www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

T-2 po novem že dva tedna tudi na ADSL bakru.
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Novice
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.70
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 10, 2013 11:17 pm    Naslov sporočila:  T-2 po novem že dva tedna tudi na ADSL bakru. Odgovori s citatom

Zdravo!

Danes sem od soseda izvedel, da so pred nekje dvema tednoma pri T-2 uspostavili novo tehnologijo za internetne storitve ADSL. O tej informaciji sem jih šel preveriti na njihovo brezplačno številko in so mi to informacijo tudi potrdili.

Moje vprašanje. Ali je kdo od forumašev dejansko od tej informaciji sedaj že presedlal k njim in kakšno je dejansko stanje? Pri nas moramo počakati, da se najprej izteče pogodba pri drugemu ponudniku, nato lahko šele eksperimentiramo naprej.

Nazadnje urejal/a kobranka Sre Dec 11, 2013 11:00 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.51
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 10, 2013 11:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In kaj omogočajo te nove storitve?
Zanima me, ker jutri menjam providerja, T-2 -> Telesmeh .

_Mitto_
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Feb 2008 11:47
Aktiv.: 0.43
Kraj: Vipava

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 10, 2013 11:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz sem ravno med menjevanjem ISPja. Telekom(baker) -> WING (wifi)

Če je baker že od prej slab, verjetno ne bi bilo razlike med ponudniki - če grem na T2?

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
hocancan
Član
Član

Pridružen-a: Tor 27 Apr 2010 10:54
Aktiv.: 2.12

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 11, 2013 1:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

T-2 gostuje na Telekomovem omrežju,kar se tiče bakrenih paric. Svojega lastnega omrežja kolikor je meni znano nimajo.
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70631.98

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 11, 2013 1:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.51
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 11, 2013 2:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha to je to. Pri meni ne spremeni nič, ker sem manj ko 1km oddaljen od centrale, TV imam pa že sedaj na KRS in ker plačujem vsako zadevo posebej bom prihranil cca. 20€ Dancing .
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.24
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 11, 2013 10:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Niso odkrili tople vode, prej so ponujali dostop samo tam, kjer so imeli svojo opremo v prostorih central, sedaj pa ponujajo povsod, saj najemajo opremo od telekoma.

Po domače povedano, prej so najemali samo kable, sedaj najemajo tudi opremo, tam kjer nimajo svoje.

Sicer pa to že dolgo časa ponujajo tudi drugi operaterji, t-2 je je vedno hotel delati samo na svoji opremi, ne vem zakaj.

Tega bo vedno več, saj telekom, namesto, da bi zmanjšal število central in zmanjšal stroške, povečuje število central, zato da se ostalim operaterjem ne izplača vgrajevati svoje opreme v vsako malo centralo in morajo vzeti bitni tok, kar je pa seveda neprimerno dražje, kot sam najem parice ali optičnega vlakna. Pa še omejeni so in lahko ponujajo samo hitrosti, ki jih ponuja telekom. Seveda je to vse legalno, APEK je pa samo za okras.
Nazaj na vrh
kobranka
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 11, 2013 11:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha v tem grmu tiči zajec
MarE69 je napisal/a:
Preberi si tukaj:

https://t-2.rula.net/viewtopic.php?f=7&t=8147
Hvala za povezavo

Saj sem popravil naslov, ker pri nas vleče samo ADSL, VDSL so seveda ponujali že mnogo prej.

Pa so se pojavili kakšni problemi, ker kot vidim sem jaz pri oddaljenosti že na limitu in bi moral najprej paket s TV-jem vzeti na probo.
Nazaj na vrh
qwertz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 11, 2013 11:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ti zdaj vleče samo ADSL, ti tudi po tem ne bo vlekel VDSL. Sicer je pa VDSL2 sestavljen iz VDSL na krajših razdaljah, na daljiših pa še zraven ADSL. Se pravi, če si zelo oddaljen in nimaš možnosti VDSL, potem ti dela samo ADSL.

VDSL2=VDSL1+ADSL

Tako nekako.

Pri trenutnem operaterju daj poizvedbo za IPTV, pa boš videl kje si.
Nazaj na vrh
kobranka
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 11, 2013 12:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem sam dal testirat 10M pipico in mi kaže CRC napake tako, da je na meji recimo 4M internet in pipca za TV potrebuje tudi 4M, ker sem pesimist bi najverjetneje kockalo in čričkalo.
Nazaj na vrh
qwertz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 11, 2013 1:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je komplet pipica 4 M, bo TV ravno tako delala. Slika sicer ne bo HD, bo pa imela tam okoli 2-3 M požrla, ko bo prižgana. Se pravi za internet ti ostane 1 M, ko boš gledal TV. Ko ugasneš TV imaš polno pasovno širino.

Veliko se da narediti tudi z interno inštalacijo. Rajonskega tehnika od Telekoma pocukaj za rokav in naj ti odklene omarico, pa zamenjaš kabel. Če nimaš omarice, pa lahko sam zamenjaš kabel brez problema.

https://t-2.rula.net/viewtopic.php?f=7&t=5860

Slika bo boljša, kot SD programi preko DVB-T. DVB-T je pri nas itak obupen, ker tako kompresirajo, da je groza.

http://igorfuna.com/dvb-t/slovenia/multiplex-a-transport-stream-analysis
http://igorfuna.com/dvb-t/slovenia/multiplex-c-transport-stream-analysis
Nazaj na vrh
kobranka
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 11, 2013 1:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pod kabel si verjetno imel v mislih kakšen primeren 2 žilni koaksialc namesto navadnih sukanih paric?
Nazaj na vrh
qwertz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 11, 2013 2:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V temi iz rula foruma vse piše.

Lahko pa uporabiš recimo f*p kabel ali pa navaden UTP, če ne boš dobil S/f*p.

Važno je da je kabel od omarice do modema v enem kosu, brez vtičnic in podobnih zadev, pa nanj naj bo kar direktno stisnjen konektor RJ11 (ali RJ45, če imaš tak modem). Uporabi par modre-modro bele barve (to je standardna barva v telekomunikacijah). Ostale pare pusti pri miru.

Koaksialni kabel se uporablja pri antenskih signalih, kabelski TV... ne pa pri IPTV. Od modema do TV boš moral speljati mrežni kabel in koaksialnega ne boš več potreboval.

Mrežni kabel pa uporabi nekaj od zgoraj naštetih (UTP, f*p, S/f*p...). Razlikujejo se po zaščiti, ki jo imajo (ali pa nimajo). UTP je brez zaščite, f*p ima okoli vseh paric zaščito, S/f*p pa ima še vsako parico posebej oklopljeno.

http://de.wikipedia.org/wiki/Twisted-Pair-Kabel
Nazaj na vrh
kobranka
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 11, 2013 6:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer še nisem uspel vsega prebrat na T-2 forumu, ker je veliko debate namenjene kvaliteti kabla. Mislim, da bi zdajšnji, ki ga imam moral biti vredu, edino odstraniti ga moram iz vtičnice in direktno nanj povezato RJ-11 konektor in ga zataknit v modem. Pojavi pa se mi potem novo vprašanje. Koliko upliva dolžina kabla na kvaliteto oz. sinhronizacijo? Namreč pogosto sem slišal, da mora modem biti čim bližje TV komunikatorju. Če je temu tako bi v tem primeru moral menjati kabel direkt iz omarice oz. zračnega voda saj bi potreboval enkrat daljši kabel kot sedaj.
Nazaj na vrh
qwertz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 11, 2013 7:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ah, ne kompliciraj.

Najbolje je menjati kabel od omarice do modema, pa imaš mir, dokler ne boš dobil optike (pobožne želje, vem).

Modem in komunikator sta lahko oddaljena 100 m, ni problema, ker gre za mrežno, digitalno povezavo. Od centrale do modema so pa analogni signali, ki so problematični.

Najbolje je imeti modem čim bližje omarice oziroma dovoda v hišo. Glej, teh par metrov ne more narediti čudeža, ker je ostalih par km do tebe kabel mnogo slabši, kot ga boš ti vgradil zadnjih par metrov. Lahko pa zadnjih par metrov naredi toliko boljšo sinhronizacijo, da nimaš problemov s TV (ni kock itd.).
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Novice Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni