www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

STP LAN ozemljitev

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zm
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2014 10:16
Aktiv.: 0.05
Kraj: Tržič

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 16, 2014 11:26 am    Naslov sporočila:  STP LAN ozemljitev Odgovori s citatom

Zdravo.

V hiši imam dolg STP LAN kable napeljan od podstrehe do kleti (cca 20-30m).
V zadnjem letu so mi počasi crkovali porti na switchih ki jih kabel povezuje, zadnji teden pa je bila nevihta in mi je scvrlo oba switcha, ter še skoraj vse kar je bilo priključeno nanju.... Definitivno ni bil direktni udar strele, ker sem bil ob dogodku zraven in je bila strela vsaj km stran.

Vprašanje za vas pa je: Kako se obnaša STP ( oklopljen UTP) v EM polju...

Ali je pametno da v kleti oklop ozemljim? Ker switchi in ostala oprema nimajo ozemljitve...
Ali obstajajo kakšne zaščite namensko za LAN (gigabit).
Ali bi bilo bolje da STP zamenjam za UTP?

Hvala, za pomoč. Rad bi naredil, kar se da, da se mi takele nesreče nebi ponavljale.

LP, Zdenko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.41

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 16, 2014 4:51 pm    Naslov sporočila:  Re: STP LAN ozemljitev Odgovori s citatom

zm je napisal/a:
Definitivno ni bil direktni udar strele, ker sem bil ob dogodku zraven in je bila strela vsaj km stran.

Definitivno JE kriv udar strele. Saj ne rabi vsekat direkt v občutljivo elektroniko, da jo pokuri.

Oklop ti v tem primeru ne bo čisto nič pomagal.

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 16, 2014 11:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Indukcija je bila prehuda. Predolg kabel. Tu nič ne pomaga. Razen, če potegneš fiber Wink
jerjur
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 22:09
Aktiv.: 2.49
Kraj: Žiri

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 17, 2014 10:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

za ta namen sem dal vmes optiko pa je mir.
če odleti odleti samo prvi optični pretvornik. sem pa to naredil takrat, ko je šlo po bajti vse kar je priklopljeno na LAN. za cca 2500€ opreme. usekalo je pa 100m stran.

zm
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2014 10:16
Aktiv.: 0.05
Kraj: Tržič

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 17, 2014 11:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda je vzrok strela, ampak ne direktni udar.

Ali ve kdo za gigabit switch z enim optičnim portom?
To bi verjetno res rešilo večino težav.

Ampak za enkrat. Kaj mislite? naj zvežem oklop na zemljo ali ne?

Hvala
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 17, 2014 12:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kabel ozemlji na eni strani.

Meni je tudi kurilo, ker imam "par" anten na strehi. Ponavadi je odletel po en port in jih je hitro zmanjkovalo.
Ker imajo antene 100Mb in Poe sem na vse namestil http://www.ebay.com/itm/271509543561 - zaenkrat je mir.
Server in občutljivejša ropotija pa je vseeno na optiki Wink

gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.41

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 17, 2014 3:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oklop se ozemlji, samo je hec v tem, da napetostni sunek pride po parici in ne po oklopu. Zato je v tem primeru vseeno, če imaš STP ali UTP.
Pomagala bo stopenjska prenapetostna zaščita in dobro ozemljilo. To drugo je večji problem od prvega in ponavadi neizvedljivo na obstoječih objektih (vsaj ne brez večjih gradbenih posegov).

Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.56
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 17, 2014 5:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brez filozofieranja in iz iskušenj, ločilni transformator reši, poleg pravilne ozemljitve "širma" večino problemov!
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni