www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ekvivalenti za tranzistorje
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Sport Billy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2010 19:22
Aktiv.: 0.54
Kraj: Severni pol na Tralfamadorju

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 29, 2012 9:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oho, CLC je že korak naprej. Applause

Takole na grobo, "čez palec", formula za velikost dušilke za A klaso delovanja ojačevalcev se glasi: Napetost / Tok (mA) = Induktivnost (H)

Želiš 35V, tok bo 2A:

35V / 2000mA = 0,0175H (17,5mH). Tvoje dušilke so rahlo poddimenzionirane. Lahko daš 2 v serijo in dobiš 20 mH oziroma še bolje, greš na CLCLC filter.

Tu imaš zelo dobro simulacijo, PSUD2 program: http://www.duncanamps.com/psud2/
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
poldim
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2011 11:34
Aktiv.: 0.69
Kraj: Ormož

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 29, 2012 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če po tej formuli čez prst pri 35V teče tok 2 x 2A (za dva kanala), pa bo 10mH verjetno dovolj?
35V / 4000mA ~ 0,00875 H -> 8,75mH

Ali pravilno sklepam?
Nazaj na vrh
poldim
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 25, 2014 1:37 pm    Naslov sporočila:  Temperaturna stabilizacija delovne točke Odgovori s citatom

Ponovno sem se prijavil na to temo, ker z ojačevalnikom še vedno nisem popolnoma zadovoljen, čeprav mi deluje že več kot leto dni in sem z zvokom in vsem ostalim zelo zadovoljen.

Moti me offset napetost na izhodu ojačevalnika, ki se giblje v mejah ±150mV DC. Ta napetost pa je močno odvisna od temperature končnih tranzistorjev.

Končna tranzistorja sta na skupnem hladilniku in se pri mirovnem toku 1,35A segrejeta precej visoko, blizu temperaturi pečenja jajc. Kljub temu ojačevalnik deluje odlično.

Sedaj iščem način, kako stabilizirati delavno točko z vgradnjo dodatnih diod za temperaturno kompenzacijo. Diode bi namestil na hladilnik končnih tranzistorjev.

Na priloženi shemi je vrisan moj predlog vgradnje diod, vendar nisem čisto prepričan, da bo to prava rešitev. Zato bi prosil za kakšno mnenje.

Amplifier A 30W temp stabilizacija.png
 Opis:
Vezje z dodanima diodama - predlog.
 Velikost datoteke:  649.64 KB
 Pogledana:  42 krat

Amplifier A 30W temp stabilizacija.png

Nazaj na vrh
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.86
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 25, 2014 4:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da bo efekt ravno nasproten od željenega + prestavljaš delovno točko samo enega tranzistorja.

Na tvojem mestu bi poskusil Q5 in Q6 montirat na ločen hladilnik in ju obdržati čim bolj hladna.
Nazaj na vrh
poldim
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 25, 2014 4:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na vsak način bi moral ostati hladilnik čim hladnejši, po moje pa ni nič narobe, če je skupni za oba tranzistorja. Poskusil sem tudi z verzijo, da sta še oba pogonska tranzistorja na istem hladilniku, pa je bil efekt takšen, da se je zadeva še hitreje segrela čez 80°C.

Hladilnik imam premajhen to vem, ampak nekako bi rad vezje temperaturno kompenziral.

Kje naj vežem dodatne diode ali tranzistor za kompenzacijo?
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.86
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 25, 2014 9:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hotel sem napisat, da mora biti Q5 in Q6 na drugem hladilniku, kot Q8 in Q7.

Žal imaš DC ojačevalnik.

Za temperaturno kompenzacijo BE spoja izhodnih tranzistorjev bi mogoče lahko vezal diode zaporedno z R15 in R16.
S tem nisi kompenziral Q5 in Q6 in ostalih tranzistorjev. Za katere ne vidim enostavne rešitve. Najbolje bi bilo, da se jim temperatura čim manj spreminja.

Druga možnost bi lahko bila narediti temperaturno odvisni +-22V napetosti.

Tretja (bolj avdiofilska) možnost je uporaba bakrenega hladilnika, ki je v saj 3x težji od transformatorja.
Nazaj na vrh
poldim
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 25, 2014 10:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za dober predlog, vezavo z diodami v vejah R15 in R16 bom preizkusil, vzbujevalna tranzistorja pa imam že na posebnem hladilniku.

V planu pa imam novo ohišje z večjimi hladilniki, kar bi moralo izboljšati enosmerne razmere v vezju.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
Stran 4 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni