|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Carko Član

Pridružen-a: Pet 15 Apr 2011 1:40 Prispevkov: 451 Aktiv.: 2.61 Kraj: KP
|
Objavljeno: Sre Mar 19, 2014 8:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem jo odstranil, pa je isto ...
Edit: ojej, sem probal še iz SD printat, kartico najde, prav tako fajle na njej, ko pa izberem fajl za print, pa spodaj samo napiše njegovo ime, vse pa ostane na 0% ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Majci Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2013 23:03 Prispevkov: 282 Aktiv.: 1.86 Kraj: Ilirska Bistrica
|
Objavljeno: Sre Mar 19, 2014 10:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
a imaš v imenu fajla "čćžšđ" ? Meni noče v takem primeru. _________________ When i am sad, i stop being sad and be awesome instead! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Carko Član

Pridružen-a: Pet 15 Apr 2011 1:40 Prispevkov: 451 Aktiv.: 2.61 Kraj: KP
|
Objavljeno: Sre Mar 19, 2014 10:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne, "blok1.gcode" recimo - točno ta fajl sem tudi že printal iz te iste kartice...
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Čet Mar 20, 2014 1:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
korosecs Član

Pridružen-a: Sob 22 Jan 2011 23:27 Prispevkov: 191 Aktiv.: 1.09 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Čet Mar 20, 2014 12:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz imam trenutno eno hecno situacijo in sicer ko dam ukaz za printanje grelec ne začne gret če ne "pobožam" dovodnih kablov (tam v okolici ekstruderja, kjer zapustijo cev)
To zadostuje da potem grelec deluje bp (temperatura čisto nič ne niha med printanjem)
Seveda me čaka menjava dovodnih kablov, kar pa bom storil v sklopu nadgradnje z ogrevano mizo (komaj čakam)
LP
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54 Prispevkov: 1575 Aktiv.: 7.13 Kraj: Rače
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5819 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Čet Mar 20, 2014 3:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
korosecs je napisal/a: |
Tudi jaz imam trenutno eno hecno situacijo in sicer ko dam ukaz za printanje grelec ne začne gret če ne "pobožam" dovodnih kablov (tam v okolici ekstruderja, kjer zapustijo cev)...... |
Sem imel isti problem, približno na sredini kabla. Ni kaj, kabel je prekinjen, zanimivo pri vsem tem pa je, da je bil prekinjen, kot bi ga z olfa nožem prerezal. _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
korosecs Član

|
Objavljeno: Čet Mar 20, 2014 4:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Musty: glede nadgradnje definitivno ta glava pride na vrsto, vendar sem malo skeptičen glede PLA ... je preizkušeno ok?
In glede kablov... je treba še na kaj drugega paziti kot samo na presek in število  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

|
Objavljeno: Čet Mar 20, 2014 7:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
PLA? nadgradnja glave mora biti ABS...
Kabel je točno definiran tam pri nadgradnji, ni kja drugega paziti kot da točnot akega kupiš, se super obnese. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
korosecs Član

|
Objavljeno: Pet Mar 21, 2014 8:13 am Naslov sporočila: |
|
|
@Musty
Citiram: |
Easy Ultimaker E3D mount is simplified with large sufraces or robust printing, minimised overhangs and suitable to be printed at high speeds and large layer thicknesses. It should be suitable to be printed from PLA as well. |
To je napisano na thingversovi strani za glavo zato sem izrazil dvom .
Prav tako na tej strani glede kablov piše samo to:
Citiram: |
cable connecting to the print head is a 2x0.5mm^2 + 8x0.22mm^2 cable for powering the heater, E3D cooling fan, thermocouple circuit and cooling fan. T |
razen če se sklicuješ na kakšen drugi vir o nadgradnji... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

|
Objavljeno: Pet Mar 21, 2014 8:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Torej nosilec je morda lahko iz PLAja, res pa ni pa priporočljivo, nekaj printov bo že zdržal.
V boljše založenik elektro trgovinah pa dobiš: 2x0.5mm^2 + 8x0.22mm^2 kabel., mislim da se za alarme uporablja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5819 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pet Mar 21, 2014 9:37 am Naslov sporočila: |
|
|
To gre tudi s kablom 2X0.5mm^2 + 4x022mm^2 z opletom (ja alarmni kabli), saj za standardno glavo potrebujemo na glavi sledeče priključke:
- +24V
- +5V
- GND (-)
- PWM ventilator
- PWM grelec
- izhod (signal) termočlen
Tako sem imel narejeno na začetku, ker nisem dobil v kompletu 8 žilnega kabla sem se moral na hitro znajti, saj ponoči ni nobena trgovina odprta .
Imel sem ločene mase za grelec in termočlen, za slednjega sem uporabil oplet, da ne bi slučajno tok grelca kakorkoli vplival na temperaturo. _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

|
Objavljeno: Pet Mar 21, 2014 10:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Priporočam sledeči pinout, brez uporabe opleta, da niso na glavi potrebni razcepi žic in kombiniranje. Jaka57 predlog uporabi tanjši kabel z več kombinatorike na glavi.
0.5mm^2
-Head 1 +
-Head 1 -
0.22mm^2
termočlen vezje:
-GND
-5V
-IN/OUT
Dobro je, da je ta GND ločen, saj je tako šum manjši.
ventilator mali:
-GND
-24V
ventilator veliki:
(3pin vzmetni kontakt)
-fan +
-fan -
-GND |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

|
Objavljeno: Pet Mar 21, 2014 2:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hm, glede na to, da so žice v kablu tesno skupaj in po dveh žicah dovajaš PWM (grelec in veliki ventilator) zelo dvomim, da bo šum manjši.
Kakorkoli, drži, da so na moj način (če bi uporabil zgoraj omenjeni kabel 2x + 4x) potrebni trije razcepi za +24V (grelec, mali ventilator in veliki ventilator), je pa zato kabel bistveno tanjši in tudi izbira na domačem trgu je bistveno večja.
Kot sem že napisal, edini kabel, ki sem ga imel pri roki v trenutku, ko sem sestavljal tiskalnik, je bil 4 žilni z opletom, zato sem tudi naredil tako kot sem, s tem, da sem kable za grelec peljal posebej.
Pri taki vezavi se tudi enkrat ni zgodilo, da bi imel kakršne koli probleme zaradi šuma.
Ker sem naredil Autobed leveling sem moral tako ali tako zamenjati kabel in sedaj uporabljam 8x0.15mm^2 z opletom in prav tako nimam problemov.
In seveda, da ne bo kdo narobe razumel, tudi slučajno ne posiljujem, samo napisal sem, da se ve, da ni nujno, da je vse tako, kot je v navodilih .
Vprašanje, zakaj so potrebni trije kontakti za veliki ventilator? _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.41
|
Objavljeno: Pet Mar 21, 2014 2:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Musty je napisal/a: |
V boljše založenik elektro trgovinah pa dobiš: 2x0.5mm^2 + 8x0.22mm^2 kabel., mislim da se za alarme uporablja. |
Ja, to je za alarme. Lahko na naslednji piknik prinesem ostanke kablov, če je interes (komadi po par metrov). _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni