|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
pogorevc Član

Pridružen-a: Pet 16 Avg 2013 23:07 Prispevkov: 53 Aktiv.: 0.37
|
Objavljeno: Pet Sep 27, 2013 8:47 pm Naslov sporočila: Atmega ADC za izhod |
|
|
LP
Ker sem še začetnik na področju C++ programiranja in se učil predvsem preko neta itd. imam velike težave z temi ADC pretvorniki. Ostalo razumem kako je ostalimi PORTI itd. samo PORTA mi je pa res nekaj na novo. Ali Mi lahko da kdo en primerček programa recimo, kako bi nek senzor na PORTA pin0, ki ima recimo nek razpon napetosti od 0-4V. Želel bi, da ko bo tempratura v nekem prostoru recimo 30c bo dal senzor napetost 3.5V in takrat bi zežel, da se vklopi LED dioda na PORTB pin0.
Lepo vas prosim, če mi lahko pomagate resiti to zagato.
HVALA |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
forest70 Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2008 1:00 Prispevkov: 588 Aktiv.: 2.85 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Sob Sep 28, 2013 6:17 am Naslov sporočila: Re: Atmega ADC za izhod |
|
|
pogorevc je napisal/a: |
LP
Ker sem še začetnik na področju C++ programiranja in se učil predvsem preko neta itd. imam velike težave z temi ADC pretvorniki. Ostalo razumem kako je ostalimi PORTI itd. samo PORTA mi je pa res nekaj na novo. Ali Mi lahko da kdo en primerček programa recimo, kako bi nek senzor na PORTA pin0, ki ima recimo nek razpon napetosti od 0-4V. Želel bi, da ko bo tempratura v nekem prostoru recimo 30c bo dal senzor napetost 3.5V in takrat bi zežel, da se vklopi LED dioda na PORTB pin0.
Lepo vas prosim, če mi lahko pomagate resiti to zagato.
HVALA |
AtMega kateri ????  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sob Sep 28, 2013 9:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Sicer ne delam v C, ampak pač vklopiš ADC, ga prebereš, s tem dobiš številko od nič do 1023, kjer je nič nula voltov, 1023 pa referenca. Če kot referenco določiš avcc, potem je ta 5V ( napajanje čipa). Torej boš ti pač uporabljal od 0-4 V, torej bo max. Številka cca 800. To potem pač deliš z ustreznim številom da dobiš temperaturo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pogorevc Član

Pridružen-a: Pet 16 Avg 2013 23:07 Prispevkov: 53 Aktiv.: 0.37
|
Objavljeno: Sob Sep 28, 2013 3:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Atmega32. A pa lahko recimo uporabim PORTA kot katere koli druge recimo kot PORTB. Da jih nimam recimo za ADC ampak za LCD ali akteri grudi izhod. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rudiP Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30 Prispevkov: 1235 Aktiv.: 5.66 Kraj: KOPER
|
Objavljeno: Sob Sep 28, 2013 4:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za ADC lahko uporabiš le pine na portih kateri so za to označeni v data shetu. _________________ Lep pozdrav iz Kopra Rudi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sob Sep 28, 2013 7:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če ne uporabljaš porta A seveda lahko ta port uporabljaš kot vhod/izhod. Sicer sam še nisem poskusil ( ni bilo potrebe)ampak če se ne motim lahko celo na tem portu nekaj pinov uporabljaš za ADC, preostale pa kot vhod ali izhod. Torej, če uporabljaš samo en Pin za ADC, ni celoten port izgubljen. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
transalp Član

Pridružen-a: Čet 31 Maj 2012 7:08 Prispevkov: 340 Aktiv.: 2.13 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Ned Nov 24, 2013 2:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Popravljam modelarski "7 v 1" multimeter (Turnigy oz. SkyRC), katerega "srce" je Atmega32A. Merilnik ima med drugim tudi funkcijo vatmetra (modelarske baterije, motorji,...). Ko napravica deluje kot vatmeter, kaže trenutno napetost baterijskega paketa, tok, moč, maksimalne vrednosti, časovni integral moči - energijo itd.
Merilnik je ob okvari naenkrat začel kazati napetost, ki je le 2/3 vhodne baterijske napetosti, zato je tudi prikazana moč ustrezno premajhna. Meritev toka je v redu. Pregled vezja in meritve na ATmega32A kažejo naslednje:
Referenca na pinu AREF je 2,5V (narejeno s TL431), največja vhodna merjena napetost po specifikaciji je 60V. Za meritev napetosti baterije je uporabljen eden od ADC vhodov z uporovnim delilnikom 249 kOhm (SMD koda 39D po EIA-96) in 10,7 kOhm (04C). Pri 60V vhodne napetosti je torej na izhodu delilnika dobrih 2,47 V, kar je tik pod referenčno napetostjo 2,5V.
Preveril sem napajanje Atmege (VCC in AVCC) in referenčno napetost (AREF) - oboje je v redu (5V in 2,5 V). Masa je prav tako v redu.
Meril sem tudi vhodno napetost na uporabljenem ADC vhodnem pinu. Pri 20 V vhodne napetosti je na izhodu uporovnega delilnika in ADC pinu cca. 0,85 V, kar je glede na vrednosti uporov v delilniku pravilno. Napravica na prikazovalniku kaže le dobrih 13 V, torej 2/3 dejanske vrednosti. Podobno je pri 10 V - kaže 6,7 V in pri 30V - kaže 20 V.
Zaenkrat nimam drugačne razlage, kot da je okvarjen uporabljeni ADC vhod. Je morda kdo že naletel na kaj podobnega? Analogni vhod Atmege32 torej še deluje, izmerjena vrednost pa ni prava ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni