|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70644.99
|
Objavljeno: Čet Okt 19, 2006 10:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Okt 19, 2006 10:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Težko dokažeš, da se ti dela škoda, če imaš gor črn autocad. Saj mogoče se res dela škoda, ampak računalnika verjetno ne bodo dali nazaj, da bi projektiral naprej z ukradenim softwerom, zaradi katerega je bil sistem zaplenjen...
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.26 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Čet Okt 19, 2006 11:00 am Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Enkrat smo našli enega lopova (študent), ki je neki znani firmi povzročal precejšnje SMS motnje in škodo (preko našega omrežja). Ko smo ga dobili je bil tip precej nesramen in ni hotel povedati, kaj dela. Poklical sem policaje. Eden je prišel, zapisal kar smo mu povedali. Potem je odšel in se vrnil z sodnim nalogom in pobral računalnik. |
To je nekaj drugega. Če bom s svojim računalnikom vdrl v drug sistem (povzročam škodo) in me dobijo, potem je jasno, da nalog dobijo takoj. Nekaj drugega pa je posedovanje recimo nelegalnega (presnetega) CD-ja. Zaradi tega ne bo nobeno sodišče izdajalo naloga, razen če obstaja utemeljen sum preprodaje.
bungee je napisal/a: |
Sicer pa ne vem kaj bi se sekirali. Od kar plačujemo "licenčnino" tudi za prazne medije je vsa glasba posneta na takih medijih legalna |
Na to nisem niti pomislil......  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Okt 19, 2006 12:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
bungee je napisal/a: |
... Od kar plačujemo "licenčnino" tudi za prazne medije je vsa glasba posneta na takih medijih legalna... |
Narobe: Zato ker ljudje pokradejo preveč glasbe, se plačuje licenčnina. Zato, da bi avtorji dobili vsaj nekaj nazaj. Vprašanje pa je, kam gre ta denar.
V trgovini sem videl, da ljudje kar na veliko kupujejo zalogo medijev. Sem še sam vzel 25 cdjev, da imam za backupe za naslednje pol leta.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14677 Aktiv.: 61.80
|
Objavljeno: Čet Okt 19, 2006 12:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
V trgovini sem videl, da ljudje kar na veliko kupujejo zalogo medijev. Sem še sam vzel 25 cdjev, da imam za backupe za naslednje pol leta. |
Brezvezna panika, kot pri podražitvi bencina. Vse to gre na roke le trgovcem. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.18
|
Objavljeno: Čet Okt 19, 2006 12:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsekakor se mi zdi pošteno, da vsaj v primeru, ko programsko opremo uporabljaš v poslovne namene in z njo služiš, le to tudi pošteno plačaš.
Tukaj ne gre več za odnos legalnosti/nelegalnosti, tukaj gre za odnos osebne in poslovne poštenosti.
S kakšno pravico potem sploh zahtevaš, da nekdo ceni tvoje intelektualno delo, če pa ga sam kradeš? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.51
|
Objavljeno: Čet Okt 19, 2006 1:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Proteus je napisal/a: |
S kakšno pravico potem sploh zahtevaš, da nekdo ceni tvoje intelektualno delo, če pa ga sam kradeš? |
Smiselno, a s kaksno pravico nekdo zahteva pavsalno "nadomestilo" za morebitno (nedokazano) krajo necesa ? Ce bi meni ukradli avto, ne bi dobil nobenega "nadomestila", ce bi mi morebiti ukradli avto (jaz tega niti ne bi dokazal), pa se toliko manj. Z butalskimi ukrepi vzpodbujajo Martine Krpane ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.18
|
Objavljeno: Čet Okt 19, 2006 2:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat: "s kaksno pravico nekdo zahteva pavsalno nadomestilo" |
Naslov te teme je: "Legalna in nelegalna programska oprema na delovnem mestu", imam občutek, da ta tvoja pripomba bolj spada v temo:
Kmalu podražitev praznih medijev.
Odgovor pa je: nobene, razen če ti to uspe "zlobirati" na političnem nivoju; toda to je politika, ne pa poštenost/pravičnost
Moje mišljenje o tem pa se nahaja v "nalinkani" temi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Pon Okt 23, 2006 10:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Panika pri napovedani podražitvi medijev se mi je splačala... Imam 25 CDjev po stari ceni .
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elektronik Član

Pridružen-a: Ned 03 Dec 2006 2:17 Prispevkov: 290 Aktiv.: 1.28 Kraj: postojna
|
Objavljeno: Pon Dec 25, 2006 4:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče nimam prav vendar jaz mislim tako, da bi morala biti cena za domačo uporabo takšna da je dostopna vsem, cena za poslovno uporabo pa naj bo takšna, ker se mi zdi da za nek autocad dat 1400000sit zato da lahko doma delam za hobi prekleto preveč, sploh, to je skoraj cel letni zaslužek, pa tudi za kake cenejše programe je cana prevelika. V bistvu s(m)o nekako prisiljeni v nelegalne kopije. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.97 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Pon Dec 25, 2006 10:21 am Naslov sporočila: |
|
|
elektronik je napisal/a: |
Mogoče nimam prav vendar jaz mislim tako, da bi morala biti cena za domačo uporabo takšna da je dostopna vsem, cena za poslovno uporabo pa naj bo takšna, ker se mi zdi da za nek autocad dat 1400000sit zato da lahko doma delam za hobi prekleto preveč, sploh, to je skoraj cel letni zaslužek, pa tudi za kake cenejše programe je cana prevelika. V bistvu s(m)o nekako prisiljeni v nelegalne kopije. |
Kdo pa pravi da moramo doma uporabljati ravno takšne "težke" programe. Mislim da je dovolj zastojkarskih programov za hobi uporabo. Če boš program v resnici rabil boš tudi žrtvoval celoletno plačo. Čitaj kaj pravi VolkD. Če greš sešteti cene njegovih programov te lahko vrže!
Nekje v neki drugi temi sem zasledil vprašanje kako narediti luknje na padih s Protelom DXP. Torej, če bi ta isti uporabljal za svoje delo manj zahteven in zastonj program, mogoče nebi imel takih problemov (naj mi prizadeti ne zameri, to je mišljeno dobronamerno). To me spominja na to, da si bom kupil (ali kakorkoli nabavil) avtobus in se potem sam vozil v službo in to po kolesarski stezi.
Trenutni prazniki (ali kateri drugi) so prilika za nakup kakšnega programskega paketa za nekoga ki ga rabi. Zanima me koliko nas je to že naredilo. Jaz sem!
P.s.: S tem nisem rekel da nimam nelegalnih programov.
Branko _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.34 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Pon Dec 25, 2006 12:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj je problem s tem. Ni pošteno, da veselo uporabljamo programsko opremo zastonj, ampak po drugi strani pa brez "kraje" softwara bi bili veliki revčeki. Vse tiste open source variante se še nikoli niso pokazale za zelo uporabne. Tako, da že imam v podzavesti, da ima open source negativen predznak. Nazadnje me je razočarala mozila thunderbird, ker se je enostavno sesula ob nekaj GB pošte pa je več ne morem usposobiti s vsemi starimi maili. Študiram, da bom spet začel uporabljati tako osovraženi MS.
Cene dobrega softwara pa preseže žepe vseh posameznikov in tudi malih podjetij in to je največji problem. Tudi slab software ima včasih preveliko ceno npr. keilov uvision 3, ki stane celih 3,3k€ in ima ogromno bug-ov (hvala bogu, da so dobri možje naredili "poceni licenčnino" za compiler ).
Fajn je podjetjem, ki se ukvarjajo npr. samo z računovodstvom, tukaj se pa da dobiti kar dobro prograsmko opremo zastonj, tajnica ne rabi drugega kot urejevalnik besedila in še kakšen program podoben excelu.
V tehniki pa vsak kos programske opreme dosega vrtoglave cene. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.60 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pon Dec 25, 2006 1:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za domačo hobi uporabo, za študente, dijake, bi lahko bili dostopni tudi "težki" programi, po simboličnih cenah in to z namenom promocije. Kaj je boljšega za avtorja programa? da študenti (potencialni uporabniki v prihodnosti) uporabljajo njihov program ali namesto tega kakšen zastonj program? No, pravzaprav se to že tako ali tako redno dogaja, za kar pa se avtorji programov niti ne sekirajo, saj je to poceni reklama. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.97 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Pon Dec 25, 2006 1:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z zgoraj navedenim se popolnoma strinjam! _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14677 Aktiv.: 61.80
|
Objavljeno: Pon Dec 25, 2006 1:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vse tiste open source variante se še nikoli niso pokazale za zelo uporabne. Tako, da že imam v podzavesti, da ima open source negativen predznak |
Kakor za koga, a mislim da trditev ne drži. (naj povem, da nisem "zbiralec" sofwera - na računalniku je naloženo le tisto kar zares potrebujem) Sam uporabljam večina teh izdelkov. S Thudnderbirdom do sedaj še nisem imel nobenih problemov, če prav ga uporabljam praktično od začetka (Uporabljam ga za prejemanje pošte od tam kjer ni spletnih vmesikov. Sicer za pošto uporabljam spletne vmesike.) Imam vklučeno samodejno posodabljanje (zadnja različice 1.5.0.9 )
S trenutnega računalnika s katerega pišem imam naloženo še: OS W98 licenca. Paket Open office - free ( veliko primerih se izkaže še boljše orodje od MS$ Office), Irfanwiev - free (obdelava fotografij) Tiskana vezja Layout - lincenca, MPLAB (orodje za programiranje picov) free. Še nekaj free programov za razne programatorje. (Picallw, P16pro, Winpicprog, Willem, ...) Razna orodja, ki so bila zraven z nakupom strojne opreme. Camedia(dobro orodje za oblikovanje fotografij) - fotoaparat olypus. Nero -DVD pekač. Logo soft - zraven nakupa siemensovega razvojnega orodja za logote.
Raznji free predvajalniki ter preglejevalniki: VLC player, BS player, Winamp,Acrobat...,
Ena izmed "črnih" kopij, ki ga sicer precej uporabljam je windows commander. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni