www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

RPi I2C Avtomatika hiše
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
allyazir
Član
Član

Pridružen-a: Ned 29 Jun 2014 22:07
Aktiv.: 0.10
Kraj: Lenart

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 29, 2014 10:23 pm    Naslov sporočila:  RPi I2C Avtomatika hiše Odgovori s citatom

Zdravo vseh.

Torej lotil sem se izdelave električne napeljave v svoji novogradnji. Zanima me vaše mnjenje in komentarji ali sem se česa lotil narobe.

Za osnovo sem vzel Raspberry pi na katerega sem dodal to razširitev.
http://www.abelectronics.co.uk/products/3/Raspberry-Pi/18/IO-Pi-32-Channel-Port-Expander-for-the-Raspberry-Pi

Izhodi iz razširitve so preko uln2803a povezani na 24V rele kateri na koncu poveže 230V da vklopi luči ali krmili rolete. Kakšne so maksimalne dolžine in možne motnje glede na to da imam namen iz omarice v kleti krmiliti releje v omaricah po nadstropjih? Uporabil sem 48 žilni kabel presek žil je 0,5mm2.

Vhode bi prav tako reševal s to razširitvijo na način da bi GND speljal do tipal po hiši ter nazaj do pina na razširitvi. Ko bi kliknil na tipkalo bi se sprožil signal na LOW in bi se izvedla akcija vklopa ali izklopa izhoda. Tukaj me prav tako zanima možnost motenj glede na to da peljem po hiši GND. Linije bodo dolge od 10 do maksimalno 30m

Programsko opremo imam rešeno in uporabljam pi4j knjižnico za krmiljenje MCP23017 čipa ki se nahaja na razširitvi.

Prosim za vaše mnenje o tem projektu saj imam sedaj še možnost sprememb dizajna.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 30, 2014 10:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na to, da se dogodki (luči, porabniki, rolete, stikala, ...) v hiši zgodijo neskončno redko za nek ...MHz MCU, centralna izvršilna relejska enota ni najbolj posrečena rešitev.

Zlahka si privoščiš skoraj 150ms zakasnitve od ukaza do izvršitve.
To pomeni, da lahko MCU enota preko neke serijske komunikacije komunicira z lokalnimi izvršilnimi I/O enotami.

Ko pritisneš tipko za luč, to I/O enota v dozi pod tipko zazna, nato počaka, da jo centralna enota pokliče in prebere novo stanje vhodov, izračuna ustrezen odziv (če je bila luč ugasnjena, jo prižge, sicer jo ugasne), ter odgovor pošlje I/O enoti, ta pa vklopi/izklopi relejček za vklop luči.

V vsaki dozi s stikali (oziroma tipkami) boš imel po novem I/O enoto z malim MCU in relejčki. Tako bo zadostovalo, če boš do vsake doze napeljal fazo, nulo, ozemljitev in dvožilni kabelček za "24V NPN open collector" komunikacijo po predelanem (upočasnjenem in z 8-bitnimi naslovi namesto ID kode) 1-wire protokolu.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.06

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 30, 2014 11:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

igo je napisal/a:
V vsaki dozi s stikali (oziroma tipkami) boš imel po novem I/O enoto z malim MCU in relejčki. Tako bo zadostovalo, če boš do vsake doze napeljal fazo, nulo, ozemljitev in dvožilni kabelček za "24V NPN open collector" komunikacijo po predelanem (upočasnjenem in z 8-bitnimi naslovi namesto ID kode) 1-wire protokolu.

To že imam, pet žilni kabel, faza, nula ozemljitev, dve žili prosti.

Citiram:
"24V NPN open collector" komunikacijo po predelanem (upočasnjenem in z 8-bitnimi naslovi namesto ID kode) 1-wire protokolu

Malo več o tem
Mene mučijo motnje, rad bi pa dvosmerno komunikacijo, lahko tudi master/slave
Na slave strani so relejčki za rolete.

red_mamba
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Aktiv.: 6.26
Kraj: Yogyakarta

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 30, 2014 11:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ce se hoces izognit motnjam potem rabis diferencialni par in kako 485 komunikacijo ali se bolje CAN bus.

Sam bom delal s CAN bus komunikacijo za avtomatizacijo hise. Kabel pa je lahko kar od mreze.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Ler
Član
Član

Pridružen-a: Tor 04 Maj 2010 20:53
Aktiv.: 1.07
Kraj: NM

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 30, 2014 12:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem tudi jaz hotel predlagati enako kot red_mamba. Z prijateljem delava module za hiško na komunikaciji RS485 z malo spremenjenim protokolom, ki je bil opisan v reviji SE od Vilkota.

Ni pa razvidno ali imaš že narejeno instalacijo ali jo boš šele začel. Ker od tega je odvisno kam boš dal module za izvrševanje (aktuatorje). Jaz bi se izogibal v dozah, saj je ponavadi tam zmeraj gužva.

Trenutno imava dva modula, in že stestirano komunikacijo v Bascomu in C-ju. Ko bo mal več bom tudi objavil na forumu. Če te kaj več zanima pa napiši.
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 30, 2014 12:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Krampus je napisal/a:
igo je napisal/a:
"24V NPN open collector" komunikacijo po predelanem (upočasnjenem in z 8-bitnimi naslovi namesto ID kode) 1-wire protokolu
Malo več o temMene mučijo motnje, rad bi pa dvosmerno komunikacijo, lahko tudi master/slaveNa slave strani so relejčki za rolete.
To je predelan 1-wire, ki ga je treba šele narediti.

Namesto 5V se uporabi 24V, ki jih skozi 120ohm upor zagotavlja centralna enota.
Vsaka enota ima na linijo obešen tranzistor v "open collector" vezavi in optosklopnik.
Centralna enota daje takt (kratkostiči linijo za dogovorjen čas). Če je čas kratkostičenja enak dogovorjenemu času, je to ničla, če je daljši, pa enka. Sledi še kratka ali dolga pavza, da je nosilna frekvenca konstantna, razmerje časov pa 1/3 : 2/3 za ničlo in 2/3 : 1/3 za enko.

Kadar "sprašuje in govori" centralna enota, ostale enote "poslušajo" z optosklopniki. Ko neka enota odgovarja, ji centralna enota pošilja takt ničel, ona pa pri enki podaljša kratek stik za 1/3, kar centralna enota prebere.

Ker bo največje možno število enot majhno (recimo 255 + centralna), ni potrebno komplicirati s 64-bitnimi ID, ampak se lahko naslavlja po I2C ali podobnem protokolu. Naslov I/O enote se seveda sprogramira iz centralne enote.
Lahko pa centralna enota oddaja verigo 4096 (256x16) ničel, vsaka enota pa v svojih (ko pride na vrsto 16xNaslov) podatkovnih 16-ih bitih ustrezne ničle spremeni v enke. Naslednja veriga vsebuje odgovore za vse enote.

Shematsko gledano je torej klasičen 1-wire, a z višjo napetostjo, daljšimi časi in dogovorjenim protokolom. Tudi napajanje je lahko parazitsko iz 24V, ki je prisotno vsaj 1/3 časa (v tem primeru bi bili potrebni bistabilni releji), lahko pa se ga dobi iz 230V.

allyazir
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 30, 2014 1:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem za predloge.

Ampak da malo bolj razložim situacijo.
Trenutno imam releje v elektro omaricah po nadstropjih. Vse luči in rolete so že povezane na njih. Krmilim jih preko ULN2803a ter MCP23017 priključega na I2C od raspberry pi, ki je v komunikacijski omari v kleti.
Slika omarice:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/11011188/2013-11-18%2021.05.17.jpg

Mislim da imam izhode urejene. Kvečjemu bi lahko dal spodaj v kom. omarici vmes še kakšen optosklopnik za zaščito.

Najbolj me sedaj mučijo vhodi, ki bi jih najraje rešim z direktnimi povezavami brez dodatne elektronike v dozah ali elektro omarici. Torej ideja je direktna povezava GND do tipkala in nazaj do GPIO-ja na MCP23017. Ali je kakšna enostavna rešitev glede preprečevanja motenj?. Razmišljal sem v smeri merjenja dolžine signala ali kakšen optosklopnik in višja napetost proženja.
Nazaj na vrh
red_mamba
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Aktiv.: 6.26
Kraj: Yogyakarta

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 30, 2014 2:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

allyazir je napisal/a:
Hvala vsem za predloge.

Ampak da malo bolj razložim situacijo.
Trenutno imam releje v elektro omaricah po nadstropjih. Vse luči in rolete so že povezane na njih. Krmilim jih preko ULN2803a ter MCP23017 priključega na I2C od raspberry pi, ki je v komunikacijski omari v kleti.
Slika omarice:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/11011188/2013-11-18%2021.05.17.jpg

Mislim da imam izhode urejene. Kvečjemu bi lahko dal spodaj v kom. omarici vmes še kakšen optosklopnik za zaščito.

Najbolj me sedaj mučijo vhodi, ki bi jih najraje rešim z direktnimi povezavami brez dodatne elektronike v dozah ali elektro omarici. Torej ideja je direktna povezava GND do tipkala in nazaj do GPIO-ja na MCP23017. Ali je kakšna enostavna rešitev glede preprečevanja motenj?. Razmišljal sem v smeri merjenja dolžine signala ali kakšen optosklopnik in višja napetost proženja.

koliko stane tak rele za v omarico ce ni skrivnost?

ce bos visjo napetost posiljal po kablih ne bo nobenih motenj. sploh ne ker gre samo za on/off signal, ce sem prav razumel. Mogoce samo das signal prek upora in zascitne diode predno ga posljes v IO vhod. Da ga ne skuris.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
allyazir
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 30, 2014 9:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podnožje, rele in dioda je posebej. Nabavil sem pri schracku.
Podnožje YRT78626 cena 2,56
Rele RT314024 cena 1,91
Dioda YMLRD024-A cena 1,43

Za luči sem na koncu vzel te releje ki jih lahko ročno vklopiš in imajo že svetlečo diodo vgrajeno.
XT374LC4 cena 4,69

Za vse se dobi do 30% popusta tak da se mi zdi cena na koncu kar ugodna. Pa super je da lahko daš gor normalno pokrov omarice in vidiš stanje relejev.
Nazaj na vrh
allyazir
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 10, 2014 11:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo zdaj sem malo potestiral zadeve in imam dejansko težave sklepam da zaradi dolžine vodnikov.

GND imam po cca 10m utp kabla povezan na tipkalo in nato še 10m kabla nazaj do vhoda na MCP23017. Dejansko se mi dogaja da se mi vhodi naključno prožijo. Zgodi se nekajkrat dnevno ampak to ni sprejemljivo.

V izdelavo sem dal TIV z optokoplerji s katerim bom optično ločil signale, ki gredo po bajti od samih raspberry expander vhodov. Po hiši bom za tipkala uporabil 24V.

Ali mi lahko kdo razloži zakaj se mi dogaja naključno proženje vhodov glede na to da na MCP-ju vgrajen in aktiviran pull up in se vhod proži z GND-om.

Ali bo po vašem mnenju optocoupler na 24V rešil zadevo? Ima kdo kakšno idejo za optocoupler, ki bi imel zakasnitev pri da bi s nekih kondenzatorjem ignoriral špice krajše kot recimo 50ms.
Nazaj na vrh
TilenS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29
Aktiv.: 2.34

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 11, 2014 12:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prvo kar bi lahko naredil je, da preveriš nihanje linije. Čez dan pustiš gor priklopljen osciloskop z nastavljenim trigger-jem na vrednosti iz datasheeta, da vidiš, če ti prekorači te nivoje.

Mogoče so interni pull-upi v tem IC-ju premalo za te dalše linije. Mogoče bo treba zunaj vezja dodati še malo močnejše, da bo res držalo linijo na 5V.

Razmisli tudi o zunanjem schmitt trigger-ju.

allyazir
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 11, 2014 11:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V mcp23017 je 100k pull up upor.
Koliko jaz razumem deluje tako da večji kot je ta upor manjši tok mora steči da je vhod logični LOW. Torej bi prej potreboval manjši in ne večji upor.

Lp
Nazaj na vrh
TilenS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29
Aktiv.: 2.34

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 11, 2014 11:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja "močnejše", manjša vrednost upora za posledično večji tok, da potegneš linijo na GND. Od teh 100k bi dal stran eno ničlo.
allyazir
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 12, 2014 3:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kam bi zdaj moral dat upor? Ker ta 100k je znotraj mcp23017 ic-ja in na njega nimam vpliva.
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 12, 2014 3:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobra lupa, ročni gravirnik, mirna roka,... Ko odstraniš zgornji del ohišja čipa in prideš do jedra, upori izgledajo kot zelo dolge (no, dobro stotinko milimetra) kače v bližini vhodov porta, ki omogoča pull-up. Mr. Green

Jasno, da ne spajkaš v čipu.

Upore prispajkaš med (+) napajanje in vhod mikrokontrolerja. Med vhod in GND pa veži še 5,1V zener diodo. Spajkaj, kjer imaš prostor, ni treba tlačiti povsem zraven MCU. Lahko tudi na dodatno ploščico, ki se natakne na konektor kot vmesnik med žicami in razširitveno ali rPi ploščico.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 502 dni