www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

tezava z oscilatorjem

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 08, 2006 1:04 pm    Naslov sporočila:  tezava z oscilatorjem Odgovori s citatom

Sestavil sem naslednje vezje:

Koda:

1M
                   ___
              .---|___|---.
              |           |
              |           |         100K
              |    |\     |    U1   ___     |\  U2
          .---o----| >O---o----o---|___|----| >O-
          |        |/          |            |/
          |                    |
          |      74HC14       .-.         74HC14
          |                   | |
          |                   | | 1.2K
          |         _         '-'
          |        | |         |
          o-------|| ||--------o
          |        |_|         |
         ---                  ---
  22pF   ---      24 MHz      ---  22pF
          |                    |
          '---------o----------'
                    |
                   ===
                   GND

Na tocki U1 dobim priblizno Vcc/2 (5.11V/2 bi moralo sicer biti vec kot izmerjenih 2.26V, najbrz voltmeter vpliva na delovanje oscilatorja). Po tem sklepam, da oscilator deluje (pri roki nimam nobenega instrumenta/delilnika za opazovanje tako visokih frekvenc). Drugi inverter naj bi deloval samo kot buffer (za poganjanje vec clockov sinhrono).

Tezava je v tem, da v tocki U2 namesto pricakovanih Vcc/2 dobim samo ~0.13V Confused Je za to kriv oscilator, kaksna moja traparija v vezju ali histereza schmitt triggerja ? Sicer bi uporabil navaden inverter (HC04), a tud tega nimam pri roki, do trgovine pa je dalec (v vseh dimenzijah Very Happy ).

Vezje je ves cas merjenja enako (torej U1 je izmerjena s 100K uporom in inverterjem na desni).

Kasneje bom sprogramiral en MCU kot delilnik in bo bolj jasno ali zadeva deluje (in kako) ali ne, le ta misterij 0.13V me res bega.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matjay
Član
Član

Pridružen-a: Pon 06 Dec 2004 22:07
Aktiv.: 2.27
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 08, 2006 1:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bi prestavil 1M upor vzporedno z kristalom in 1,2k upor zamenjal z 470 ohmov, bi bilo mogoče boljše. Če sploh deluje, se običajno ugotovi z osciloskopom ali frekvencmetrom ali poslušanjem na kakšnem radiju. AVO meter ni najboljša rešitev.

LP
Matjay
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 08, 2006 2:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naredil sem delilnik z MCUjem (oscilator kot clock za MCU). Ocitno deluje, a z nekoliko nepricakovano frekvenco (najbrz sem naredil kaksno hudo bedarijo v programu) - razlika od frekvence kvarca je namrec ogromna ... Uporov se bgom lotil takoj po kosilu, samo en del mi ni najbolj jasen: 1M upor je ze paralelno s kvarcem - kam ga naj sploh prestavim ?
Nazaj na vrh
tonko
Član
Član

Pridružen-a: Sob 25 Jun 2005 13:45
Aktiv.: 2.28
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 08, 2006 2:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne smeš uporabljati schmitt triggerja ! Poiskati boš moral 74HC04 ali kaj podobnega.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 08, 2006 2:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobro kosilo in boljsi rezultat - serijskega upora nisem takoj zamenjal za 470R, ker me je malo strah, da ne bi pretirano obremenil kristala in sem raje zacel z vrednostjo blizje priporoceni, zato sem najprej dal 1K namesto 1.2K. Kvarc sem zamenjal za 8 MHz (ker v delilniku uporabljeni MCU ne deluje s 24 MHz clockom) in izhod je ocitno zelo zelo blizu 8 MHz, saj MCU (z 250 ms delay zanko) daje od sebe ~250 ms impulze. Za hec sem odstranil kvarc da vidim kako oscilira sam inverter - cisto drugace kot s kristalom (eraticno).

Aha, pa se to: tisti 100K upor sem odstranil, ker je najbrz tako ali tako nepotreben.

Hvala za predloge. Koliko se lahko zmanjsam vrednost tistega upora brez skode za kvarc ?

Tonko: trgovine so danes zaprte, pa tudi blizu nimam nobene, sicer bi ze takoj uporabil HC04 ali kaj podobnega (brez schmitt triggerja). Pricakoval sem, da so robovi na izhodu HC14 preostri za delovanje oscilatorja, ampak empiricni rezultat kaze drugace Confused
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 09, 2006 11:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Schmidt trigger logiko so naredili ravno zato, da bi se izognili oscilacijam. Sem mislil, da sploh ne more zaoscilirati kot oscilator.

Jur
Nazaj na vrh
Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.32

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 09, 2006 12:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

HC14 schmit trigger inverter je pravzaprav inverter s histerezo in so kot taki zelo primerni za oscilatorje: ko signal na vhodu leze proti zgornji preklopni tocki, se na izhodu ne pozna, potem pa hitro preklopi in vice versa. Podrobna analiza razkrije razlike med obema (sploh med unbuffered verzijo), sploh pri pocasnih in kosmatih signalih. Ce povzamem... HC14 je cisto OK.

Tisti 100k nima v vezju kaj iskat. Tistih 0.13V je sumljivo blizu stacionarno zabiti logicni '0'. Si preprican, da drugi inverter dobi dovolj signala za preklop?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 09, 2006 1:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glitch: tistih 100K ni nikjer vec in da, drugi inverter zdaj deluje normalno (poganja clock MCUja).

Jur: ce ne drugace, mora oscilirati ze zaradi propagacije vrat (kot ring oscillator). Druga stvar je kako uspesno ga je mogoce prisiliti k oscilaciji na zeljeni frekvenci Rolling Eyes Ce kvarc umaknem, se frekvenca osciliranja drasticno spremeni, po cemer (in po izhodu delilnika, ki daje ven impulze pricakovane dolzine) sklepam, da stvar deluje. Ce bi imel ustrezen osciloskop, bi lahko videl kaj se v resnici dogaja Sad
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 09, 2006 1:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se ne motim, so v načrtih priporočali unbuffered verzije vrat za oscilatorje. Tudi zato, ker je bil na izhodu signal podoben sinusu. Kvarc bolje niha po sinusu, kot po oglatih impulzih. V nadalnjem procesiraju je schmidt zaželjen, ker naredi pravokotne impulze.

Nekaj klasičnega oscilatorskega (ascii), kjer prepoveduje schmidt trigger: http://www.ee.washington.edu/circuit_archive/circuits/F_ASCII_Schem.html

Jur
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni