|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Casanova Neznanec

Pridružen-a: Pon 20 Nov 2006 17:11 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.02 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Pon Nov 20, 2006 5:48 pm Naslov sporočila: LED diode na daljinsko opravljanje |
|
|
Pozdravljeni!
Ker svet elektronike šele spoznavam (1. letnik elektorehnik računalništva), sem se odločil, da vas vprašam za nekaj nasvetov. Nujno moram narediti vezje LED diod, ki se jih vklopi in izklopi preko daljinskega upravljalnika. Zanima me kaj vse rabim in koliko bi to pribljižno stalo. Tudi kakšna shema nebi bila odveč.
Sem že preiskal ta forum, vendar nisem našel kaj konkretnega za moj primer.
Hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.58 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Pon Nov 20, 2006 6:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imaš dve možnosti: brez mikroprocesorjev ali z njimi.
V prvem primeru bi jaz nekako uporabil TSOP1738 (ali ekvivalent), nek low-pass filter za impulze (NE-555) ter flip-flop. S tem te bodo ubogali vsi IR daljinci in vse tipke.
Lahko se pa stvar lotiš z mikroprocesorjem in IR sprejemnikom (TSOP1738 spet ali drugi).
Meni je drugi način trenutno lažji, a če še nimaš izkušenj s tega področja, ti svetujem prvega. _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Casanova Neznanec

|
Objavljeno: Pon Nov 20, 2006 6:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
NeoTO, hvala za odgovor, ampak kot sem že povedal, se na te stvari ne spoznam dobro, zato bi prosim če mi nekdo bolj natančno razloži sam potek dela. Ne razumem najbolje, na kakšen način bodo potem LED diode svetile, dokler spet ne pritisnem tipke na daljincu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.50
|
Objavljeno: Pon Nov 20, 2006 7:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj jih bo drzalo prizgane - bistabil ali mikrokontroler ali nekaj podobnega. Cudi me to, da "moras" narediti nekaj takega, o cemer nimas pojma ... je temu dejansko tako (to zahtevajo v soli od tebe) ?
Tudi sam bi tako stvar naredil z mikrokontrolerjem; v bistvu imam ravno nekaj takega ze narejenega za nekoga (vezje, ki sprejema ukaze daljinca za TV in ustrezno reagira, npr. tudi s priziganjem LEDice ). Material stane 1-2 tolarska tisocaka. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Casanova Neznanec

|
Objavljeno: Pon Nov 20, 2006 7:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat, šlo je za stavo, ki je nebi rad izgubil, sicer mi bo pa to znanje, ki bi ga s tem pridobil, tudi koristilo, mar ne? Zanima me, če bi mi lahko narisal shemo tvojega vezja, kajti omenil si, da imaš podobno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14679 Aktiv.: 61.79
|
Objavljeno: Pon Nov 20, 2006 7:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj podobnega sem pred časom objavil. Le da bo za izdelavo potrebno nekaj opreme ter malo znanja. ***Klik*** _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Casanova Neznanec

|
Objavljeno: Pon Nov 20, 2006 9:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo, kaj bi te lahko prosil, da mi napišeš katere elemente vezja rabim, da bom lahko izpeljal svoj načrt.
Hvala že v naprej. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pon Nov 20, 2006 10:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat je napisal/a: |
Ontopic: moj (precej dolg) odgovor je sel v binarna nebesa in ga ne mislim tipkati se enkrat. Poanta je bila, da shemo sicer lahko objavim, a je vezje samo po sebi neuporabno brez programa za MCU. Le-tega je stranka narocila in tudi placala in posledicno ni na javno voljo. Vezje ni nic posebnega - napajalni del z linearnih regulatorjem, mikrokontroler, SFH5110 prikljucen na en pin, LEDica (namesto nje bi lahko bil tranzistor za vkliop mnozice LEDic ...) prikljucena na drug pin in se nekaj stvari, ki so za to debato irelevantne (RS422 transceiver, zunanji oscilator za MCU in konektor za povezavo na druge komponente). |
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pon Nov 20, 2006 10:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Casanova je napisal/a: |
Silvo, kaj bi te lahko prosil, da mi napišeš katere elemente vezja rabim, da bom lahko izpeljal svoj načrt.
Hvala že v naprej. |
Mislim, da sem v sporočilu na gornji povezavi napisal vse do potankosti. Bo pač treba celo sporočilo prebrati. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni