www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Sinhroni števec
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
krko
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2012 22:19
Aktiv.: 2.89
Kraj: Cerknica

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 17, 2013 5:03 pm    Naslov sporočila:  Sinhroni števec Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Delam poročilo za predmet UPN v drugem letniku vegove in moramo narediti tudi ponavljalno vajo iz prvega letnika.
na razpolago imamo:
prekodirnik In3-BCD ali,
 prekodirnik BCD-In3 ali kakšen drugi prekodirnik ali
 asinhroni števec za m = 10 (ali 11, 12, 13) ali,
 asinhroni števec, ki šteje npr. 3,4,5,6,7,8,9,10, 3, 4….ali,
 asinhroni števec, ki šteje npr. 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 10, 9,….ali,
 poljuben sinhroni števec (najmanj tri bitni)
 komentar.

Problem je v tem, da v prvem Letniku nismo delali nič podobnega, sedaj pa ker smo zamenjali profesorja moramo narediti tudi nekaj od tega.
V prvem letniku smo od podobnega temu delali samo polovični in polni seštevalnik.

S D pomnilinimi celicami mi je uspelo narediti števec od F do 0, česar pa ni v navodilih.
Vsaka izmed teh nalog mora biti narejena s logičnimi vrati/pomnilnimi celicami in ne s kakšnimi mikrokontrolerji.

Pri prvih dveh postavkah, sploh nevem kaj bi pomenilo In3.

Prosil bi za kakšno pomoč, vsaj kakšen namig.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.96

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 17, 2013 5:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali veš, kako se obravnava sekvenčne avtomate?

Imaš tabelo s 4 trenutnimi izhodi na levi strani in 4 bodočimi izhodi na desni strani.
Torej kombinacij trenutnih izhodov je 16 in so od
Q3n Qn2 Q1n Q0n
0000
do
1111
bodoči izhodi Q3n+1 Q2n+1 Q1n+1 Q0n+1 pa so na desni strani tabele poleg vsakega trenutnega stanja. Če neka kombinacija trenutnih stanj nima definirane kombinacije bodočih stanj, so bodoča stanja XXXX. Nato za vsak stolpec Q_n+1 bodočih stanj narediš Veitchev diagram iz kombinacije štirih trenutnih stanj. Diagram okrajšaš in izpišeš funkcijo.

Dobiš 4 funkcije bodočih izhodov Q_n+1 v odvisnosti od trenutnih izhodov Q_n
Q0n+1(Q3n, Q2n, Q1n, Q0n) = ...
Q1n+1(Q3n, Q2n, Q1n, Q0n) =
Q2n+1(Q3n, Q2n, Q1n, Q0n) =
Q3n+1(Q3n, Q2n, Q1n, Q0n) =

Po potrebi dobljene funkcije pretvoriš v NAND ali NOR obliko in jo realiziraš z vrati.

Nato pred vsak vhod D pomnilne celice postaviš dobljeno vezje.

Zdaj pa napiši, kaj od napisanega si tule prvič prebral oziroma kaj ti povzroča težave.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
krko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 17, 2013 5:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali potem pred vse D pomnilne celice postavim enako vezje?
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 17, 2013 5:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

eh, vmes si spremenil vprašanje.

Vzameš en stolpec izhodov (oziroma bodočih stanj). Vrednosti vpišeš v diagram, ga okrajšaš, izpišeš enačbe in jih pretvoriš v vezje. Postopek ponoviš še za ostale stolpce. Dobiš torej 4 vezja, vsakega iz svoje Q_n+1 funkcije. Vsakega daš pred svojo D celico. Vsako vezje ima 4 vhode, ki so v bistvu izhodi celic.

Tisti In3 bi lahko pomenilo 3 vhodno vezje.
Spet narediš tabelo, tokrat s 3 vhodi
In2 In1 In0
000
do
111
in 4 Q_izhodi za BCD vrednosti od 3 do 10 (ali od 10 do 3).
Za vsakega od 4 stolpcev narediš 3vhodni diagram, ga okrajšaš,...
Samo to je sedaj asinhronsko vezje in nima D celic. Za vsak Q_ imaš svoje vezje, ki ima 3 vhode.

krko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 17, 2013 5:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kaj pa zapišem pod izhodne stolpce, ker morajo biti štirje? napišem število, ki mora biti na izhodu s binarno kodo? samo potem dobim enako kot na levi, razen pri tistih številih, ki jih ne rabim na izhodu dobim 0000, recimo 1,2,11,12,13,14,15.
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 17, 2013 6:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

3 vhodni asinhronec od 3 do 10 ali prekodirnik stanj iz BIN(0 do 7) v BCD(3 do 10)

In2 In1 In0 / Q3 Q2 Q1 Q0
000 0011
001 0100
010 0101
011 0110
100 0111
101 1000
110 1001
111 1010

Q0 = In0' (vezje za Q0 je torej navaden negator vhoda In0)
Za ostale 3 stolpce rešitev ni tako vpadljiva, zato moraš za vsak stolpec narediti diagram in ga okrajšati. Dobil boš:
Q1= (In1' AND In0') OR (In1 AND In0), kar je enako In1 XOR In0
Q2= (In1' AND In0') OR (In2' AND In1)
Q3= In2 AND (In1 OR In0)

krko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 17, 2013 6:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Upam da sem pravilno razumel. Prilagam sliko, za lažje razumevanje.
Torej sedaj za vsak Y narišem veitchiev diagram in nato izpeljem enačbo?

UPN za na forum.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  52.08 KB
 Pogledana:  0 krat

UPN za na forum.jpg

Nazaj na vrh
igo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 17, 2013 6:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tabela na tvoji sliki je za pretvorbo iz 4-vhodne BCD(3 do 10) v 3-izhodno BIN(0 do 7).
V prazna izhodna polja dodaj XXX (torej X v vsakem stolpcu, ki so trije) .

Pomemben je postopek. Imaš vhodno-izhodno tabelo. Za vsak izhodni stolpec narediš svoj diagram, ga okrajšaš, izpišeš funkcijo, jo po potrebi pretvoriš v NAND ali NOR, nato pa narišeš pripadajoče vezje. Dobiš toliko vezij, kot je izhodnih stolpcev.

Če imata dva stolpca enak nek člen funkcije, lahko tista vezja še malo združiš, da naprimer prihraniš en (In1' AND In0'), ki je (v mojem prejšnjem primeru) skupen Q1 in Q2.

Ko enkrat obvladaš postopek, lahko karkoli pretvoriš v karkoli. Postopek je enak za sinhronska ali asinhronska vezja, števce,..., samo tabelo moraš imeti jasno definirano. In ko te bo nekdo nekoč vprašal to, kar pravkar sprašuješ, boš odgovor zlahka stresel iz rokava, čeprav si nazadnje to počel v 2. letniku faksa pred 16 leti (kot naprimer jaz Smile ).

krko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 17, 2013 7:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm... še vedno ne razumem.... bo tako bolj pravilno? ali sedaj za vsak Q naredim diagram in izpeljem vezje?

UPN za na forum druga verzija.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  30.72 KB
 Pogledana:  0 krat

UPN za na forum druga verzija.jpg

Nazaj na vrh
igo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 17, 2013 7:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tale zadnja tabelica 18:09 je za pretvornik iz 3-vhodne BIN(0 do 7) v 4-izhodno BCD(3 do 10).
Rešitev zanjo sem napisal ob 17:10.
Ja, naredi diagrame za vsak Q in boš dobil enako, kot jaz.

=======
Tvoja prejšnja tabela 17:33, pa je pretvornik iz 4-vhodne BCD(3 do 10) v 3-vhodno BIN(0 do 7). Torej obratno od zgornjega.

V prazna polja stolpcev Y2 Y1 Y0 dodaš nedefinirana stanja X. Torej nedefinirano stanje X ni enako vhodu X_ , kjer je _ lahko 0, 1, 2 ali 3.

Ko boš to okrajšal, boš dobil
Y0 = X3 AND X0'
Y1 = (X1 AND X0') OR (X1' AND X0) = X1 XNOR X0
Y2 = X3 OR (X2 AND X1 AND X0)

Ne spominjam se več, ali je to Viennov ali Veitchev diagram. Če ima 3 vhode, ima 8 polj (če ima 4 vhode, pa 16, oblika kvadrata). Nima veze. Noter vpišeš 0, 1 in X ter vse skupaj okrajšaš. Toliko, kot je izhodov, toliko diagramov rabiš.

krko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 17, 2013 7:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha.. hvala...bom to sedaj naredil, pa preizkusil narediti pa da vidim kaj bom dobil.....
Sicer prva dva sem dobil enako kot vi, se pravi Q0 in Q1, Q2 pa pride še en člen. Milim da ste se vi zmotili, nisem pa siguren. Bom poizkusil še enkrat.
To s dodatnimi X-i pa tudi razumem, verjetno mi je rezultat tudi prišel napačen, ker jih nisem upošteval.

EDIT: če prav vem, X-e upoštevaš, samo če je potrebno. Torej če v vsa ostala polja vpišem X dobim ravno poln diagram in potem nevem kaj obkrožiti.
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 17, 2013 8:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iz mojih krac se bolj malo vidi, ker nisem uporabil dovolj kontrastnega svinčnika ...

Glede na krace pa je tudi povsem možna kakšna napaka. Važen je postopek, da se ne učiš po nepotrebnem treh stvari ločeno, saj lahko vse rešiš po enakem zaporedju. Tabela, diagrami, funkcije, vezja, ...

Dodano:
najprej izpolniš tabelo za definirana stanja, nato za nedefinirane izhode dodaš X-e. V diagram se ustrezno vpisuje 0, 1 in X (jaz 0 nisem vpisoval). Okrajšaš tako, da dobiš čim manj členov, torej čim večja območja iz 1 in X, hkrati pa isto enico čim manjkrat uporabiš.

17112013148.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  496.13 KB
 Pogledana:  10 krat

17112013148.jpg

krko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 17, 2013 9:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo sedaj sem poizkusil še enkrat in dobil skoraj enake enačbe. Razlikujeta se le enačbi Q3, kjer sem pri meni na listu tudi označil možno napako igo-ta.
Na list sem naredil najprej po svoje in nato primerjal rezultate s vašim zapisom. Lahko prosim pogledate, če so pravilni?
Ko bodo rezultati pravilni, pa bom šel naprej na samo izdelavo vezja v EWB.

UPN scan za na forum..jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  630.19 KB
 Pogledana:  11 krat

UPN scan za na forum..jpg

Nazaj na vrh
igo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 17, 2013 9:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš prav.
Za Q2 sem narobe postavil enico od kombinacije 001.
Prav je
0001
1110
jaz pa sem jo dal v spodnji desni kot
0001
1101

V glavnem, zdaj znaš Applause , saj sem ti to napako "zanalašč" podtaknil (beri: d'oh! Brick wall Anxious ), ti pa si jo odkril in pravilno popravil.

krko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 17, 2013 9:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja.. hvala... vam.... Sedaj sem dobljene enačbe sestavil v programu EWB in zagnal simulacijo.
S spreminjanjem tipke (stikala), se na displayu začnejo prikazovati željeni znaki, a ne v pravilnem vrstnem redu.
Pojavljajo se: 3, A (10), 6, 8, 4, 9, 5, 7.
Kako sedaj rešiti zadevo, da se bodo znaki na displayu prikazovali po zaporedju? seto sploh da?
še slika vezja:

shema UPN ponavljalna vaja.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  59.64 KB
 Pogledana:  32 krat

shema UPN ponavljalna vaja.jpg

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni