www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

0-10V dimmer za T5 žarnice

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
levak
Član
Član

Pridružen-a: Ned 08 Jun 2008 14:05
Aktiv.: 0.17
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 10, 2014 6:43 pm    Naslov sporočila:  0-10V dimmer za T5 žarnice Odgovori s citatom

Lep pozdrav!

Najprej kratko opozorilo, da sem v elektroniki popolni začetek, zato se oproščam za napačne izraze in ostale napake.

Imam T5 luč, ki ima dimmable dušilko . Za dimming ima luč 2 izhoda, na katerih je napetost 10V.

Luč sveti s polno močjo, kadar ima kontrolno vezje 10V in z najmanjšo, kadar ima 1V ali manj:
Citiram:

There is an IEC standard for current sink controls - Standard 60929 Annex E. The
standard requires that the ballast (or driver) provides full light output when the control
voltage is 10 Volts (or above). As the control voltage is reduced by the control, the light
level is reduced. At a control voltage of 1 volt, the ballast (driver) provides it’s minimum
light level. Any voltage less than 1 volt is defined as minimum.

Luč bi rad krmilil s pomočjo Arduina, za kar potrebujem dodatno vezje. Izdelal sem current sink vezje, kar naj bi bilo pravilno za zgoraj omenjeni problem.

Vezje sem preveril z LED diodo in stvar lepo funkcionira, ledica lepo spreminja svetilnost. A ko priklopim na vezje luč, se ne zgodi nič.

Kje sem falil?

Matej

shema_driver_lamps.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.47 KB
 Pogledana:  9248 krat

shema_driver_lamps.png

WP_20140710_17_37_39_Pro.jpg
 Opis:
PWM signal in signal na 0-10V konektorju
 Velikost datoteke:  104.53 KB
 Pogledana:  1 krat

WP_20140710_17_37_39_Pro.jpg

WP_20140710_17_38_02_Pro.jpg
 Opis:
PWM signal in signal na 0-10V konektorju
 Velikost datoteke:  107.94 KB
 Pogledana:  1 krat

WP_20140710_17_38_02_Pro.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 10, 2014 7:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na shemi označi, kam si priklopil sondi.

Drugače pa rabiš samo še glajenje signala.
Za R3 daj 10kOhm upor, nato pa zporedno k njemu dodaj en elektrolitski kondenzator. Recimo 470uF.
Nato signal 0...10V za vhod v krmilnik luči zajemi s tega kondenzatorja.
GND signala 0...10V bo skupen vsem GND na vezju.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mzmarez
Član
Član

Pridružen-a: Tor 22 Jan 2008 19:03
Aktiv.: 0.87
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 10, 2014 7:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

IRF4905 je P kanal (se pravi negativna napetost na drain) ?
Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.38

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 10, 2014 7:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A ni negativna na shemi?
levak
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 10, 2014 8:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Narisal sem še sonde.

Ja, IRC4905 je P kanal... Na source sem mu dal 15V, na drain pa GND.

Ground PWMja(arduino) in ostali groundi na vezju niso skupni. Ali je to lahko problem?

igo: R3 je sedaj tam zato, da omejim tok. Če bom potem zraven dodal še 10kOhm, ali se lahko kar znebim R3 in uporabim samo RC člen?

Če na luči direktno na izhod za regulacijo vtaknem 1kOhm upor, luč lepo zatemni... Če to kaj pomaga pri razumevanju:)

Matej
Nazaj na vrh
jnz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Mar 2009 22:11
Aktiv.: 0.57
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 10, 2014 9:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, če imaš arduino povezan le z bazo tranzistorja, brez mase, je to vzrok, saj tok v bazo ne more teči. Če ne smeš povezati tudi mase arduina, potem T1 zamenjaj z nekim optocouplerjem, diodo optocouplerja pa poveži preko upora med izhod in maso arduina.
Nazaj na vrh
levak
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 11, 2014 8:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Problem je, da ne vem, če lahko mase povežem:)

Na eni strani imam arduina, na drugi strani pa dušilko od luči. Načeloma sta napravi povezani samo preko tegale vezja, druga skupna točka je pa 220V vtičnica.

Malo sem popravil vezje, da je malo bolj očitno, da imam na strani žarnice že 10V in GND.

Če prav razumem igo-ja, njegov nasvet ne bo deloval, saj bom po njegovem imel 0-10V izhod na vezju, česar pa jaz nočem. Jaz že imam 10V izhod na žarnici, moram pa le-tega vleči proti 0, da zatemnim luč.

Matej

shema_driver_lamps.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.36 KB
 Pogledana:  9048 krat

shema_driver_lamps.png

Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.58
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 11, 2014 9:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dokler mas ne povežeš potem je brezveze razmišljati in delovanju tega vezja. Krmilna veličina bipolarnih tranzistorjev je namreč bazni tok, ki ga pa ti nimaš, ker ne more teči.

Če mas nočeš povezati potem ne vem zakaj se ne poslužiš že svetovanega optospojnika. Malce pogooglaj kaj je to in poglej kakšno shemo pa ti bo vezava hitro jasna, mase pa lahko ločene.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
levak
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 11, 2014 9:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni toliko da jih nočem povezati, bolj je problem, da ne vem, če jih lahko:) Kot pravim, moje znanje elektrotehnike je slabo in nebi rad naredil kake nepotrebne škode:)

Bo 4N25 oz. 4N35 optospojnik v redu?

Matej
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.96

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 11, 2014 1:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da.
Nazaj na vrh
levak
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 11, 2014 1:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem probal povezati mase skupaj in zadeva deluje, a ne tako kot bi želel. Verjetno sem si napačno zamislil vezavo.

Sedaj dimming deluje tudi, če ne uporabim MOSFET-a. Predvidevam, da tok steče preko NPN tranzistorja in le-ta poskrbi za padec napetosti na liniji, s tem pa zatemnitev luči.

Bi moral NPN imeti svoje napajanje?

Matej
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2 dni