|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
barosa Član

Pridružen-a: Ned 18 Jul 2010 23:28 Prispevkov: 144 Aktiv.: 0.79 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Tor Jan 14, 2014 6:00 pm Naslov sporočila: Xenon |
|
|
Zdravo, ima tukaj kdo izkušnje z xenonom ?
Imam original xenon žaromete, vendar sem zraven dobil samo 1 balast.
Možnost imam dobiti še drugi balast, 2 vžigalne tuljave in 2 žarnici za 180€.
Po drugi poti, pa se dobi xenon kit za pol manj denarja.
Je original vreden svojega denarja, bom opazil razliko ? Glede xenon kitov, me pa zanima kje se dobi kašnega solidnega.
lp.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marsovcek Član

Pridružen-a: Pet 08 Jun 2012 11:27 Prispevkov: 160 Aktiv.: 1.01 Kraj: Okolica Celja
|
Objavljeno: Tor Jan 14, 2014 9:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj veš, da če hočeš imeti ksenonke v skladu z vsemi predpisi, potrebuješ še pranje žarometov in samodejno uravnavanje višine ter nato opraviti homologacijo? Kitov - kolikor vem - praktično ne moreš homologirati.
Za katero vozilo se pa gre?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
barosa Član

Pridružen-a: Ned 18 Jul 2010 23:28 Prispevkov: 144 Aktiv.: 0.79 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Tor Jan 14, 2014 9:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Že že, vse kar si povedal vem. Mene bolj zanima odgovor na zgornje vprašanje.
Je pa astra H
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Tor Jan 14, 2014 10:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zgleda te je en dobro
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
barosa Član

|
Objavljeno: Tor Jan 14, 2014 10:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
aljoš je napisal/a: |
Zgleda te je en dobro  |
Razloži ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Tor Jan 14, 2014 11:52 pm Naslov sporočila: Re: Xenon |
|
|
barosa je napisal/a: |
...
Možnost imam dobiti še drugi balast, 2 vžigalne tuljave in 2 žarnici za 180€.
... |
Kakšne vžigalne tuljave pa še rabiš poleg balastov za xenon? Imaš kakšno sliko teh vžigalnih tuljav?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
barosa Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sre Jan 15, 2014 9:39 am Naslov sporočila: |
|
|
@barosa: tukaj si lahko prebereš kaj je balast in njegove funkcije. Možno seveda je, da je VN elektronika ločena od regulatorja toka, toda oboje skupaj se imenuje balast.
In seveda žarnica tudi slučajno ne bo vedela katera elektronika (originalna ali ne) jo vžge in ni mi jasno, zakaj bi bila originalna boljša od neoriginalne?
Tista škatlica na sliki je del balasta. Kompleten balast z žarnico je na spodnji sliki:
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
80.8 KB |
Pogledana: |
5 krat |

|
_________________ Lp, Jaka
Nazadnje urejal/a Jaka57 Sre Jan 15, 2014 9:45 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Jan 15, 2014 9:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Govoriš o dveh različnih stvareh: original xenon je legalni original, xenon kit pa je predelava, ki se vgradi v NAVADNE žaromete in ni legalna. Saj veš, da so žarometi za xenon ali za navadne halogenke različni, kajne? In tudi grla (vpetje) xenonke in halogenke sta različna!
Vgrajevanje katerihkoli xenon žarnic v grlo halogenke ni legalno.
Glede tega, kaj se bolj splača: glede na zgoraj povedano je bolje imeti original, saj so žarometi narejeni drugače in svetijo bolje kot xenon kit. Kitajske xenonke imajo svojo (nizko) ceno, ter posledično svojo (nizko) življenjsko dobo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
barosa Član

|
Objavljeno: Sre Jan 15, 2014 10:58 am Naslov sporočila: |
|
|
@Jaka57
Aha torej se oboje skupaj imenuje balast. Verjetno mi je prodajalec zato rekel balast in vžigalna tuljava, ker se prodaja ločeno ti dve zadevi in da se potem ve kaj je kaj.
Sedaj zakaj bi bila originalna boljša od neoriginalne je predvsem mišljeno na kvaliteto.
@protoncek
Trenutno imam žaromete z H7 žarnico ter navadno parabolo. Mi je jasno da v to luč ne smeš vgraditi xenon kita, ker bo vsak pogruntal.
Zato sem kupil Original xenon žaromete v katere se vtakne d2s žarnice.
Sedaj me stanejo original balasti ( spodnji del in "vžigalna tuljava) 80€, potem pa še žarnica 35 od osrama.
Lahko bi pa kupil xenon kit z d2s žarnico, in balaste vgradil spodaj pod luč, da jih nebi nobeden videl. Dobil bi za isto ceno 2 kompleta, katera imata še garancijo povrhu vsega.
Samo še vedno kolebam med kitom ali original, zaradi svetilnosti in kvalitete.
lp.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sre Jan 15, 2014 11:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Pa si nabavil (ali imaš že vgrajeno) tudi pranje žarometov in avtomatsko regulacijo višine snopa? Če tega nimaš, bo na tehničnem štala....samo menjava žarometov ne bo dovolj.
Ne mislit da zezam, samo povem, da ne boš vsega nabavil, na koncu pa ostal brez avta (kazen za nelegalno uporabo žarometov je lahko zaseg vozila - upam, da tega sicer ne izvajajo...)
Raje se o vsem tem prej pozanimaj, da ne bo štale...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
barosa Član

|
Objavljeno: Sre Jan 15, 2014 11:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri temu modelu avtomobila ki ga imam jaz, so dve vrsti xenon žarometov.
1. so navaden xenon, 2. pa AFL, katere same nastavljajo višino in zavijajo v ovinek.
Pri prvih običnih se višina nastavlja ročno z gumbom v potniški kabini. Zakaj je temu tako pa ne mene spraševat.
Glede pranja... pa še delam na tem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Sre Jan 15, 2014 12:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
Pa si nabavil (ali imaš že vgrajeno) tudi pranje žarometov in avtomatsko regulacijo višine snopa? Če tega nimaš, bo na tehničnem štala....samo menjava žarometov ne bo dovolj.
Ne mislit da zezam, samo povem, da ne boš vsega nabavil, na koncu pa ostal brez avta (kazen za nelegalno uporabo žarometov je lahko zaseg vozila - upam, da tega sicer ne izvajajo...)
Raje se o vsem tem prej pozanimaj, da ne bo štale... |
Jaz bi pa kar bil za to, da bi se to izvajalo. Najmanj enkrat na teden, ko se zvečer vozim domov srečam kakšnega z xenon, ki sveti direktno v oči. Če za tabo vozi še gre, ker lahko vzvratno ogledalo obrneš vstran. Nasproti vozeč te pa čisto zaslepi. Verjetno je dosti, da je za stopinjo žaromet preveč dvignjen in že moti ostale voznike.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sre Jan 15, 2014 2:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne me za jaj*a držat, ampak če gre za predelavo (da ni original), potem se mi zdi da je oboje obvezno. Če original avto nima AFL, potem je OK, če ga pa predelan nima, pa pade na homologaciji/tehničnem. Ne vem, ali v homologaciji ali pri njih v računalniku kaj piše okoli tega ali ne...ali pa če vedo glede na letnik avta...
Se pa strinjam s tabo, Marko. Problem so (bili) predvsem tile kit kompleti, ti so še posebej špricali vse naokoli, pa ni bilo važno ali so bili prav nastavljeni ali ne.
Sreči je tega vse manj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Sre Jan 15, 2014 2:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vraga je vse manj! Na osebnih avtih morda.
Vse več je pa avtobusarjev in kamionarjev, ki za svojo <90km/h vožnjo "rabi" dan pred sabo. Plus tega da imajo skoz prižgane meglenke.
Ko vse to povežeš še z višino njihovih luči nad cesto je pa katastrofa od bleščanja...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni