www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

LiPo packi "domače" izdelave
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bpavsic
Član
Član

Pridružen-a: Pet 03 Apr 2009 20:45
Aktiv.: 1.79
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 24, 2013 2:09 pm    Naslov sporočila:  LiPo packi "domače" izdelave Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Za potrebe železnice (Lego) sem se spravil izdelati LiPo pack 2S. Uporabil sem Turnigy NanoTech 1200 mAh celice v kombinaciji s SM157 zaščitnim vezjem iz eBaya.

Ko sem paketke zlotal skupaj, so nekateri delali, drugi pa ne. Glede na datasheet čipa iz PCMja, sem ugotovil, da je potrebno le-tega včasih "resetirat", ko sestaviš nov pack in sicer tako, da eno nogico kratkotrajno vežeš na maso. Po tej "operaciji" so potem začeli delati vsi packi (napetost na izhodu je bila ok).

Nato sem vse pack-e povezal na motorčke in jih pustil tečt do izpraznitve (torej, dokler PCM ne bi prekinil napajanja zaradi zaščite).

Ko so se vsi packi spraznili, sem jih dal polnit na Turnigy polnilce preko balancirnega priključka.
Pri določenih packih so polnilci javili napako, druge je šlo napolnit. Ko sem meril posamezne celice, so bile določene spraznjene tudi na 2.5V (kar je občutno premala napetost).
Določeni packi so se po tem, ko so stali par ur in sem jih dal ponovno polnit, normalno napolnili.

Na koncu sem imel od 7 packov 6 polnih (enega ni šlo), vendar sta 2 smrdela po "uhu lepilu".
Nato sem teh preostalih 6 packov pustil cca. 2 tedna (polni). Ko sem jih želel uporabit, sta od 6 delala samo 2. Ostali so imeli celice sicer polne, ampak na izhodu PCMja ni bilo nič. Ker sem tisti "reset" izvajal tako, da sem na nogico prilotal 0.1mm lakirano žičko in jo po resetu odščipnil (čip je bil na notranji strani pri celicah), bi moral za ponovni reset spet razdret celotne pack-e (odlotat celice, raztrgat skrčko..).

Mogoče ima kdo izkušnje s temi PCMji oz. celicami in mi lahko vsaj malo namigne, kaj delam narobe?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 24, 2013 2:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadnje čase na ebayu ni več zaščitnih vezij za lipo (čeprav to piše zraven). Vsa vezja so za lifepo in imajo izklop prenizko pri praznjenju in previsoko pri polnjenju.
So popolnoma neprimerni za modelarske lipo celice in je možno, da so se ti preveč napolnile in preveč izpraznile in uničile.
Če celica smrdi, potem so ji šteti dnevi in jaz je ne bi imel kje v hiši.

ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.87
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 24, 2013 2:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tebi zaščita izklopi pri 5V kar lahko pomeni tudi manj kot 2.5V na eni celici, če je druga višje.

Polnilec je kazal napako, ker je ena celica bila preveč prazna.

Raje daj zaščito na vsako celico in z višjo izklopno napetostjo (3.1V). 2.5V je OK za LiFe.

V glavnem komplet ni kompatibilen. Polnilec LiPo, celice LiPo, zaščita LiFe in še to za skupen pack.

zok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59
Aktiv.: 5.56
Kraj: Ponikva

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 24, 2013 2:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ro-bi je napisal/a:
Če celica smrdi, potem so ji šteti dnevi in jaz je ne bi imel kje v hiši.
Taksne celice (napihnjene ali smrdece) imam (dokler jih pac se imam) v debelem keramicnem loncu za roze.

Nikoli ne ves, kdaj se bo vnela.

Nekatere se celo zdrzijo nekaj poletov, potem pa seveda romajo v smeti. Smile

Je pa zanimivo, da ravno s Turnigy celicami dozivljas tezave - jaz sem ravno s Turnigyjem dalec najbolj zadovoljen. Shocked Bi rekel, da gre res za nek zunanji dejavnik - najverjetneje zascitno vezje. V modelarstvu se naceloma ne uporabljajo, saj gre za ogromne tokove, in ko moc motorja pade, si prisiljen cim hitreje pristat - takrat je baterija prazna. Ko je baterija razbremenjena pa napetost spet naraste, kar pomeni da verjetno ni prevec izpraznjena... Rolling Eyes
Nazaj na vrh
bpavsic
Član
Član

Pridružen-a: Pet 03 Apr 2009 20:45
Aktiv.: 1.79
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 24, 2013 3:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm, ja, pri nekaterih sem zmeril pred polnjenjem in se mi je zdela prenizka napetost na celicah (cca. 3V na vsaki). Je pa bilo od packa do packa drugače.

Vseeno pa se mi čudno zdi, da bi na eBayu prodajali LiFePo4 protectione kot LiIon/LiPo...

S TI-ja sem že tak dobil sample za BMS (battery gauge, primary & secondary protection, ic za charging itd...), ampak se mi še ni dalo risat vezja in vse skupaj testirat (zgleda bom moral...)

Aja, praznjenje je bilo s cca. 500 mA (lego motorček v prostem teku), tako da packov sigurno nisem preobremenil.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 24, 2013 4:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bpavsic je napisal/a:

Vseeno pa se mi čudno zdi, da bi na eBayu prodajali LiFePo4 protectione kot LiIon/LiPo...
Ne bi bilo prav čudno ... Pa tudi imaš kitajske BMSje za oba tipa celic: v praksi to pomeni odklop zgoraj pri 5 in spodaj 2,5 V Brick wall Brick wall Brick wall Brick wall Brick wall Brick wall

Poglej post LEDuser-ja v http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=37446&postdays=0&postorder=asc&start=90

LP, g

marijan
Član
Član

Pridružen-a: Čet 10 Jul 2008 14:46
Aktiv.: 0.39
Kraj: ORMOŽ

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 26, 2013 8:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ne odpiram nove teme, imam nekaj vpršanj glede povezave lipo baterij. Imam 4 lipo baterije 6S in 4 baterije 7S po 5000mAh. Te baterije mislim vezati tako, da dobim 4P13S oziroma 48V 20000mAh. Povezal bi žice 22AWG vzporedno. Te drobne žice se koristijo za BMS.
Ko so celice skoro enake napetosti teče zelo mali tok skozi te žice. Ali bi te drobne žice bile dobre za mojo povezavo 4P13S pri veliki obremenitvi? Mislim narediti enostavni "bleder" za največjo zgornjo napetost za 13 celic. Če bi vezal baterije 13S4P bi moral narediti za vsako celico "bleder" (omejuje zgornjo napetost posamezne celice pri polnjenju) ,ker bi bilo preveč. Za spodnjo napetost celic bi uprabljal navadni kitajski piskač. Paket bateriji bi uporabljal za električni skuter moči 1500W. Polnilcu sem spustil napetost na 54V.
Nevem če je to razumljivo.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 26, 2013 10:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj so vprašanja? Smile
Drugače pa je za 48 V paket "standard" 14S za lipo in 15/16S za LiFePO4.

Glede žic za balansiranje so lahko tanke.

Lp, g

Nazadnje urejal/a mucek Čet Dec 26, 2013 10:32 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.07

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 26, 2013 10:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LiPo packi "domače" izdelave
Simpatično

En Pacek
Dva Packa
Trije Packi

Packa
Packe
Packi
Packo
Packi
Packo

marijan
Član
Član

Pridružen-a: Čet 10 Jul 2008 14:46
Aktiv.: 0.39
Kraj: ORMOŽ

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 26, 2013 11:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:
Kaj so vprašanja? Smile
Drugače pa je za 48 V paket "standard" 14S za lipo in 15/16S za LiFePO4.

Glede žic za balansiranje so lahko tanke.

Lp, g
Zanima me če je ta sistem 4p13s vezave vredu? Bojim se da se te drobne žice ne rastopijo. 13s je zaradi hitrosti. Originalni skuter ima 4 svinčena akumulatorja in lahko gre max 45km/h.
Nazaj na vrh
Luka Hrastovec
Član
Član

Pridružen-a: Sob 12 Okt 2013 8:14
Aktiv.: 0.09
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 01, 2014 12:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Odločil sem se, da izdelam 2 lipo packa. Potrebujem ju za e-kolo z motorjem 48V in 1kW (brez krtačni hub motor). Izdelal bi dva 24V packa, ki bi bila 6s10p. Uporabil bi te celice http://www.ebay.com/itm/10pcs-In-Total-Neutral-18650-3-7V-4-2V-5000mAh-Rechargeable-Lithium-Battery-Blue-/190910564287?pt=US_Rechargeable_Batteries&hash=item2c732807bf . Polnil bi ju z dvema polnilcema http://www.ebay.com/itm/Imax-B6-2-6-cells-Lipo-NiMh-Balance-Battery-RC-Charger-/171163861794?pt=Battery_Chargers&hash=item27da294322 . Oba packa skupaj bi bila 44-50V in 50Ah. Kako lahko izračunam moč (Wh) tih dveh packov. Bi to delovalo?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 01, 2014 12:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer nisem poznavalec na tem področju (mucek je bolj tu doma), ampak se mi zdi da se bo s temi celicami tvoje kolo premikalo samo v primeru, če boš sam gonil...za tak denar ne pričakuj niti blizu 5000 mAh, da ne rečem da po moje celice niti približno niso tokovno zmogljive toliko, kolikor zahteva električno kolo. prave celice za kolo so cenovno ranga 500 evrov pa na gor. Za 20 dolarjev bo to....hja, neuporabna igračka.

namreč - sam sem kupil (sicer NiMH) celice za baterijsko vrtalko - za 10 celic sem dal cca 15 evrov. Prvo so celice "napolnjene" po 5-10 minutah (kar niti približno ni res glede na napisano kapaciteto), drugo jim napetost pade takoj ko vrtam/vijačim kaj močnejšega, kar zahteva večje tokove.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 01, 2014 12:49 pm    Naslov sporočila: icon_idea  Odgovori s citatom

Wh = VAh - torej: nominalna kapaciteta (Ah) * nominalna napetost (V)

Primer:
Imamo 7S2P paket iz celic LiPo 5000 mAh. Ker je nominalna napetost LiPo celice 3,7 V, je potem nominalna napetost takega paketa 25,9 V (7*3,7 V).
Zaradi vzporedne (paralelne - 2P) vezave se nam kapaciteta podvoji na 10 Ah (2*5 Ah).
Torej bo sestavljen paket imel nominalno napetost 25,9 V in kapaciteto 10 Ah. Iz tega sledi, da ima 259 Wh (25,9 V * 10 Ah).

Pozabi ti, da bodo 18650 celice iz tvojega linka dale 5000 mAh Liar Liar Liar Liar Liar Liar Liar Liar
Žal se pri 18650 in 26650 celicah "ebay kapaciteta" pogosto od realne razlikuje tudi za faktor 3 in več ... (realna kapaciteta celic na tvojem linku je po grobi oceni med 1000 in 2000 mAh)

Raje pri www.hobbyking.com kupi 5000 mAh 20 ali 25 C 6S LiPo pakete (Turnigy) in naredi s temi - verjemi, da je dosti bolje.

Sicer so nekakšni "standardi" za splošne napetosti packov naslednji:

24 V:
- 7S LiPo
- 8S LiFePO4

36 V
- 10S LiPo
- 12S LiFePO4

48 V
- 14S LiPo
- 15/16S LiFePO4

Pomembno - vzporedna vezava celic
Vzporedna vezava celic se v praksi pogosto uporablja, a ima to slabo lastnost, da v primeru okvare ene od celic (celica gre v kratek stik) uniči - izprazni - še drugo celico (ali celice), ki so nanjo vzporedno priklopljene.
Če se gremo vzporedno vezavo paketa, vedno vzporedno vežemo vse posamezne celice in nikakor ne samo več paketov (na način, da celice ne bi bile med seboj povezane).

Poskusi se držati tega in kupi še ustrezen BMS, sicer bodo celice kmalu šle rakom žvižgat ... Tudi polnjenje je potem dosti enostavnejše, ker kupiš "enostaven" polnilec.

Glede debeline kablov prilagam skico, iz katere je razvidno, kateri kabli morajo biti debeli in kateri ne ...

@Marijan: 14S bo bolj pravilna konfiguracija, saj je ta standard za zamenjavo pri 48V sistemih. Sem že tudi sam kar nekaj takih paketov naredil za e-skuterje in podobne "živalce" Smile. Saj lahko tudi 13S uporabiš, samo za 14S ti zaradi "standarda" ne bo problem dobiti BMSa, polnilca itd.

LP, g

aku vezava.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  20.34 KB
 Pogledana:  2 krat

aku vezava.png

Luka Hrastovec
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 01, 2014 1:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za idejo na hobby king. Ta baterija bi bila dolična http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__21374__ZIPPY_Compact_5000mAh_7S_25C_Lipo_Pack.html . Kot sem prebral packov ne smem vezati vzporedno. Ali moram razdreti pack in samo celice povezati vzporedno? Potrebujem od 20Ah do 50Ah. Zaporedno lahko vežem packe?

Hvala za odgovore

luka
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Luka Hrastovec
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 01, 2014 2:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo sem računal in me samo baterije pridejo 500 usd + poštnina. Zato bom raje kupil baterije tam kjer sem motor. 30AH 48V Set stane 508 usd in ima 3 letno garancijo.
http://vpower.hk/product.php?id=27
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni