|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Sirij Član

Pridružen-a: Pon 21 Jan 2013 17:14 Prispevkov: 48 Aktiv.: 0.32 Kraj: Središče ob Dravi
|
Objavljeno: Ned Feb 02, 2014 10:53 pm Naslov sporočila: Uporaba rabljenih komponent |
|
|
Pozdravljeni.
Doma se mi valja nekaj odsluženih elektronskih naprav (star LCD monitor ipd). Zanima me, če so komponente v teh rabljenih napravah uporabne za nadaljno uporabo. V mislih imam predvsem razne kondenzatorje, tranzistorje, stikala ipd.
Lep pozdrav,
Mitja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.02 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Feb 02, 2014 10:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Načeloma so uporabne. Izogibaj se le elektrolitskim kondenzatorjem, še posebej, če nimaš merilnega instrumenta s katerim bi potrdil ustreznost njihovih parametrov. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sonyx Član

Pridružen-a: Sob 06 Okt 2007 10:27 Prispevkov: 453 Aktiv.: 2.10 Kraj: Sevnica
|
Objavljeno: Ned Feb 02, 2014 11:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za svoje projekte večino stvari recikliram. In jih potem s pridom uporabljam. Najbolj me jezijo SMD kondenzatorji saj so brez oznak in brez kakšnega testerja ali multi-metra, ki omogoča meritev kondenzatorjev nimaš kaj početi z njimi. Pa še na našem lokalnem odpadu so me in še koga za frknili in več ne dovolijo odnašanja kakršne koli elektronike. _________________ Drži vodu dok majstori odu.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.02 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Feb 02, 2014 11:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
sonyx je napisal/a: |
Pa še na našem lokalnem odpadu so me in še koga za frknili in več ne dovolijo odnašanja kakršne koli elektronike. |
Liter slivovke, take domače, dela čudeže. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sonyx Član

Pridružen-a: Sob 06 Okt 2007 10:27 Prispevkov: 453 Aktiv.: 2.10 Kraj: Sevnica
|
Objavljeno: Ned Feb 02, 2014 11:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
OT: Saj bi pa ne bi rad, da bi si oni mislili, da si jaz o njih mislim, da ga radi cuknejo. HI Bom pa poleti šel malo okoli in jim nesel kakšnega 6x pa upal, da se bojo kaj omehčali  _________________ Drži vodu dok majstori odu.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.39 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Ned Feb 02, 2014 11:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
... Pa še na našem lokalnem odpadu so me in še koga za frknili in več ne dovolijo odnašanja kakršne koli elektronike. |
Pri nas to zdaj jemljejo v zbirnem centru za odpadke, verjetno je isto pri vas. Enkrat ko pelješ kako staro skrinjo ali pohištvo tja vzemi še odvečno elektroniko s sabo. _________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Ned Feb 02, 2014 11:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
OT: Saj bi pa ne bi rad, da bi si oni mislili, da si jaz o njih mislim, da ga radi cuknejo. HI Bom pa poleti šel malo okoli in jim nesel kakšnega 6x pa upal, da se bojo kaj omehčali  |
Ne skrbi, točno bodo vedeli, kaj si ti misliš. In ti boš točno vedel kaj si oni mislijo. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.80 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Pon Feb 03, 2014 12:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne bi verjel če ne bi doživel: medtem ko nekaj kopam po kesonu z odpadno el. opremo in sem nabral nekaj elektronike pride damica in pravi da je to njihova last in če kaj vzamem pokliče policijo!
Prekleto se mi res ni dalo pogajati s policijo zaradi nekaj plat...
Obenem sem se pa počutil kot največji tat
Dorijan staro pohištvo je pa bolj za Avstrijce kot za odpad  _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shmandi Član

Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20 Prispevkov: 637 Aktiv.: 4.32 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Feb 03, 2014 12:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot pri vseh ostalih odpadkih, ki so last komunalnega podjetja, ko se enkrat znajdejo v njihovih zabojnikih oz. odlagališčih.
Odpadki so pač postali velik biznis. Daleč največ vrednosti je pa seveda v elektroniki.
Mislim pa, da je to vseeno bolje, ker se potem več reciklira.
Edit:
Kar pa se tiče rabljenih komponent jih pa vedno v prvi vrsti porabim, redko kupim kaj novega. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

|
Objavljeno: Pon Feb 03, 2014 12:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
shmandi je napisal/a: |
Mislim pa, da je to vseeno bolje, ker se potem več reciklira. |
Saj sem tudi jaz hotel nekaj delov reciklirat  _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sirij Član

Pridružen-a: Pon 21 Jan 2013 17:14 Prispevkov: 48 Aktiv.: 0.32 Kraj: Središče ob Dravi
|
Objavljeno: Pon Feb 03, 2014 12:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Izogibaj se le elektrolitskim kondenzatorjem, še posebej, če nimaš merilnega instrumenta s katerim bi potrdil ustreznost njihovih parametrov. |
Zakaj pa se naj izogibam elektrolitskim kondenzatorjem? Jih lahko toplota pri odspajkanju toliko poškoduje? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

|
Objavljeno: Pon Feb 03, 2014 12:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zato ker sčasoma izgubijo kapacitivnost in če ga ne izmeriš ne veš pri čem si. _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shmandi Član

Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20 Prispevkov: 637 Aktiv.: 4.32 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Feb 03, 2014 12:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Elektroliti so načeloma lahko še vredu, jih je pa prej dobro izmerit za kapacitivnost in stestirat z napetostjo.
Drugače pa se dogaja, da se posušijo. Včasih kar zaradi slabe izdelave, včasih pa zaradi pregrevanja in jih potem napihne. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26 Prispevkov: 1523 Aktiv.: 7.89 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Pon Feb 03, 2014 2:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odvisno kje so tudi elkoti..npr pri tv platah so dokaj utrujeni tisti okoli napajalnikov ter horizontalnih delov..so lahko malo prekuhani. Okoli stabilnih enosmernih napetostih pa znajo biti še dokaj kakšen za prvo silo. Svetujem glede elkov da se vgrajujejo v samogradnje ali servise dobre nove kondije. Ostali rc materijal pa kakšen tranzistor iz niskonapetostnih vej na tv plaztah (kanalniki,krmilja itd) pa niso hudo obremenjeni. Npr razni BC,BF-ji. Z elkoti rabljenimi ščasoma postane samo križ. Pa kvaliteta (prečni tok ipd) dvomim v hudo poceni china proizvodnja. Iz takih tv plat nerad pobiram elkote na dolgi rok in seveda stem kvaliteta storitev. (praksa)..
Za kakšna huda vf samogradnje ali kjer je zahteva po dobrih karakteristikah je treba račun vodit tudi sama kvaliteta materijala. Npr keramični kondi se ne beli človek samo da piše na njem toliko in toliko. Za zahtevna vezja pa ni vseeno iz kake keramike je omenjeni element. Npr ukv tuner z dobrimi (dražjimi) elementi ali drugim popolnoma identično grajeni shemi s slabšimi materiali samih elementov, bo sprejem očiten že na sluh in sprejem..(Prvi časi grundigstila ipd podjetji zakaj dobro lovijo) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Feb 03, 2014 6:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
shmandi je napisal/a: |
Kot pri vseh ostalih odpadkih, ki so last komunalnega podjetja, ko se enkrat znajdejo v njihovih zabojnikih oz. odlagališčih.
Odpadki so pač postali velik biznis. Daleč največ vrednosti je pa seveda v elektroniki.
Mislim pa, da je to vseeno bolje, ker se potem več reciklira. |
V tem primeru naj komunalno podjetje plača "surovino", ne pa da zaračunavajo odvoz (sortiranih) "odpadkov". |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni