|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
KlemenD Član

Pridružen-a: Sre 18 Maj 2011 15:08 Prispevkov: 188 Aktiv.: 1.10 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Mar 28, 2014 2:22 am Naslov sporočila: Izdelava grelne plošče z magnetnim mešalom |
|
|
Pozdravljeni,
Pojavila se je potreba po izdelavi takšne grelne plošče z magnetnim mešalom VIDEO (tukaj se najlepše vidi delovanje)
Princip delovanja je zelo preprost. Imamo navadno grelno ploščo pod katero je vrteč magnet. Ko na ploščo postavimo naprimer neko čašo v njo vržemo en poseben magnet, ki se začne (zaradi vrtečega magneta pod ploščo) prav tako vrtet, in nam stvar meša.
Takše mešalne plošče so komercialno dostopne, vendar za cca 300-400 eur. To se mi zdi zelo nesmiselno, če lahko dobim prenosni el.kuhalnik ki gre do 300 stopinj za 35 eur. in potem pod njega samo vtaknem vrteč se magnet. No to sem tudi naredil. Ideja je bila ta, da nek močen magnet preprosto samo nalepim na računalniški ventilator in ga dam pod ploščo, vendar se je stvar malo zakomplicirala.
Problem je, da je samo ohišje grelnega elementa iz kuhalnika kovinsko in ko dam spodaj vrteč magnet, se na zgornji strani z magnetom v čaši ne dogaja nič.
Skrbi me pa še to, da ko grelni element namestim nazaj v kuhalnik je tista steklokeramična plošča kar precej oddaljena od spodnjega magneta, tako da tudi če grelni element nebi bil iz kovine, nevem če bi spodnji magnet ''vlekel'' tako daleč.
No kot nekdo, ki se večinoma ukvarja samo z elektroniko (pa še to kot hobi), nimam ne znanja, orodja ali iskušenj, da bi si sam rešil ta problem. Pa me zanimajo malo vaše ideje kako bi se to lahko izvedlo . Gre se pa za srednješolski projekt. Tukaj bo največji poudarek na doma izdelani nadzorni elektronik, ki bo avtomatsko nastavljala moč grelca in hitrost vrtenja. Haha, sem mislil, da bo to največji problem, zato sem se te elektronike lotil najprej... Sedaj ko so vsa vezja že izdelana, pa nikakor ne morem fizično sestavit še celotne naprave
Hvala za vso pomoč !
Klemen
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.68 MB |
Pogledana: |
3 krat |

|
|
1.53 MB |
0 krat |

|
|
1.38 MB |
0 krat |

|
|
2.08 MB |
0 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
botsub Član

Pridružen-a: Tor 14 Avg 2012 21:50 Prispevkov: 244 Aktiv.: 1.56 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Pet Mar 28, 2014 8:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa, če bi rešil to s kakimi tuljavami, ki so okrog plošče?
_________________ -------------------------------------------------------------
Proti neumnosti se je potrebno boriti z vsemi sredstvi! - S52BOT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shmandi Član

Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20 Prispevkov: 637 Aktiv.: 4.32 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 28, 2014 9:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Nimam sicer nobenih izkušenj, ampak kot prvo bi postavil magnete, da sta pola obrnjena navzgor. na eni strani sever, na drugi jug. Pri tebi sta pola horizontalno. Prav tako zaporedno nalaganje magnetov nič kaj dosti ne poveča magnetnega polja, raje uporabi dva močnejša magneta ali pa en magnet kot iz starih hard diskov, ki imajo na vsaki strani en pol. kovina vmes ne bi smela predstavljati težav, če le ni feromagnetna.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tomazp Član

Pridružen-a: Sob 02 Feb 2008 13:24 Prispevkov: 559 Aktiv.: 2.64 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 28, 2014 9:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Zadeva s kuhalnikom ne bo delovala. Plošča je namreč iz sive litine. Ta pa ovira prenos usmerjenega magnetnega polja. Laboratorijski mešalnik ima grelno ploščo iz inoxa, ki je magnetno neaktiven. Bo treba vzeti za osnovo grelnega telesa inox ali aluminijasto ploščo in nanj namontirati grelce. Razdalja med spodnjim in zgornjim magnetom tudi ne sme biti prevelika (cca. 10-15mm). Obstoječa rešitev z enim magnetom na ventilatorju ni ravno najboljša. Bolje bi bilo uporabit prečko in na vsaki strani le te po en magnet (S/J). Oglej si kako je narejena laboratorisjka mešalna plošča.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlemenD Član

|
Objavljeno: Pet Mar 28, 2014 11:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za vse odgovore
botsub je napisal/a: |
Kaj pa, če bi rešil to s kakimi tuljavami, ki so okrog plošče? |
Zelo težko bom naredil kaj, kar bi magnet držalo na miru in ga samo vrtelo. Če pa poleg tega, da se vrti, še skače po čaši, pa zelo poveča nevarnost, da kaka kemikalija kam ''špricne'' kar v laboratoriju ni ravno zaželjeno Prav tako me skrbi, da bi bila taka stvar zelo ''nerodna'' za delo v laboratoriju in pa same tuljave bi bile izpostavljene precejšnji toploti, zato mislim, da to ni izvedljivo.
shmandi Hvala, bom probal z magneti iz diskov.
Tomazp Imaš kakšno idejo iz česa bi lahko dobil magnetno neaktiven grelni element ? Ali se kdo v Sloveniji ukvarja z takšnimi rečmi in bi mi takšno stvar lahko izdelal ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tomazp Član

Pridružen-a: Sob 02 Feb 2008 13:24 Prispevkov: 559 Aktiv.: 2.64 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Mar 29, 2014 9:20 am Naslov sporočila: |
|
|
KlemenD je napisal/a: |
Tomazp Imaš kakšno idejo iz česa bi lahko dobil magnetno neaktiven grelni element ? Ali se kdo v Sloveniji ukvarja z takšnimi rečmi in bi mi takšno stvar lahko izdelal ? |
Ena varianta je da ti nekdo postruži alu ploščo željenih dimenzij. S strani zvrtaš nekaj lukenj za grelce, dodaš termistor ali termočlen in reguliraš z mikrokontrolerjem. Poglej si npr. grelno glavo 3D tiskalnika. Na ta način lahko dobiš zelo natančno temperaturo. Alu ploščo pa pred montažo obvezno še eloksirat, da bo kemično nevtralna.
To je zanimiv projekt katerega se da lepo izvesti v samogradnji. Je pa res da je nekaj časa vseeno treba vložit. Pa poskrbeti tudi za varnost.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlemenD Član

|
Objavljeno: Sob Mar 29, 2014 11:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vezje ki ga imam sedaj za regulacijo (grelcev do 2000W) uporablja termistor, tako da je stvar izvedljiva. Kakšne grelce pa naj namestim potem v ploščo ? Omejen sem na trgovine okoli Maribora in farnell. Najbolje pa bi bilo, da bi grelne elemente vzel iz kakšne odpadne bele tehnike.
Za ploščo računam da bo (200x200)mm debelina pa med (5-10)mm
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Mar 30, 2014 12:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Magnet, ki poganja mešalo, mora biti precej stran od grelcev. Namreč, če magnet segreješ nad 50°C bo izgubil že doberšen del svoje "moči".
Predlagam dve opciji:
1. magnet spodaj in grelci ob strani
2. magneti ob strani čaše in grelec spodaj.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlemenD Član

|
Objavljeno: Ned Mar 30, 2014 1:43 am Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
Magnet, ki poganja mešalo, mora biti precej stran od grelcev. Namreč, če magnet segreješ nad 50°C bo izgubil že doberšen del svoje "moči". |
Ali je res tako drastična sprememba ? Potem bo problem, ne glede na to kaj naredim, saj bo mešalni magnet v raztopini, ki se bo skoraj vedno zagrela preko 100 stopinj (nekatere reakcije potrebujejo temperature tudi preko 200)... Pa pomembno je, da je mešalni magnet na miru in se samo vrti zato drugega, kot pa da je gonilni magnet spodaj ne pride v poštev. Če pa dam grelce na stran, pa bo stvar zelo nerodna, prav tako bom pa takrat omejen na točno določeno velikost laboratorijske steklovine, pri ravni plošči pa imam dosti večjo svobodo.
Glede na to, da komercialni mešalniki delujejo tako, da je magnet pod grelno ploščo, mislim, da bo stvar delovala.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlemenD Član

|
Objavljeno: Sob Apr 19, 2014 5:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo,
sedaj sem z projektom že skoraj pri koncu Največje probleme mi trenutno povzroča izolacija na žici, ki se pri 300+ stopinj razumljivo kuri. Kje bi lahko dobil kakšno žico, ki ni izolirana z gumo/plastiko in bi vzdržala vsaj kakšnih 400-500 stopinj ? (neka izolacija mora biti, drugače je prenevarno)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54 Prispevkov: 1575 Aktiv.: 7.13 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Sob Apr 19, 2014 7:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Grelci od 3D printerjev imajo na žicah neko tkanino in po tem tako belo izolacijo. Mislim da iščeš nekaj takega, kaj več ne vem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni