www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Grelna plošča za kemijo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
KlemenD
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Maj 2011 15:08
Aktiv.: 1.09
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 10, 2013 12:51 am    Naslov sporočila:  Grelna plošča za kemijo Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Rad bi si izdelal grelno ploščo, za poskuse pri kemiji. Prišel sem na idejo, da rastavim en kuhinjski grelec za vodo LINK ter iz njega vzamem grelno ploščo. Seveda mi je pa pri kemiji zelo pomembno to, da lahko z ploščo konstantno vzdržujem poljubno temperaturo (med 30-180 stopinj celzija). Za to, bi uporabil ARDUINO ploščo, z katero imam nekaj izkušenj in sicer tako, da bi na samo ploščo postavil neko posodo napolnjeno z posebnim oljem (ki se brez problema segreje tudi na 300 stopinj) v to olje potopil nek termičen senznor, samo ploščo pa bi priklopil na rele. Potem bi na ARDUINU nastavil neko poljubno temperaturo, recimo 60 stopinj in ko bi to temperaturo zaznal senznor v olju, bi izklopil rele, potem ko bi temperatura padla pod 59 stopinj ga ponovno vklopi (skica v prilogi), dodal bi pa tudi lcd ki bo to temperaturo prikazoval.
Pa me zanima, če mi kdo na podlagi izkušenj lahko pove, ali bo ta stvar delovala ?
Prosil bi pa tudi za pomoč, pri izbiri komponent ! za enkrat razmišjam o tem releju LINK na plošči piše da je max 2400W tako da bi moral vzdržat. Kar se pa tiče termičnega senzorja, pa nevem, ali bodo kaki problemi, če bo le ta, prišel v stik z neprevodnim vročim oljem. Kaj bi vi predlagali ? Very Happy

Že v naprej hvala za vse odgovore

Klemen

skica.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  78.88 KB
 Pogledana:  4 krat

skica.jpg

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.30
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 10, 2013 12:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj odgovor sicer ni neposredno povezan s tvojim vprašanjem, a si me spomnil na Programmable Temperature Controller + Hot Plate, kar sem mimogrede zasledil na Instructables pred par dnevi. Se mi zdi da je za enak namen, mogoče dobiš kakšno idejo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
boriskozjan
Član
Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23
Aktiv.: 4.72
Kraj: Šmarje pri Jelšah

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 10, 2013 7:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tole je po moje najcenejša rešitev.
http://www.ebay.com/itm/PID-Digital-Temperature-Control-Controller-REX-C100-K-Sensor-25DA-SSR-/251312673894?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a83671466
Ga imam in dela dobro, avtonastavitev dela presenetljivo dobro.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s57bic
Član
Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18
Aktiv.: 2.68
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 10, 2013 8:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Likalnik okrog obrneš, pa imaš grelno ploščo z nastavljanjem temperature.

Lp, Jože.
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.79
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 10, 2013 8:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kemiki imajo grelnik s integriranim mešalom

http://www.ebay.com/bhp/magnetic-stirrer-hot-plate

PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.55
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 10, 2013 11:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem sicer kakšne so tvoje zahteve, vendar, če boš uporabljal rele boš moral imeti neko diferenco, ker v nasprotnem se bo releju zmešalo. Če pa hočeš minimalno diferenco bo pa bolje, da uporabiš triak in z njm krmiliš moč grelca glede na željeno in trenutno temperaturo. Verjetno bo primeren kakšen PID regulator, ki ga sprogramiraš v Arduinu.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
matejcek81
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32
Aktiv.: 7.69
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 10, 2013 12:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

boriskozjan je napisal/a:
tole je po moje najcenejša rešitev.
http://www.ebay.com/itm/PID-Digital-Temperature-Control-Controller-REX-C100-K-Sensor-25DA-SSR-/251312673894?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a83671466
Ga imam in dela dobro, avtonastavitev dela presenetljivo dobro.

Se popolnoma strinjam. Sem naredil že par projektov z identično konfiguracijo. Nazadnje je bil "ocvirk-mašin" Wink

LP

boriskozjan
Član
Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23
Aktiv.: 4.72
Kraj: Šmarje pri Jelšah

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 10, 2013 3:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem imel improvizirano "sušilnico za sadje", ki sem jo potem razstavil, do januarja pa imam namen narediti še kalilnik za čilije.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni