www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Motnje v procesorju usmernika

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 11, 2014 1:10 pm    Naslov sporočila:  Motnje v procesorju usmernika Odgovori s citatom

Končujem izdelavo usmernika, ki vsebuje analogni del iz ELV-jevega usmernika, kot krmilni del pa uporabljam ATxmego128, 320x240 barvni lcd, dva AD konverterja, dva enkoderja in še par malenkosti.
stanje je sledeče:
- za fino nastavljanje napetosti uporabljam enkoder, tipke le-tega pa za spremembo koraka napetosti, enako imam za tok;
- kot testni upor imam dva upora 5.6 ohma 50W v serijo. Ker sta ta dva upora navita, imata neko induktivnost.... ko nastavim neko izhodno napetost in na hitro stikam izhodne sponke na ta upor, se mi naključno premika korak napetosti, toka ali se celo izhodna napetost spremeni za nastavljen korak. na vseh sponkah enkoderja imam 100 n kondenzatorje proti +3V (kontakt uporabljam proti masi), dal sem pull-up upore 10K, pa se isto dogaja. Na izhod usmernika sem dal 100n, pa 47 mikro, pa kontra diodo...
Seveda lahko to uničim programsko, a rad bi to rešil tudi realno. Ima kdo kakšno idejo?

ČE je potreba, lahko dam gor kompleten načrt...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.22
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 11, 2014 1:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A imaš analogni del povezan s kablom slučajno naprej, kateri ima oplet?
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 11, 2014 1:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne, celoten sistem je na isti ploščici....ja, se mi dozdeva, da to ni bila najboljša ideja...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.22
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 11, 2014 3:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne... ni bila... Si ločil mase? Lahko da je to....

Namig: Če se jaz upadam s temi stvarmi, ločim mase... Tudi že v sami konstrukciji jim dam različna imena (GND, AGND, DGND..)Odvisno za kak ground gre...

P.S: Če imaš mošnost na platki kje na mestih prekiniti GND do analognega dela, jih prekini in vsaj zalotaj kak upor ranga par ohmov vmes...

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 11, 2014 6:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

uh, PCB imam narejeno tako, da imam čez vse na obeh straneh poligon, vezan na maso, tako da jih ločit ni variante.
MEdtem sem uspel nekako skurit xmego, tako da je žal že druga gor...
zdaj sem dal na vse vhode zaščitne zenerce 3V6 (le zakaj vraga jih nisem sploh že predvidel...). Zdaj ga sestavim nazaj skupaj in vidim, če bo kaj bolje.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 01, 2014 3:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spet imam vprašanje: ali naj bi masa usmernika bila povezana na ozemljitev?
Namreč, usmernik imam v kovinskem ohišju, ki je ozemljen. Če je minus usmernika LOČEN od mase, se občasno pojavijo motnje v delovanju procesorja: recimo ko minus staknem na maso računalnika, ki je jasno ozemljen (minus sponka FT232 adapterja), se mi včasih izklopi izhod (kot da bi pritisnil tipko, ki jo imam za programski izklop izhodne napetosti). Če minus vežem na maso, tega ni...ravno tako motnja izgine če minus vežem na ozemljitev preko 10n ali podobnega kondenzatorja.

Torej - bi moral minus vezati na zemljo in kako? Direkt? Preko C, R?

Izvedeno imam ničenje, ker nimam prave ozemljitve (to naredim letos, če bo po sreči)...je to krivec ali imam jaz to ene čudne signale v bajti Whistle Brick wall
Nazaj na vrh
Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.30
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 01, 2014 3:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

Mogoče imaš PC napajalnik brez EMI filtra in dobiš že kaj motenj po omrežju v usmernik preko transformatorja na vezje usmernika.

Lp.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 01, 2014 3:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja, načeloma skoraj ne bi smel biti, saj je original HP PC in ni tako slab.
Sicer sem zdaj to rešil enako kot ostale motnje: z 20ms pavzo in ponovnim branjem, ampak me pa zanima, v čem je finta...
Načeloma so recimo switcher napajalniki (posebej večji, 12V4-5A in podobni modeli) tudi dostikrat vezani na zemljo preko nekakšnega kondenzatorja Think zakaj že?
Aja...ko z osciloskopom gledam minus proti zemlji je lep sinus 50Hz, instrument pa pokaže 2.5V...
Nazaj na vrh
Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.30
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 01, 2014 4:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

V priponki je primer vezave - žal premajhna resolucija za lep prikaz.

CY1 in CY2 sta tista "pacienta" ki sta vezana na ozemljitev (1nF do max 4,7nF)

Torej če zemljo odklopiš vedno čutiš polovico fazne napetosti na ohišju.

Lp.

Darko

EMI - Filter.gif
 Opis:
 Velikost datoteke:  9.63 KB
 Pogledana:  3938 krat

EMI - Filter.gif

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 01, 2014 5:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej potemtakem bi moral v bistvu vezati en kondenzator s plusa na zemljo, drugega pa z minusa na maso... Z obzirom da gre za enosmerno napetost bi s tem motnje izničil, ostalo bi bilo OK... Think
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.88
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 01, 2014 6:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Torej - bi moral minus vezati na zemljo in kako? Direkt? Preko C, R?

Težava je verjetno v izvedbi vezja.
Če z RS232 povežeš ozemljen PC z ozemljenim napajalnikom, si naredil zanko.
Če je uporabljeno nićenje, je med PC-jem in napajalnikom verjetno prisotna potencialna razlika, zato lahko v komunikacijski kabel zaide del toka iz N vodnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 01, 2014 6:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, po moje bi bilo zagotovo bolje, če bi digitalni in analogni del ločil, ampak zdaj kar je, je...PCB je narejena, usmernik končan, tako da to je to...
Mogoče bo verzija 2 ločena.
Ta čas bom pa mogoče zadevo res vezal s majhnim kondenzatorjem, pa bo.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni