|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Morje Član

Pridružen-a: Sob 07 Dec 2013 21:14 Prispevkov: 24 Aktiv.: 0.17 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Maj 04, 2014 8:15 pm Naslov sporočila: Vezava vodne črpalke |
|
|
Lepo pozdravljeni.
Iskal sem že po trgovinah v Sloveniji vodno črpalko, vendar sem povsod našel le tiste akvarijske, potopne. Jaz pa potrebujem navadno, za priključitev dveh cevk. Zato sem nekaj našel na internetu, vendar ta nima priključka za v elektriko 220V. Sedaj me zanima, če je uredu, če na tej isti spletni strani kupim še adapter AC 220V - DV 12V? Na tem pretvorniku bi odrezal priključek na koncu in enostavno zvezal skupaj. Je to uredu?
Lep pozdrav  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.58 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Ned Maj 04, 2014 8:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja seveda ne bo ok, če imaš napajalnik 12V črpalko pa 6V. Take črpalke in napajalnike dobiš tudi pri nas.  _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3410 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Ned Maj 04, 2014 9:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
pod "pretočne črpalke" ima Conrad 14 zadetkov _________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Morje Član

|
Objavljeno: Pon Maj 05, 2014 11:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Najlepša hvala obema za hiter odgovor!
PZUFIC: Uuu to bo pa moja napaka, prehiter sem bil. Res je, se popolnoma strinjam, kaj pa če dam črpalko 12V? Bo potem use delovalo pravilno?
psevdonim: Sem pogledal na conrad vendar nisem našel nič meni primernega. Sem pogledal prav? Potrebujem manjšo črpalo, recimo do 300L/h.
Še eno vprašanje: pri nekaterih potopnih črpalkah sem zasledil, da imajo že ugrajen regulator pretoka. Zanima me, ker na tej črpalki, ki jo nameravam kupiti ni takega regulatorja, če je kakšna možnost, da ga naredim sam?
LP
Nazadnje urejal/a Morje Pon Maj 05, 2014 9:00 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2105 Aktiv.: 8.87 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Maj 05, 2014 5:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če prav vidim, izbrana črpalka zmore 300l/h @ 0m.
Max višinska razlika je le 1,5m @ 0l/h ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Maj 05, 2014 5:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja potem bo pa ok. Na Conradu imaš 9l/min, kar presega tvoje zahteve. Je pa ena stvar, ki jo moraš vzeti v zakup in sicer, da te črpalke niso namenjene trajnemu obratovanju, tako da na to bodi pozoren.
Tudi pri tvoj predlagani črpalki spodaj piše nekaj, kar mogoče ne gre zanemarjati. Črpalka ni samočrpna in mora biti montirana nižje od nivoja vode ali pa v vodi. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Morje Član

|
Objavljeno: Pon Maj 05, 2014 9:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala obema.
int47: Črpalka se mi zdi da zmore 240l/h, za višino pa jaz ne najdem kje bi pisalo?
PZUFIC: Res je na conradu so premočne. Naj napišem še namen: potrebujem jo za neko maketo gore, po kateri teče voda, zato ne potrebuje velikega pretoka ne višine, že sama gora je približno en meter visoka. Da, to sem videl, piše da približno 20.000 ur. Glede na to, da bo to prižgano le v mesecu decembru, pa še to ne useh 24ur na dan, me to niti ne skrbi, z leti bo verjetno res dotrajana, takrat jo bom pa že zamenjal.
Najlepša hvala za to! Sicer je gora res že izdelana, nivo vode je višji, torej cev je napeljana navzdol proti črpalki, torej lahko rečem, da imam srečo, vendar vseeno hvala za opombo.
Naj še enkrat vprašam: ali morda vidite kakšno rešitev v regulaciji pretoka? Ni tako pomembno, pa bi mi morda vseeno prav prišlo.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Morje Član

|
Objavljeno: Pon Maj 05, 2014 9:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še ena pripomba!
Pomislil sem, da sta verjetno žici v adapterju, ki sem ga navedel v prvem postu zviti skupaj, ne vem kako se to točno napiše (da so žičke ovite ena okoli druge), kar bi pomenilo, da jaz ne bi mogel razvozljati in priključiti + skupaj in - skupaj. Ali je se morda motim? Če se ne, potem me zanima, če je bolje, da kupim ta adapter, kjer sta žici razvidno ločeni. Kaj menite? LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
poule Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53 Prispevkov: 813 Aktiv.: 3.62 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Maj 05, 2014 9:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem uporabil rabljeno od brisalcev, oz. od pranja vetrobranskega stekla na avtu. Regulacija pa PWM, objavljeno že večkrat na forumu. še link
Nazadnje urejal/a poule Pon Maj 05, 2014 9:28 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2105 Aktiv.: 8.87 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Maj 05, 2014 9:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Morje je napisal/a: |
int47: Črpalka se mi zdi da zmore 240l/h, za višino pa jaz ne najdem kje bi pisalo? |
Sem gledal prvo 6V črpalko. Če gledaš drugo (12V) je višina 3m:
Flow Rate:
240L/H
Static Head:
3M |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Maj 05, 2014 9:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tisti kabel zaspajkat nebi smel biti nek velik problem. Drugače pa kupiš jack vtičnico in jo zalotaš na črpalko, kar je še bolj elegantno.
Regulacija obratov pa kot že napisano PWM. Vezja so sila enostavna. Se pa v tujini in skoraj 100% tudi pri nas že dobijo 12V moduli za to. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bizgec65 Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46 Prispevkov: 2099 Aktiv.: 11.27 Kraj: Trebnje
|
Objavljeno: Pon Maj 05, 2014 10:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Morje je napisal/a: |
Naj še enkrat vprašam: ali morda vidite kakšno rešitev v regulaciji pretoka? Ni tako pomembno, pa bi mi morda vseeno prav prišlo.  |
Elektromehansko bi se dalo, samo potem spet rabiš dodatni motorček.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Morje Član

|
Objavljeno: Pon Maj 05, 2014 11:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najlepša hvala vsem, za tako hitre odgovore. Če po pravici povem, tega nisem pričakoval
poule: Se mi zdi, da sem bral tvojo objavo, mogoče od koga drugega, avtorja se ne spomnim, ampak je bla podobna zadeva, s črpalko iz brisalcev. Če se ne motim, je bil na koncu nek problem s segrevanjem? No vseeno se bom jaz odločil za to varjanto. Mi je enostavneje naročiti po internetu, pa da dobim na dom, še poceni je.
Aha regulacija s PWM, tega na forumu še na žalost nisem zasledil, tako da se zahvaljujem. Priložil sem link, zopet iz iste spletne strani, isto vprašanje, je ta PWM uredu?
int47: Aha, se mi je zdelo da si gledal 6V. Za višino pa...nisem bil čisto prepričan če je to to.
PZUFIC: Se popolnoma strinjam, bilo bi veliko lažje in lepše, vendar želim na ta adapter vzporedno zvezato črpalko in kasneje bi napeljal tudi LED diode, to sem sicer želel kasneje vprašati. Pa bom kar zdaj. Verjetno lahko vzporedno vežem in vodno črpalko in LED diode na isti adapter?
Bizgec65: najverjetneje se bom odločil kar za PWM, se mi zdi najlažja izbira.
Najlepša hvala vsem  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Maj 05, 2014 11:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi LED ni problem, dokler je v mejah zmožnosti napajalnika.
PWM modul je s stališča tokovne zmogljivosti čisto pretiravanje, ampak od viška ne boli glava in bo delovalo. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Morje Član

|
Objavljeno: Tor Maj 06, 2014 6:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj sem malo gledal in razmišljal...da malo zakomliciram vso zadevo.
Rad bi torej zvezal na 220V priključek modul (prej še prek priključka prispajkam žici, to bi že od kšne stare naprave dobil), na katerega bi potem vezal vzporedno, kot že prej omenjene LED diode in 12V vodno črpalko. Vmes bi bovezal še z dvema stikaloma, en za LED, drug za črpalko, pri črpalki, bi bil še PWM. Ali bi to vse skupaj delovalo?
Najlepša hvala! Se mi zdi, da sedaj vem vse kar potrebujem, le še zgornje vprašanje...
Počasi bom vse naročil, ko prispe in se lotim zadeve, pa vam ponovno pišem, morda bom imel še kakšna vprašanja, ki si jih zdaj še ne predstavljam. Res najlepša hvala vsem za pomoč!
Za LED imam tudi nekaj vprašanj, vendar, da ne smetim te teme in ohranim preglednost sem ustvaril novo temo.
LP 
Nazadnje urejal/a Morje Tor Maj 06, 2014 9:48 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 1 dni