|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.05 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Sep 18, 2013 9:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Tilens, popolnoma prav imaš. No tudi če se najde kdo , ki bo v vsej teoriji našelzagovarjati, da je vseeno, tudi če fluks pustiš, bo težko nasprotovati dejstvu, da se na tak način, torej ob čiščenju, odkrije večino napak, ki jih naredimo ob samem spajkanju.
In še to, vsi fluksi so agresuvni. Če bi ne bili, potem nebi delovali kot fluks. Je pa res, da so nekateri ob sobnih temperaturah precej inertni. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sre Sep 18, 2013 9:41 am Naslov sporočila: |
|
|
No, vsaj za kolofonijo vem, da nekateri namesto plastik spreja ali pocinjenja gotovo vezje pošpricajo s kolofonijo, raztopljeno v acetonu ali izopropanolu. Tako da kolofonija kot taka pri sobni temperaturi verjetno ni prav agresivna. Seveda pa se vse to - kot je povedal že volk - pri višjih temperaturah spremeni, kar je tudi namen vseh fluksov (odstranitev oksidov).
LP, Gregoir _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.93 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Sep 18, 2013 11:31 am Naslov sporočila: |
|
|
mucek je napisal/a: |
No, vsaj za kolofonijo vem, da nekateri namesto plastik spreja ali pocinjenja gotovo vezje pošpricajo s kolofonijo, raztopljeno v acetonu ali izopropanolu. ....
LP, Gregoir |
Se strinjam. Sam sem tak način zaščite vezja precej uporabljal. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S53DZ Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27 Prispevkov: 951 Aktiv.: 5.52 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Sep 18, 2013 12:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozor pri delu s spajkalnikom z neposrednim 230V napajanjem. Potrebno je izvesti zaščito proti potencialni razliki, da z dotikom konice spajkalnika na pin čipa ne uničimo le-tega.
Predlagam galvansko povezavo mase spajkalnika in mase vezja in spajkanje najprej gnd pinov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.93 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Sep 18, 2013 12:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
S53DZ je napisal/a: |
Pozor pri delu s spajkalnikom z neposrednim 230V napajanjem. Potrebno je izvesti zaščito proti potencialni razliki, da z dotikom konice spajkalnika na pin čipa ne uničimo le-tega.
Predlagam galvansko povezavo mase spajkalnika in mase vezja in spajkanje najprej gnd pinov. |
Lepo prosim.... ne straši človeka. Spajkalo držim v rokah vsaj 35 let. Spajkal sem z vsemogočimi spajkalniki na strojih v avtomobilih itd.... do sedaj še nisem uspel s spajkanjem uničiti niti enega čipa. CMOS-a, ki je statično nekoliko bolj občutljiv sem zaspajkal na tisoče.... brez kakih ozemlitev spajkanja gnd pinov.... itd Zame je tole zgoraj napisano bulz.... _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S53DZ Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27 Prispevkov: 951 Aktiv.: 5.52 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Sep 18, 2013 12:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Silvo, to sem napisal predvsem zaradi naslova teme in nima nič s strašenjem! Prej s samozaščito, da ni kasnejših preglavic z iskanjem napake. In zaradi tega, ker so današnji tovrstni čipi večinoma za napetosti +5, 3 ali 2V, tako na okroglo.
Pri tvojem postu bi pa lahko dodal, da pač staviš na vgrajeno zaščito, ki jo imajo po navadi čipi. To dejstvo, da se večinoma nič ne zgodi, po mojem mnenju nima nič skupnega z učenjem dobre prakse. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sre Sep 18, 2013 1:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pazi - nekatere spajkalne postaje imajo priključek za izenačenje potencialov, a ta običajno ni galvansko povezan s spajkalom, ampak je vmes upor tam do 100k.
Sem šel brskat po delavnici. Našel sem še antistatično zapestnico - (kabla nisem našel), katere nikoli nisem uporabljal. Me pa zanima, če kdo to uporablja?
 _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TilenS Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29 Prispevkov: 556 Aktiv.: 2.35
|
Objavljeno: Sre Sep 18, 2013 1:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na firmi do nedavnega, dokler nismo prešli na ESD poden ter mize. _________________ LP Tilen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.05 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Sep 18, 2013 8:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, ja,ja,...
Poglejte malo na ebay !! Kitajci prodajajo že brezžične verzije teh zapestnic  _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.64 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sre Sep 18, 2013 11:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
TilenS je napisal/a: |
Na firmi do nedavnega, dokler nismo prešli na ESD poden ter mize. |
Domnevam, da imaš še vedno nekaj ESD-jevskega na sebi in to so čevlji ali pa trak na podplatu in v čevelj, se motim? _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni