'moderni' naivni potrošnik.
Led diode z visokim CRI se dobi. Žal samo z nizko temperaturo (ambientna svetloba). Led z npr 6000K kolikor vem še ni dosegljive.
Osebno bi se raje namesto led odločil za fluo T5 840, 955, 958.
Kar se pa tiče življenske dobe imajo pa novejše fluo 40.000ur in več. Učinkovitost pa okrog 100lm/W. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zevnik Član

|
Objavljeno: Pon Jul 08, 2013 4:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz trenutno uporabljam
E27 Ledon sijalke.
Po specifikaciji je kar OK, mogoče pri minimalni svetilnosti sveti preveč na rdeče (ampak, saj obljubljajo sončni zahod).
@Tomazp@ Kako je pa z zatemnjevanjem fluorescentnih žarnic?
Še vedno pa za ambientalno indirektno osvetlitev dnevne sobe iščem prodajalca kakovostnih LED trakov (recimo z zaupanja vrednim podatkov o CRI). Potreboval bi cca.15m, razmišljam, da bi morda to lahko uporabil tudi kot primarni vir svetlobe. Kar trenutno gledam:
- vendar proračun ne dopušča
- tole je pa že bliže proračunu.
Citiram: |
Led diode z visokim CRI se dobi. Žal samo z nizko temperaturo (ambientna svetloba). Led z npr 6000K kolikor vem še ni dosegljive. |
Ravno take trakove bi jaz rabil. Kakšen link? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.65 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pon Jul 08, 2013 4:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uf, =bemti so drage...to je pa preveč. Definitivno niso toliko boljše, kotlikor so dražje.
Danes npr. V hofru prodajajo ledice s 400, 600 in 800 lumni po 5 do 12 evrov. CRI piše da je nad 80. Hofrovih imam nekaj doma in sem zelo zadovoljen z njimi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tomazp Član

|
Objavljeno: Pon Jul 08, 2013 6:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
zevnik je napisal/a: |
@Tomazp@ Kako je pa z zatemnjevanjem fluorescentnih žarnic?
|
Regulacija je 1-100%. Edino prvih 100 ur jih je potrebno imeti na 100% da se utečejo (homogenizacija plinov in par).
Možnosti za kontrolo je več:
- potenciometer oz. vhod 1-10V
- kontrola s tipko
- DALI kontrola |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.83 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pon Jul 08, 2013 9:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
LED z 6000K ni dosegljive? Ti misliš, da si na kulinaričnem forumu?
Dobi se vse. Za razliko do fluo je LED veliko bolj fleksibilen produkt. Cena je visoka ja, če je pet posrednikov in še neka "EKO" blagovna znamka.
Preteklo je 3 leta od inštalacije T5 fluo novodobnih industrijskih svetil v industriji. Sem se sprehajal skozi halo nedavno in opazil, da je ta 4000K svetloba že po treh letih slabša kot v sosednji hali kjer še uporabljajo metal-halidne reflektorje 250W, ki naj bi imeli zelo slab barvni indeks.
Ta regulacija glede na dnevno svetlobo pa je popolno zavajanje strank. Po priporočilih in standardih več kot 80% industrije pri nas ne izpolnjuje predpisov niti sredi jasnega belega dne in prižgani vsej razsvetljavi. Potem pa namestijo še regulacijo svetlobe v proizvodne prostore in nastavijo z nekimi kvazi merilci "optimalno" delovanje. Rezultat tega pa je daleč od predvidljivega. V večini primerov delavci trpijo v slabo osvetljenih prostorih. Kje je tukaj višja produktivnost in manjša možnost poškodb?
Nisem zagovornik ne enih ne drugih, vendar se mi ne zdi prav, da nekateri zaradi svojih interesov kotalijo buče in to na tehničnem forumu. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tomazp Član

|
Objavljeno: Tor Jul 09, 2013 8:21 am Naslov sporočila: |
|
|
ElGrigon je napisal/a: |
Nisem zagovornik ne enih ne drugih, vendar se mi ne zdi prav, da nekateri zaradi svojih interesov kotalijo buče in to na tehničnem forumu. |
ElGrigon, malo več obzirnosti in strpnosti ne bi bilo odveč. Nobenemu na forumu ne prodajam buč kot praviš in tudi moj namen ni. Če lahko komu dam nasvet za katerem trdno stojim s konkretnimi izkušnjami, podatki in meritvami potem to ni prodaja buč.
Zaradi specifike dela zelo dobro poznam tako Fluo kot LED tehnologijo. Njune prednosti in slabosti. Led definitivno ima prihodnost, tudi napredek je zelo velik v zadnjih letih, mesecih. Je pa žal zelo veliko zavajanja in pretiranih obljub. Tudi npr. obljube z 80% prihrankom itn. Prodaja se svetila z navedenimi lumni od ledic brez upoštevanja izgub zaradi optike, napajalnikov. Končni izplen je lahko za 20-40% nižji...
Vem za veliko primerov, ko so se investitorji zaradi moderne naivnosti glede Leda precej opekli in namesto kvalitete za katero so plačali dobili nekaj delno uporabnega. Ne gre pa vse metati v isti koš.
Glede padca svetilnosti po treh letih brez konkretnih podatkov je težko karkoli komentirati. Je pa oko zelo slab inštrument za detekcijo in brez konkretnih podatkov meritev je brezpredmetno razpravljati. Lahko imaš npr 800lx na delovni površini v prostoru s temnimi zamazanimi stenami in 300lx v prostoru z belimi stenami in bo slabše osvetljen prostor videti prostor svetlejši.
Se mi pa zdi škoda razpredati o tem na forumu. Če imaš kakršno koli vprašanje oz. želiš o tem debato mi pošlji ZS. Lahko me pa tudi pokličeš. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.83 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Tor Jul 09, 2013 12:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ljudje smo si različni. Včasih ne vem zakaj se spuščam v debato.
V glavnem, dam ti prav kar se tiče tvoje teorije, ker pri nas je res katastrofa v vseh področjih.
Če že enkrat promoviraš mercedeza, ga primerjaj z BMW, ne pa z Dacia. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
M.Pecar Član

Pridružen-a: Tor 30 Jan 2007 18:56 Prispevkov: 142 Aktiv.: 0.63 Kraj: Lj.Crnuce
|
Objavljeno: Čet Avg 29, 2013 12:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Podobna debata o "kvaliteti" svetlobe je bila že pred mnogimi leti, ko so prišle na trg prve fluorescentne luči. Že takrat so prisegali na svetlobo klasične žarnice, pa so se fluo žarnice vseeno uveljavile zaradi manjše porabe in predvsem za velike delovne halje, kjer nihče ni vprašal delavcev kako se počutijo v "diskretnem" svetlobnem spektru. In počasi so se tudi nevedne gospodinje navadile, da morajo v trgovini barvo obleke preveriti še na sončni svetlobi.
Sam sem se doma po menjavi polovice klasičnih žarnic za varčne žarnice odločil vse preostale menjati samo še za LED žarnice, saj oko se brez problemov navadi na vsakršno svetlobo. Merodajna je zdaj cena in v zadnji akciji Hoferja sem kupil kar nekaj žarnic, seveda najprej tri, da sem preveril koliko svetijo, potem sem jih kupil še sedem. E27 1050 lm žarnica (mislim, da je 11W) je bila namreč 12 EUR, sem pa prvo odnesel v službo in v temni sobi naredil primerjavo s klasično 75W žarnico (pribl. 900 lm), pa je LED žarnica svetila krepko bolj. Odlična žarnica, skoraj enake oblike kot klasična 100W žarnica, ki jo lahko uporabim za prostore s senzorjem gibanja (luč pred garažo, luč v stopnišču), kjer varčna žarnica ni bila primerna zaradi počasnega prižiganja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zevnik Član

|
Objavljeno: Tor Sep 17, 2013 11:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da poročam, kateri LED trak sem kupil.
V eni naših spletnih trgovin so me prepričali, da imajo trak s 5050SMD CREE ledicami CRI85, moči 14,4W na meter, toplo bela.
Zadevo naročil, postavil, meni se zdi super, mogoče za mene malo premalo topla bela, je bil pa WAF zelo visok.
Mi pa moj pure academic curiosity ni dal miru in sem šel malo brskati po netu:
-na Creejevi spletni strani nikjer ne najdem, da bi oni proizvajali 5050SMD ledice (vsi linki kažejo na kitajsko Alibabo),
-poraba teh LEDic je zgolj 11,5W na meter (ampak tako odstopanje sem do sedaj videl pri vseh LED trakovih)
-doma žal nimam spektrofotometra, da bi lahko približno videl, ali je CRI res blizu 85 ali ne, tako da iščem kak poceni način, da bi prišel do podatka (baje se da s pomočjo CDja in malo telovadbe narediti zadovoljiv meter).
Mi lahko kdo najde podatek, če CREE izdeluje take LEDice ali ne? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.25 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Sep 18, 2013 9:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Žal Cree ni nikoli naredil 5050 ledic, te so izumili drugi kitajci. Da ti prodajo enak trak, ki ga lahko kupiš na eBay po zelo nižji ceni ti pač morajo podati nek podatek ki te prepriča v nakup. Še posebej tak podatek katerega je težko preveriti in verjameš na zaupanje saj na LEDicah ne piše katere so.
CRI lahko (no ni tako enostavno) pogledaš tudi s prizmo. Pri CD-ju boš imel veliko telovadbe za zadovoljive rezultate. No drug način je enostavnejši. Vzameš nek referenčni vir svetlobe in primerjaš mavrice. _________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zevnik Član

|
Objavljeno: Sre Sep 18, 2013 9:47 am Naslov sporočila: |
|
|
That's what I thought!
Za zababo se bom skušal poigrati s tem:
-programom
-in tem filtrom
Vsaj toliko, da vidim kako zgleda krivulja, potem pa primerjam s kakim referenčnim diagramom.
S čim bi pa najlažje izmeril temperaturo bele svetlobe? Fotoaparat RAW fotka? Pa potem? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.02 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Sep 18, 2013 10:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Tistemu filtru rečemo tudi uklonska mrežica. Kak kos lahko dobiš pri meni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zevnik Član

|
Objavljeno: Sre Sep 18, 2013 10:48 am Naslov sporočila: |
|
|
@Obelix: odlično, poznam en slovenski izraz več. Glede uklonske mrežice sem pa poslal ZS. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 11 dni