|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5529 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Čet Jan 30, 2014 9:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ajajaj - spet te "verske vojne" ...
Uporabljam vse: Bascom, MikroC (tako za AVR kot ARM), po potrebi tudi CodeVision ali MikroBasic, Keila sem se malo lotil (pa mi nekako ne potegne ...) in lahko rečem, da z Bascomom ponavadi res najhitreje (in verjetno tudi najmanj truda) prideš do nekega končnega rezultata (C ni čuden - je pa drugačen, in ko se enkrat navadiš na nekaj, ti je ostalo pač "čudno", dokler tega ne uporabljaš in ti postane "domače"). Kar je na "nedeljskega hobista", ki zadeve programira enkrat na x tednov pomembno - enostaven in pregleden help s primeri kode, ki jo lahko direktno uporabiš. Za resno delo pa ... Ja - bo kar C zaenkrat prava izbira. Pa ne, da bi bil končni izdelek toliko boljši ali preglednejši (zmedena koda je lahko v kateremkoli jeziku - to zavisi od programerja), ampak zaradi enostavnejšega prenosa kode med posameznimi projekti (in uC platformami) ali drugimi programerji.
Lp, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.79 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Jan 30, 2014 9:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko že praviš, da uporabljaš mikroBasic - če se odločim za ARM-e... mucek: je ta Mikrobasic veliko drugačen od bascoma?
Sicer si pa zadel,ja: ta beseda "čuden" je malce----čudna....kot si rekel. Za vsakega je program, ki ga ne pozna "čuden". Imaš tudi prav glede tega da če programiraš enkrat vsake kvatre, se prej spomniš enostavnega programa kot kompliciranega... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5529 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Čet Jan 30, 2014 9:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede "enostavnosti" je veliko tudi stvar "prijaznosti" (ali razvajanja ) vmesnika: recimo togglati LEDico ali pisati po LCD je tudi v Cju povsem enostavno, če imaš na voljo nek "wizzard", s katerim že vnaprej definiraš vse potrebno, on pa ti potem to pretvori v kodo (potegni si dol CodeVision in poglej, kako to tam gre ...). Dobra stvar te "zabušantske" rešitve je, da lahko čisti začetnik na ta način vidi pravilno deklaracijo IO in periferije, kasneje, ko to osvoji, pa "čarovnika" niti ne rabi več.
@protoncek:
Ja, je precej razlik. Potegni dol in preizkusi. Imaš pa tudi zelo dobre sample, s katerih vidiš večino potrebnega
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Čet Jan 30, 2014 9:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moram enkrat nabaviti eno tisti ST-jevih platk, ki imajo STM32F gor, pa da nekaj začnem čarati...malce me skrbijo te razlike... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 846 Aktiv.: 3.57
|
Objavljeno: Čet Jan 30, 2014 10:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
... dajte fantje že enkrat končati s temi verskimi vojnami. Orodij za programiranje je veliko, vsak si izbere tisto kar je za njega najbolje.
Končni produkt je HEX ali BIN datoteka, ki jo naložimo v kontroler, da stvar deluje.
O tem kaj je za kmete, hobijiste, itd, pa dajmo pisati kje drugje. Na tem forumu poznam ljudi, ki si služijo kruh z Bascom-om in take, ki za hoby uporabljajo C.
Kar naježim se, ko preberem kako je nekaj samo za igrat in nekaj drugega samo za profesionalno delo, ter o tem, kako je nekdo vsemogočen in drug "kmet".
Vsi delamo za eno stvar in to je, da elektronsko vezje služi svojemu namenu. To je za mene na nek način profesionala. O tem, kaj je za igrat in kaj ne pa predlagam, da napišemo kakšen post na drugemu forumu, kjer se teme vrtijo okrog otroškega vrtca.
LP M. _________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.64 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Čet Jan 30, 2014 10:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko je bilo ravno vprašanje. Za na ARM-u oziroma NXP prižgat eno LED je v okolju WinIdea, pri katerem gre za C potrebna samo ena vrstica in sicer setiranje določenega bita v določenem registru. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.06 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Jan 31, 2014 12:29 am Naslov sporočila: |
|
|
smatjaz je napisal/a: |
... dajte fantje že enkrat končati s temi verskimi vojnami. |
Ja a ti znaš brati?
Ne gre za versko vojno, temveč za neka splošna dejstva. Ne gre za to katera koda je bolj ali manj hexabilna. Mikrokontroler ne zna ugotoviti tip prevajalnika.
ostajajo pa dejstva, ki sem jih povedal. Bom za pol pismene še enkrat!
1. C jezik je osnova celi kopici drugih jezikov : C++,C#, java, javaskript, php, payton,... pa še jih je. Če si vložil v startu svoj čas v C si s tem avtomatsko pridobil osnovna znanja sintakse še za to celo kopico jezikov. V nasprotnem se ti zdijo tako-malo čudni. Če ta čas vložiš v recimo bascom, potem se moraš v C sorodne jezike poglabljati še enkrat. Pri tem ni govora o nobenem profesionalizmu, temveč zgolj o dejstvu v katero smer je šel razvoj jezikov.
Porivati nekomu baskom, kot "s temle boš pa najlažje prišel skozi", je vsaj zelo neodgovorno, če ne že kaj več. Še posebej je to neodgovorno ponujati nekemu srednješolcu, ki še ne ve v kateri smeri bo študiral naprej.
2. Če pogledamo na asm nivoju: V trenutku, ko v glavnem programu za čakanje uporabimo kakršno koli obliko pavze, pri kateri procesor nekaj sešteva in melje zato, da naredimo neko časovno zakasnitev, to pomeni, da smo ta procesorski čas vrgli stran. Ta problem se rešuje popolnoma drugače. Metoda se imenuje time slicing. V obeh jezikih tako v bascom, kot tudi v C se da narediti enako neumnost že pri tako preprosti nalogi kot je debouncing.
Je pa razlika v tem, da v C lahko naredimo prav, v bascomu pa ne. Razlika v izdelku pa je predvsem v odzivnosti izdelka. V izgubljanju podatkov na interuptih in podobno. Bascom je pač na višjem programskem nivoju kot C. Zato nudi manj direktnih pristopov do hw. Nič narobe, če bi compiler znal stvari reševati na prav način. Pa jih ne zna!
Opisano so zgolj dejstva !
Pristaši enega ali drugega, pa v tem vidijo napad na svoj idol. Od tu razmišljanja o verski vojni. Spet drugi izraz "verska vojna" preprosto koristijo zato, da se za njim lahko skrijejo, ko s prstom kažejo na nekoga, ki si upa tako reč glasno povedati.
V izogib temu, da kdo napiše kako smo offtopic:
Citiram: |
Arduino je odprto kodna platforma. Arduino je odprto kodna mikrokontrolna platforma snovana na enostavni razvojni ploščici z vhodno/izhodnimi konektorji in uporabniku prijaznem razvojnem okolju (brezplačna programska oprema) |
Programska oprema prav tako sloni na C sintaksi.
In še: Kje je zdaj tu logika, da je treba nekomu migrirati iz brezplačne programske opreme na plačljiv bascom ? _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.06 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Feb 01, 2014 11:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
No na srečo nekateri srednješolci razmišljajo z lastno glavo. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
besoft Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2012 10:22 Prispevkov: 585 Aktiv.: 3.64 Kraj: Žižki - Prekmurje
|
Objavljeno: Ned Feb 02, 2014 9:48 am Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
No na srečo nekateri srednješolci razmišljajo z lastno glavo. |
To se mi pa zdi malo "grd" stavek...jaz uporabljam basic že od vsega začetka, VB5, VB6, VBA, RB, Xojo, Bascom in če z tem naredim vse kar rabim, zakaj bi to spreminjal ?
Čeprav sem veliko delal z php, se mi zdi VB dosti bol prijazen do uporabnika. Moje mnenje pač.
Zaenkrat tudi ostajam na tem, ker to poznam. Časa za nekaj novega pa nimam. Ko pa bo potreba po spremembi, pa itak drugo ne ostane, kot osvojit nova znanja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Ned Feb 02, 2014 10:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Darko, še vedno mešaš morebitno poklicno ukvarjanje s tem proti hobi varianti. Dijak z linka namerava iti v to smer, kar je tudi jasno povedal in tukaj mu stoodstotono pravim da ima prav. Ta, ki je pa malo gor zaprosil za inštrukcije pa ni nujno, oziroma je izrecno izrazil željo po bascomu...
Bascom ima po svetu kar veliko "trotlidiotov", ki se ukvarjajo z njim, veš. In še vedno trdim da je za hobi varianto, ko enkrat mesečno ali še manj narediš en projekt, bascom enostavnejši. Tako da bi bil lahko malce bolj prizanesljiv. Po tvojem gornjem stavku bi namreč lahko sklepal da se ljudje delimo na pametne (vas) in neumne (nas)... Je to tako?
Nenazadnje je ogromno ljudi, ki vozijo renaulta, čeprav je to "podn od podna"... (Tudi sam sem med njimi). Pa veliko je ljudi, ki vozijo opla, čeprav je to drugi "podn od podna"...( in tudi ti si med njimi). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Ned Feb 02, 2014 12:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
@protoncek: Tudi ti ne znaš brati! Klik
protoncek je napisal/a: |
Darko, še vedno mešaš morebitno poklicno ukvarjanje s tem proti hobi varianti. |
Torej mora po tvoje človek ki se ukvarja za hoby izbrati varianto bascom, čeprav ve, da obstaja možnost, da se bo poklicno kasneje ukvarjal z tem "profesionalno".
In ko smo že pri delitvi na neumne in pametne - po tvoje so vsi ki se ukvarjajo ( cela armada jih je - svetovni izobraževalni sistem) "profesionalno" neumni, ker je bascom vendarle lažji za se naučiti. Pri tem ne ločiš tega, kar je slepa pot brez izhoda - treba se je kasneje vračati na začetek, od tega kamor gre razvoj.
Dopuščam, da se vam dogaja še nekaj drugega:
Za hobi vam pač ni škoda časa in vam je vseeno kakšni so vaši izdelki. Tudi to je mogoče. Je pa moralno zelo vprašljivo, saj to pomeni, da ne cenite sebe in svojega časa. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo.
Nazadnje urejal/a VolkD Ned Feb 02, 2014 12:10 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Ned Feb 02, 2014 12:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Ned Feb 02, 2014 12:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
besoft je napisal/a: |
VolkD je napisal/a: |
No na srečo nekateri srednješolci razmišljajo z lastno glavo. |
To se mi pa zdi malo "grd" stavek...jaz uporabljam basic že od vsega začetka, VB5, VB6, VBA, RB, Xojo, Bascom in če z tem naredim vse kar rabim, zakaj bi to spreminjal ?
Čeprav sem veliko delal z php, se mi zdi VB dosti bol prijazen do uporabnika. Moje mnenje pač.
Zaenkrat tudi ostajam na tem, ker to poznam. Časa za nekaj novega pa nimam. Ko pa bo potreba po spremembi, pa itak drugo ne ostane, kot osvojit nova znanja. |
No bom napisal pa še en "grd stavek": Jaz pa to ne znam, pa tudi naučit se nočem. Saj nisem neumen, potem bom pa delat moral. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
besoft Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2012 10:22 Prispevkov: 585 Aktiv.: 3.64 Kraj: Žižki - Prekmurje
|
Objavljeno: Ned Feb 02, 2014 12:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še dobro da je toliko orodij na voljo, da vsak izbere tisto, kar mu najbolj odgovarja..
Vse ostalo je razkazovanje mišic ali podobno večni dilemi Linux vs Windowsi...
Vsakemu svoje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5819 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Ned Feb 02, 2014 1:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdi se mi, da v tej temi ni govora o VB5, VB6......., temveč o Bascomu!
Resnično me zanima, kako bi izgledal firmware za Marlina (3Dp) napisan v Bascomu in koliko dodatne strojne kode bi bilo potrebno, da bi zadeva delala tako kot dela sedaj!?
S tistim vprašanjem bodočega študenta FE ni prav nič narobe in popolnoma se strinjam, če začenja, zakaj ne bi začel v C-ju, kar je Darko zelo lepo argumentiral.
In seveda, ne gre za razkazovanje mišic, saj tudi tukaj velja tisti znani: vsako tele ima svoje vesele _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni