www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

projekt daljinsko vodene temperaturne regulacije
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtomatizacija v industriji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Ferrarist
Član
Član

Pridružen-a: Tor 31 Dec 2013 17:44
Aktiv.: 0.20
Kraj: ok. Ajdovščine

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 31, 2013 6:24 pm    Naslov sporočila:  projekt daljinsko vodene temperaturne regulacije Odgovori s citatom

Pozdravljeni, no glede na to, da je to moj prvi post na forumu, najprej vse lepo pozdravljam. Sem Blaž iz okolice Ajdovščine, izšolan elektronik, žal sem pa elektroniko zaradi spleta okoliščin za en čas bolj ali manj obesil na klin, sedaj pa sem spet nekako ˝padu not˝ zaradi moje inovatorske žilice in ˝lastnih potreb˝.

No, da predstavim svoj problem: sicer sem brskal po forumu, pa nisem zasledil nič podobnega...imam vinsko klet z 20 cisternami, kjer se za krmiljenje za enkrat uporablja kar za vsako cisterno svoj temperaturni preklopnik , ki vklaplja/izklaplja elektro magnetni ventil. Stvar je OK in deluje, ima pa tudi svoje pomanjkljivosti, in sicer to, da moraš iz omarice vleč na vsako cisterno posebej po dva kabla...en je senzor, drugi je vklop ventila. Druga pomanjkljivost pa je-enostavno- zastarelost sistema. Sicer je brez problema mogoče preko krmilnika, touch screen zaslona preko podatkovne povezave na ˝remote IO˝ vse skupaj priklopit, (sem že delal en tak sistem) vendar je tukaj cenovni vložek za enega povprečnega vinarja bistveno previsok da bi sploh začel razmišljat o tem. Torej, zamislil sem si nekako tako: en poceni all in one PC ali pa kar Android tablico za krmiljenje in za vsako cisterno en IO modul z digitalnim vhodom in enim relejskim izhodom ali do 3I/3O da vežem po 3 posode na en modul. No, zanima me, če ima kdo kakšno idejo, kako bi jaz to v praksi naredil, podatkovnih povezav je dan danes malo morje, žičnih in brezžičnih, mene pa zanima, katera bi bila tukaj najugodnejša oz. če je možnost tudi celo kaj spacat sam doma. Vmesnikov je na trgu sicer veliko, a kaj ko so cene od 200€ naprej, kar je bistveno, bistveno preveč.

aja, pa srečo in zdravja v 2014!

milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.10
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 31, 2013 7:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm, tole mi nekako ne gre skupaj. Imaš kar 20 cistern veliko vinsko klet verjetno kvalitetnega vina
pa ti je že vložek 200 eur v modernizacijo preveč ???

Pa kaj so to cisterne po 10 litrov ?

LP

mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.07
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 31, 2013 7:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za povezavo bi predlagal digi 868LP modulčke ... Imaš mesh omrežje, kar ti močno olajša vse mogoče konfiguracije, podatkov pa tudi ni veliko (mesh omrežje je tu kar omejeno).

Če boš kaj mimo Trzina hodil se oglasi, pa ti pokažem zadeve v praksi ...

LP, g

Ferrarist
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 31, 2013 7:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mi747 je napisal/a:
Hm, tole mi nekako ne gre skupaj. Imaš kar 20 cistern veliko vinsko klet verjetno kvalitetnega vina
pa ti je že vložek 200 eur v modernizacijo preveč ???

Pa kaj so to cisterne po 10 litrov ?

LP

200€ ni problem, glede na to da bi (zaradi same strukture in prilagodljivosti sistema) vezal recimo po 2 cisterni na modul, bi to pomenilo bolj 10x200=2000€+ senzorji, krmilnik, touch itd...3000€ mala malica...sicer sem pred leti delal na kleti, kjer je bilo samo elektronike za 15k€, vendar so tukaj vmes bila tudi evropska sredstva, predvsem pa klet z 40 50000 - 100000l cisternami...

Ferrarist
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 31, 2013 7:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:
Za povezavo bi predlagal digi 868LP modulčke ... Imaš mesh omrežje, kar ti močno olajša vse mogoče konfiguracije, podatkov pa tudi ni veliko (mesh omrežje je tu kar omejeno).

Če boš kaj mimo Trzina hodil se oglasi, pa ti pokažem zadeve v praksi ...

LP, g

no, super, prosim za kakšen kontakt na PS...

jerjur
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 22:09
Aktiv.: 2.50
Kraj: Žiri

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 01, 2014 10:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko razmišljaš o sistemu vzemi razen ceno v obzir še:
potrebna zanesljivost (kakšna je lahko škoda ko sistem zataji)
Življensko dobo (koliko časa hočeš imeti s sistemom mir)

pa srečno.

damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.49
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 01, 2014 11:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa ce enostavno vzameš PoKeysa oz. več teh?
poldim
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2011 11:34
Aktiv.: 0.69
Kraj: Ormož

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 01, 2014 12:27 pm    Naslov sporočila:  Nadzor temperature Odgovori s citatom

Pozdravljeni v novem letu.

V lanskem letu je bila na tem področju nagrajena inovacija skupine mladih raziskovalcev.

Link: Nadzor fermentacije vina...

Jaz sem zaposlen v eni od največjih vinskih kleti v Sloveniji, prej pa sem delal v farmacevtski in živilski industriji. Povsod je filozofija enaka. Sistemi, ki morajo delovati zanesljivo, morajo biti izdelani na varen način. Kaj mislim s tem. Najzanesljivejša tehnika je povezovanje s kabli. Lahko je preko busa in dodatnim napajanjem, lahko pa tudi klasika (tipalo, regulator, izvršni člen) ali v končni fazi tudi kombinacija. Obstajajo izvedbe, kjer je na cisterni regulator s tipalom in ventil. Po želji pa lahko preko dodatnega kabla regulatorje povežeš na nadzorni sistem, kjer lahko vse regulatorje spremljaš in jih tudi krmiliš. Vsi regulatorji so vezani v sistem paralelno, enako tudi BUS (RS485). Tak sistem ponuja v sloveniji Škrlj.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 01, 2014 12:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če sem prav zastopil, je želja po wireless? Sicer pa ja - bi se dalo prav lepo narediti tudi s tem Wink

Lp, g

poldim
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 01, 2014 1:13 pm    Naslov sporočila:  Temperaturna regulacija Odgovori s citatom

Seveda je možna tudi brezžična povezava, vendar je potrebno energijo za ventile nekako pripeljati do cisterne. Sam ne poznam sistema, ki bi deloval na baterije. Če imamo kabel za ventil je še najmanjši strošek k njemu potegniti en UTP za bus ali tipalo.

Je pa res, da pri brezžičnih povezavah odpade povezovanje kablov za krmiljenje. Na vsak način pa je potrebno povezati tipalo, ali na brezžični modul ali pa preko kabla.

Ena varianta je tudi ta, da se izdela brezžično tipalo, oz. elektronika za prenos podatkov do nadzornega računalnika. Tak računalnik stane od 50Eur naprej. V računalniku se izvede regulacija. Problem je le HMI vmesnik.
Nazaj na vrh
stbe
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Sep 2005 12:25
Aktiv.: 0.66
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 01, 2014 1:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz mislim, da je žična povezava enega senzorja in enega ventila še najmanjši problem in strošek ter najzaneslivejše delovanje. Z brezžičnimi povezavami bodo v vlažnih in kislih kleteh prej problemi in ne bodod delovali ravno v času, ko bi najbolj morali.
Nazaj na vrh
Ferrarist
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 01, 2014 1:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uff, nisem pričakoval takega odziva in pomoči Mr. Green
No, lahko je wireless, lahko ni...vseeno...bistvo je pač da se da komunicirat preko ene same podatkovne povezave in enega napajalnega kabla. Prej je bilo potreba za 20 cistern peljat v omarico 40 kablov...najdaljša tipala so mogla bit tudi 20+ m dolga...kasneje imam idejo, da bi mogoče mel tudi remote dostop preko gsm modula...tale varianta za zorenje pa je zelo dobra, gre se sicer bolj al manj za spremljanje vsebnosti plinov in avtomatizacijo vsega skupej. Jaz potrebujem samo monitoring in regulacijo temperature. Za kasneje sem razmišljal da bi bilo zanimivo dodat senzor nivoja, da ti prikazuje točno litražo v cisterni...

poldim
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 01, 2014 2:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za kompletno rešitev pa bo potrebno kar nekaj vložka, finančnega mislim. Res je fino imeti vse na enem monitorju, pa še preko interneta in telefonu, vendar se je potrebno vprašati, kaj nam vse to prinese in kakšni so končni stroški.

Menim, da mora ostati tudi nekaj pristnega stika z vsebino cistern. Vino je potrebno negovati in meriti tudi z lastnimi čutili.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 01, 2014 2:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jap - žica je zakon, kakorkoli obrneš.

Čeprav ne morem reči, da so z dobrimi wireless moduli težave, imam par lastnih sistemov v 24/7 delovanju že dalj časa (2 leti) in ni bilo nobenih težav - pa gre za "kruto" industrijsko okolje (strojniška delavnica z ohoho mašinerije, ki dela res "prijetne" svinjarije po zraku).

Če ni nekih hudih hitrosti in količine podatkov (očitno ne!), potem bi bil kak RS485 kar prava izbira - pa lahko zadeve daisy-chain-aš in se izogneš nekemu pretiranemu kabliranju. Za kabliranje v vsakem primeru uporabiš UTP, ki je najcenejši + lahko po njem pelješ res skoraj karkoli hočeš (LAN, RS232, RS485, CAN ...), tako da ti inštalacija lahko ostane tudi, če bi kdaj v prihodnosti menjal sam tip komunikacije.

LP, g

Ferrarist
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 01, 2014 2:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede vlage:Vse skupaj z relejem in vsem ostalim imam namen zapret v IP dozo ali zalit, da bo popolnoma zaščiteno pred vlago.
Poldim, a v Ormožki kleti delaš?
Sam sem delal komplet hardware hlajenje (razvod vode in montaža hladilnih reber, ki so naš lastni proizvod) v Metliki, v Sežani nadgradil večino sistema in še kar nekej manjših kleti. Imam pa doma cca 15000 trt, tako da se ukvarjam tudi s tem. Kot rečeno, bi si za lastne potrebe omislil nekaj modernejšega, pač da združim prijetno s koristnim...nisem pa sedaj pripravljen vlo6it par jurjev...

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtomatizacija v industriji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 485 dni