www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kolesarji
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.40
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 24, 2014 8:35 pm    Naslov sporočila:  Kolesarji Odgovori s citatom

Ko sedem v avto, se trudim voziti tako, da v čimvečji meri upoštevam prometne predpise. Ampak ... prometni predpisi naj bi veljali za vse udeležence v cestnem prometu ... kajne?

Primeri, ki sem jim priča v zadnjem času pa mi počasi dvigujejo pokrov. Dva ali trije kolesarji ki vozijo eden zraven drugega in med vožnjo veselo debatirajo in vijugajo po celotnem voznem pasu. Prometni znak, ki v križišču označuje prednostno cesto za kolesarje očitno ne velja. Cesta, ki ima ob desni strani speljano ločeno kolesarsko stezo je seveda primernejša za vožnjo kolesarjev, kot pa vzporedna kolesarka steza. Uporaba smernikov je obvezna samo za motorna vozila, kolesar lahko menja smer vožnje brez kakršnega koli opzorila. Voznik kolesa z motorjem seveda lahko prehiteva po desni strani, saj ne more po levi, če je po nasprotnem pasu toliko prometa.

Tole so primeri, ki sem jim bil priča v zadnjih dneh ... ne vsi, so pa dovolj ilustrativni. Tole spodaj pa je nekaj citatov i zakona:
Citiram:
- Prehitevanje vozil je dovoljeno le po levi strani.
- Kolesarji morajo voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni, smejo voziti ob desnem robu smernega vozišča v smeri vožnje.
- Kolesarji morajo voziti drug za drugim, razen na kolesarski poti, kjer smeta voziti dva kolesarja vzporedno, če širina poti to omogoča.
- Med vožnjo s kolesom je prepovedano izpustiti iz rok krmilo kolesa.

Spoštovani kolesarji, kakšna bi bila vaša reakcija, če bi se kak tovrstni kaliber znašel v obcestnem jarku ali na motornem pokrovu? Ja seveda, ubogi revež, saj je vendar šibkejši udeleženec v prometu. Razmislite malo o posledicah v primeru, ko bo voznik na cesti s prednostjo svojo prednost kljub izsiljevanju uveljavil. Kaj če se voznik, ki tega ne bo opazil ne bo umaknil skrajno levo, da bi omogočil "varno prehitevanje po desni strani"? Kaj če ... ?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.54
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 24, 2014 8:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@frenki se strinjam, toda zaleglo ne bo nič, še vedno bodo ubogi (šibkejši) udeleženci.
Pozabil si omeniti vožnjo v nasprotni smeri po kolesarski stezi, kar se redno dogaja v Lj. Pričakuješ ga iz leve a glej ga, on iz desne Brick wall .
Malo zaleže, če se narediš, kot da ga ne vidiš, samo potem si vse drugo, samo človek ne Brick wall .

Andrej64
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27
Aktiv.: 3.61
Kraj: Ljubljana-Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 24, 2014 9:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede tega bi se dalo debatirati. Se delno popolnoma strnjam z napisam, vendar glede na to, da sem tudi sam na dosti kolesu, dobro poznam situacijo predvsem v Ljubljani. Verjamem, da je na cestah in drugod, v teh letnih časih dosti kolesarjev, predvsem tistih nedeljskih, vendar vsaj kar tiče Ljubljane, je treba poudariti, da je vožnja s kolesom tukaj pravo adrenalisnko doživetje. Kvaliteta in smiselnost tras kolesarskih prog je čisto nelogična. Same kolesarske steze so odlične za vožnjo z gorskim kolesom, še posebej je zanimivo po kakšnem dežju, ko postane vijuganje med nešteto lužami, udarrnimi jamami, dovozi in podobnim še večje doživetje. Zakaj sem omenil gorsko kolo - ker so edini dovolj vržljivi za take terene. Da ne govorim o postavitvi avtobusnih postaj direktno na kolesarske steze, kjer po možnosti dobiš kakšnega potnika v naročje, ko se ustavi avtobus. Potem so tukaj še, na primer, količki pri hali Tivoli, ki so tudi nekakšno samomorilsko početje.
Skratka našega ljubljanskega župana bi bilo treba res pohvaliti za tako lepo vzdrževane kolesarske poti. Varnost je res na prvem mestu.

Glede na zgoraj našteta dejstva delno razumem takšna vedenja kolesarjev pri nas. Moram priznati, da tudi jaz včasih zavijem iz kolesarkse na cesto, da se izognem kakšnim oviram. Izogibanja takšnim in drugačnim pastem so, vsaj v Ljubljani, nekaj povsem normalnega. Neupoštevanje CPP pa je stvar določenih ljudi, ki mislijo, da so edini na cesti oz. se na to sploh ne ozirajo. Tukaj bi jaz dodal še tiste, ki se hladno vozijo v naprotni smeri. Kot, da je kolesarska steza drugačna od ceste. Potem pa komu kaj rečeš in te samo gleda kot da si padel z lune.
Sam pri prečkanju križišč in podobnega raje počakam, da se dokaj izpraznijo, ker je po mojem mnenju v avtomobilih še vedno več norcev kot na kolesih. Lažje je namreč pritisniti pedal za plin, kot pa tistega na kolesu. Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
mobwap
Član
Član

Pridružen-a: Sre 14 Mar 2012 9:42
Aktiv.: 2.02
Kraj: Doma

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 24, 2014 9:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa ne moreš tako frenki, kolesarji so pri nas zaščiteni kot svete krave v Indiji.
Nikoli nič krivi, najbolj imajo prav po "njihovih predpisih" in nikoli ne delajo prekrškov.
Ok sarkazem na off!

Vse kar si napisal je čisto res. Kolegu je pred leti kolesar priletel čelno v JCB kombinirko na njegovem pasu. Čudežno kolesar ni imel hujših poškodb razen udarnin in zlomljene roke. Kje? Spust iz Areha v Hoče. Farjer ga je celo hotel it civilno tožit za svojo neumnost...
Na isti cesti sem še sam imel težave ko je en tak "spustaš" kljub mojemu manevriraju, zaviranju in umikanju priletel v levi bok avta. Hudo opraskan in potolčen je celo imel idejo da bo on obračunal z mano na licu mesta, češ da sem sekal ovinek in ne vem kaj še vse. No jaz sem bil z avtom skoraj v jarku ob cesti. Ko smo rekli da bomo poklicali policijo (zaradi mojega kasko zavarovanja) je pa hotel pobegnit.
Teh primerov je še veliko.
V gostilni se pa hvalijo kako grejo 80 in več km/h v dolino...

FORMING GOVERNMENT.... ‡‡‡‡‡€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€ 23% DONE.
Formation failed.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
plesec
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Sep 2009 20:21
Aktiv.: 0.70
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 24, 2014 9:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se le da ne uporabljam kolesarskih stez. Take kot so so zelo nevarne. Bi si želel da bi se začele urejati ampak dokler tu ne bo sodelovanja s kolesarji bodo verjetno ostale nefunkcionalne.
Vožnja v nasprotni smeri - bilo bi lepo če bi se kolesarji držali reda. Sam vozim v nasprotni smeri samo v križiščih - razlog pa je preprost - na ta način čakaš precej manj.
Vožnja vštric - včasih sem precej kilometrov opravil tako, sedaj nič več. Ne vem kakšen je sedaj zakon ampak včasih je bilo to dovoljeno. Samo kot vožnjo vštric ne mislim vijuganja po celi cesti ampak balanca ob balanci. Torej recimo drug kolesar manj kot meter od roba. Mislim da je vseeno lažje prehitet malo širšo kolono kot dva krat daljšo če so po eden.

Sicer pa z nekaj 100 tisoč kolesarskimi kilometri nisem imel nobenih zapletov na cesti Smile
Nazaj na vrh
Bizgec65
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Aktiv.: 11.28
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 24, 2014 9:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jao, kakšne bedastoče. To kar je @Frenki napisal je še milo napisano. Samo čakam, da voznikom poči film, začnejo nositi s seboj nekaj, kar je na tem forumu prepovedano omenjati....
Kakšno vezo ima slaba kolesarska cesta, če je slaba stopi dol in pojdi tisti del peš. Jaz se proti LJ po "dolenjki" vozim v pravo smer, neglede na to da je smer proti NM boljša. Vštric se ne vozim, razen po avtocesti, in ne mi najedat o tem kako je lažje in hitreje prehiteti dva kolesarja vštric, kakor enega za drugim, čepraj je (o metrih od roba cestišča pa se potem z mrliškimi ogledniki menite).
V LJ je pa tako ali tako anarhija, vožnje kolesarjev čez prehode za pešce, vožnja skozi rdečo...tam bi lahko zaslužili vsaj 200.000€.

PS: Plesec: "Sam vozim v nasprotno smer samo v križiščih"....aja, ti si najpametnejši, tebi se od vseh najbolj mudi, cccc...., lej jaz bom pa začel z avtom skozi rdečo vozit, veš, razlog je preprost, čakaš manj, kajne? Brick wall Brick wall
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
StricGeza
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53
Aktiv.: 4.72
Kraj: Gradišče pri Divači

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 24, 2014 10:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Boste rekli da sem nesramen...
Za "vštric" vozeče kolesarje je recept preprost: ponižno voziš za njimi dokler se ti ne umaknejo oz. imaš možnost da jih prehitiš. Ko pa si pred njimi opereš šipe...
Pazit je pa treba da tega ne storiš pred semaforjem ki se ravno prižiga v rdeče Very Happy

matjazkariz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09
Aktiv.: 4.33

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 24, 2014 10:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem večkrat na kolesu, kot v avtu. Ko sem v avtu, grem vedno previdno mimo kolesarjev. Enako previdno se obnašam do motoristov in pešcev. Tudi, če so na cesti drugačni od mene, mi je mar za njihovo varnost.
Kaj naj rečem.... Pejte na kolo vsake toliko. Boste mogoče stvari drugače videli.

PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.61
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 24, 2014 10:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa še moje mnenje...

Ker prihajam iz krajev, kjer kolesarskih stez ni gledam na stvar iz nekoliko drugačnega stališča. Veliko raje grem v gozd na kakšno makedamsko cesto ali kakšno asfaltno cesto z redkim prometom, kot je recimo cesta do nekdanjega smučišča Kalič. To pa iz razloga, da sem doživel že marsikaj. Prehitevanje v škarje je povsem normalen del vožnje. Zaradi tovornjaka sem že zapeljal s ceste v kanal za odvodnjavanje. Za nekaj metrov pa bi me v ograjo stisnila opletajoča prikolica s čolnom. Najboljši so pa tisti, ki sicer čakajo s prehitevanjem, ampak to tako, da vozijo vštric s tabo 5cm stran od krmila.

V Ljubljani pa kot pešec videvam, da je vožnja v nasprotno smer nekaj povsem normalnega in lahko pred prehodom za peščce kolesarja pričakuješ z napačne strani. Da so kolesarske steze speljane ponekod sila neumno se pa tudi strinjam. Zadnjič sem pri postajališču prečkal kolesarsko stezo, ki je speljana okoli kioska in sicer nekaj metrov stran od le tega. Prepričal sem se, da je prosto in hitro stopil čez. V tistem trenutku pridrvi kolesar s hitrostjo na oko 35 km/h. V tistem trenutku sem se že videl kje drugje. Po kakšnem koraku v recimo nasprotni smeri kolesarja sem raje obmiroval. Kljub temu me je dobro nacentiral in me po škripanju zavor in drsenju gum celo obvozil. Pravilo pravi, da ne smeš nikoli gledati v oviro, ker boš šel direktno vanjo in to je res, ampak človek je pač drugače navajen.

Predvsem pa bi za okolico Ljubljane uvedel nekakšne preglede koles oziroma nekaj v tem stilu, ker se jih polovica v sili ne more ustaviti. Meni je stvar povsem preprosta. Če mi nekaj od vitalnih delov na kolesu ne deluje, pač ne grem nikamor dokler zadeva ni urejena. Da bi se kdaj peljal s kolesom brez ali slabo delujočimi zavorami, z izjemo, če se mi je med vožnjo poškodovala pletenica pa ne pomnim.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.21
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 24, 2014 10:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekatere kolesarske steze so milo rečeno norčevanje iz kolesarjev. Steze imajo veliko grbin, velikokrat se tudi kar naenkrat pojavi tabla, ki označuje konec kolesarske steze... Skratka, vidi se, da jim je za kolesarje malo mar.

Jaz imam rad svoje reproduktivne organe, zato tam, kjer so kolesarske steze neprimerne zame, raje vozim po cesti. Ja, ni prav, pa kaj. Požvižgam se na to. Tudi do kolesarjev, ki jih srečam, ko sem z avtom in peljejo po cesti sem strpen, saj imajo tehten razlog, zakaj se izogibajo kolesarski stezi.

Pa ne vem, čemu moramjo delati take steze, da so dvignjene, kot pločnik. Zakaj niso na istem nivoju kot cesta?

Če že morajo biti dvignjene, me pa zanima zakaj morajo imeti avti spuščen uvoz ali izvoz, saj avto z lahkoto premaga klančino.

Je pa vozniška nekultura pri vseh udeležencih v prometu, jo je pa dosti več med vozniki avtov, kot med vozniki drugih vozil.
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.40
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 24, 2014 10:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

qwertz je napisal/a:
... zato tam, kjer so kolesarske steze neprimerne zame, raje vozim po cesti. Ja, ni prav, pa kaj. Požvižgam se na to.

qwertz je napisal/a:
Je pa vozniška nekultura pri vseh udeležencih v prometu, jo je pa dosti več med vozniki avtov, kot med vozniki drugih vozil.

Aha ... razumem ... si pač kulturen kolesar Rolling Eyes .
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
simeon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Maj 2007 21:55
Aktiv.: 0.54
Kraj: Šentjernej

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 25, 2014 11:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Problem današnjega časa je v tem, da se vsem mudi. Poleg tega so pa vsi "carji" na cesti. Velja za kolesarje kot za ostale udeležence v prometu (avtomobiliste, traktoriste, motoriste, tovornjakarje,...).
Na leto prevozim do 10.000 km s kolesom in posledično grešim. Največkrat zaradi vožnje vzporedno z drugim kolesarjem kar pomeni, da s tem polnim državni proračun. Res je to delam zavestno iz razloga, ker je to neprimerno bolj varno. To so ugotovili že v Italiji, Avstriji, ... Zakaj bolj varno? Če se peljemo en po en se zagotovo na 50 km vožnji dogodi, da gredo ostali udeleženci prehitevat mene ali nasproti se vozeče vozilo, kot da me ni na cesti. Rešitev? Vožnja po bankini ali po grabnu. Kadar pa se pelje starejši traktor ali okvirji, beri Romi, s svojo vprego pa tudi hitri vozniki zmanjšajo hitrost.
Tiste, ki vozijo v rdečo, ne upoštevajo prednosti, vijugajo, ne nosijo čelade, zame niso kolesarji.

Je pa vožnja vzporedno dovoljena tudi v Sloveniji pod pogojem, da imaš veljavno kolesarsko licenco in spremljevalno vozilo.

BluPhenix
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54
Aktiv.: 4.29
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 25, 2014 11:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nis(m)o vsi ljudje na kolesu enaki. Ampak itak vemo, da je posploševanje slovenska vrlina.

Nekateri namreč tudi ko smo na kolesu spoštujemo prometne predpise. Tudi nam gredo včasih na živce kolesarji, ki predpisov ne spoštujejo. Še bolj pa nam gredo na živce šoferji, ki se obnašajo, kot da kolesar nima pravice biti na cesti, ko so sami v avtu. In se potem dogajajo razne "mimovožnje" kolesarjev, navkljub temu, da se po nasprotnem pasu pelje avtomobil ali tovornjak in ti gre ogldalo par dobrih cm od krmila, seveda z nezmanjšano hitrostjo. Izsiljevanja prednosti v križiščih, ker je pač samo kolesar ipd.

Tako da ja, kolesarji, ki ne upoštevajo predpisov in se vedejo kot da je cesta samo njihova niso ok. Prav tako kot niso ok šoferji, ki se vedejo, kot da je cesta samo njihova. Skratka gre za isti tip človeka, ki uporablja drugačno prevozno sredstvo. Če bi mu zamenjal prevoszno sredstvo bi se verjetno obnašal enako. Problem so torej "nestrpneži" v prometu in ko se na cesti srečata dva ni nikoli ok.

TA SUHI ŠKAFEC PUŠČA. Saj ni tako težko, no!

Nazadnje urejal/a BluPhenix Ned Maj 25, 2014 11:30 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70746.71

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 25, 2014 11:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Soap
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2010 8:48
Aktiv.: 0.23
Kraj: Vzhodna slo

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 25, 2014 11:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vedno so kolesarji krivi, ko se kaj zgodi... "kletkarji" se morajo zavedati, da so kolesarji nezaščiteni na cesti. Imajo pa vso pravico uporabljati cesto kot vsaki drugi, ki je udeležen v prometu.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 1 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni