www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Segrevanje AC motorja z regulacijo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
KlemenD
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Maj 2011 15:08
Aktiv.: 1.10
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 15, 2014 2:28 am    Naslov sporočila:  Segrevanje AC motorja z regulacijo Odgovori s citatom

Podravljeni,

v grobem moram kontrolirati hitrost vrtenja AC motorčka na sliki spodaj. Ker je to vse skupaj del enega večjega projekta, mi je najbolj ustrezalo, da sem regulacijo naredil z mikrokontrolerjem (natančneje Ardunom), ki zazna ničle omrežne napetosti in potem z željenim zamikom vklaplja triak (SLIKA VEZJA). Z žarnico deluje odlično, pri motorčku pa ne. Čeprav do neke mere lahko reguliram hitrost vrtenja, se motorček začne zelo čudno oglašat in pregrevat . Če motorček priključim na polno napetost teh problemov ni. Hitrost vrtenja tega motorja je bila v napravi iz katere sem ga vzel prav tako grobo regulirana (z vezjem na sliki spodaj) vendar je vezje pokvarjeno in niti sanja se mi ne, kako je delovalo

Kaj bi lahko bilo narobe ? Kolikor vem, se da takšne male motorčke regulirat z dimmer-ji...

Hvala za odgovore
Klemen

IMAG0268.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.73 MB
 Pogledana:  11 krat

IMAG0268.jpg

IMAG0269.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.73 MB
 Pogledana:  11 krat

IMAG0269.jpg

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.00

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 15, 2014 5:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Kolikor vem, se da takšne male motorčke regulirat z dimmer-ji...
Definiraj "takšne" oziroma malce detajlnejše razloži za kak motorček sploh gre (tip, ne pa od kje je vzet in za kaj ga želiš uporabit), pa da vidimo ali bo tvoje znanje za pet ali cvek.
Nazaj na vrh
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.92
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 15, 2014 6:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz bi regulacijo motorja s spreminjanjem napetosti najprej preizkusil z variakom (imajo jih v vsaki elektro šoli, e-mail naslovi učiteljev praktičnega pouka pa so tudi javno objavljeni).
Potem bi motor priklopil na neko nizko AC napetost, npr. 12V, ravno toliko da se ne vrti, in izmeril tok. Potem bi vzporedno navitju motorja priklopil kondenzator, ki na 12VAC vleče toliko toka kot navitje motorja. Potem bi poskusil regulirati še z "dimmerjem" oz. zatemnilnim stikalom.

KlemenD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 15, 2014 7:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MadMax je napisal/a:
Definiraj "takšne" oziroma malce detajlnejše razloži za kak motorček sploh gre (tip, ne pa od kje je vzet in za kaj ga želiš uporabit), pa da vidimo ali bo tvoje znanje za pet ali cvek.

Gre se za motor z zasenčenimi poli Smile
A ni glavno to, da razlozim kje sem vzel in zakaj rabim, ce prosim za pomoc ? Very Happy

Sedaj sem videl, da ponekod vzporedno z motorjem vezejo RC dusilko kadar ga regulirajo z triakom... Ali je lahko odsotnost le te kriva za moje probleme ?
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.00

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 15, 2014 8:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko je tudi moje znanje za cvek, ampak motorja z zasenčenim polom ne boš reguliral z dimerjem tako kot asinhronca s kratkostično kletko.
Nazaj na vrh
KlemenD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 15, 2014 12:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MadMax je napisal/a:
Lahko je tudi moje znanje za cvek, ampak motorja z zasenčenim polom ne boš reguliral z dimerjem tako kot asinhronca s kratkostično kletko.

Kaksen nacin regulacije pa potem predlagas ?
Nazaj na vrh
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.36
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 15, 2014 1:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spreminjanje frekvence in amplitude.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.04

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 15, 2014 2:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bi ti bil malce manj skrivnosten in bi povedal kaj boš s tem motorjem poganjal, bi nam olajšal življenje.

Običajno je tako, da iz zahtev po nekem pogonu, izbereš ustrezen elektromotor.
Ti pa imaš motor, ki si ga pobral iz smeti in ga želiš vkomponirati v svojo zgodbo.

Za igračkanje je to sprejemljivo. Za karkoli resnega pa ne.

Upoštevaj tudi to, da naši "odpadi" niso tako dobro založeni kot recimo tisti preko luže. Zato je tudi prenos te "junkyard" filozofije malce mimo.

Škoda časa in ustvarjalne energije.
Nazaj na vrh
KlemenD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 15, 2014 6:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obelix je napisal/a:
Če bi ti bil malce manj skrivnosten in bi povedal kaj boš s tem motorjem poganjal, bi nam olajšal življenje.

Običajno je tako, da iz zahtev po nekem pogonu, izbereš ustrezen elektromotor.
Ti pa imaš motor, ki si ga pobral iz smeti in ga želiš vkomponirati v svojo zgodbo.

Za igračkanje je to sprejemljivo. Za karkoli resnega pa ne.

Upoštevaj tudi to, da naši "odpadi" niso tako dobro založeni kot recimo tisti preko luže. Zato je tudi prenos te "junkyard" filozofije malce mimo.

Škoda časa in ustvarjalne energije.

Izdelat sem si želel kemijski grelec z magnetnim mešalom... kak mesec v projekt se mi je nasmehnila sreča, ker sem tak grelec dobil, sicer v ne delujočem stanju, vendar sem ugotovil, da je bila pokurjena samo elektronika glavna dva elementa (grelna plošča in motor z magneti) sta popolnoma delujoča. Glede na to da je stvar (z ohišjem vred) sestavljena dosti boljše, kot bi jo lahko izdelal sam, sem se odločil, da bom samo vstavil svojo kontrolno elektroniko, ki lahko samodejno prilagaja moč grelne plošče, da drži konstantno temperaturo (tega originalno vezje ni bilo sposobno), prav tako se mi dopade, da na grelec namotiram kak LCD, ki bo prikazoval trenutno temperaturo...itd. No v originalnem načrtu sem za magnetno mešalo imel v planu DC motor, ki bi ga nadziral z PWM... Ker je pa konstrukcija z tem AC motorjem sedaj tako stabilna bi rajši obdržal tega, vendar ga morem nekako nadzirat z arduinom, da določam hitrost mešanja Very Happy
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 15, 2014 8:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tale motor ne boš na lahek način krmilil z dimerjem...
Ni namenjen temu. Ker z dimerjem ustvarjaš v navitju ostre tokovne špice- ki jim železno jedro ne more slediti, prav tako pa tudi indukcija v navitju ne, zato se ti motor pregreva, najverjetneje železje motorja.
Bo morebiti lažje, če poskušaš ugotoviti princip delovanja osnovne elektronike. Ne more biti baš komplicirano - napa nad štedilnikom ima tako primitivno "elektroniko", če ima več stopenj.

Če pa želiš zvezno regulacijo, pa uporabi nek enosmeren motor, usmernik in PWM. Ne more biti drago za tistih nekaj W, kolikor jih je motorček na sliki zmožen dati od sebe.
Nazaj na vrh
Energetik-m
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Aktiv.: 7.36
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 17, 2014 4:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takile motorji so precej trpežni, tako da sklepam, da je imel tvoj medovojni stik in je zato crknil. Če mu nižaš napetost (lahko tudi z dimerjem), bo zaradi večjega slipa imel manj vrtljajev, a karakteristika ni linearna. Poglej, kakšen močnostni element je na vezju, če je to triac gre verjetno za navaden dimer, če je tranzistor je mogoče ta pulzno širinsko krmiljen in cela reč deluje kot frekvenčni pretvornik.
Sicer pa imaš take motorčke v raznih pečeh, puhalih ali pa v kakšnem starem gramofonu, lahko pa izbiješ ven del z navitjem in ga previješ.

bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.58
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 17, 2014 6:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa če bi?

Dobil kakšno baterijsko vrtalko z izrabljeno baterijo. Imaš vse. Od regulacije naprej.
Morda tudi motorček za brisalce ali za dvig stekel v avtu? + PWM ali pa morda regulacija napetosti.
Dvomim, da se mešalo vrti s 3000 obr./min, kolikor so osnovni obrati tvojega motorja.
Jaz bi poizkusil tako.
Sicer pa napiši razpon željenih vrtljajev mešala.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni