|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
josip Član

Pridružen-a: Sre 25 Jan 2006 9:15 Prispevkov: 16 Aktiv.: 0.07
|
Objavljeno: Sre Jul 23, 2014 10:12 pm Naslov sporočila: Zakasnilno relejsko vezje za izločanje kratkotrajnih motenj |
|
|
Pozdrav!
Naj vas gornji naslov ne zmede, sa nisem prepričan, da sem se sploh pravilno izrazil.
Kaj iščem ?
Povezavo ( internetni link ) ali morda shemo koga izmed bolj veščih elektronikov tule na forumu za naslednje vezje, ki mora :
Preklopiti izhod vezja v aktivno stanje le ob pogoju, če je aktivno stanje na vhodu tega vezja prisotno več kot npr 60 sekund ( okvirno ).
Gre pa za to , da imam napravo, ki je preko relejskega izhoda priključena na varnostno dežurni center. Ta relejski izhod ( koristim brezpotencialni kontakt ) , se aktivira ob vsakršni anomaliji na kabelski povezavi mned senzorji in napravo. Te motnje so običajno kraktotrajne ( 1 do 2 sekunde ) , vzrok pa je običajno slaba komunikacija med senzorji in napravo oz napačno interpertiranje prispelih podatkov iz senzorjev. Skratka, četudi signal napake po 2 sekundah izgine, se vsakokrat aktivira prenos na dežurni center.
Torej, rad bi vezje, katerega vhod bi priključil na relejski izhod moje naprave, stanje napake na vhodu vezja pa mora biti daljše od 60 sekund , da se zgodi sprememba na izhodu tega vezja. Če je sprememba krajša od željenega časa, se na izhodu ne zgodi nič !
Želje, če bi mi kdo lahko pomagal :
napajanje med 12 do 24 VDC
brezpotencialni signali na vhodu in izhodu vezja ( releji )
enostavnost izvedbe
Hvala že vnaprej
Josip
_________________ Amater |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Jul 23, 2014 10:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko uporabiš kak časovni rele z zakasnjenim vklopom. Enostavno ga lahko narediš recimo s 4541. ***klik*** _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
arksi Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19 Prispevkov: 748 Aktiv.: 3.66 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: Čet Jul 24, 2014 6:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Če pa se ti ne ljubi samoizdelovanje časovnega releja, ga pa lahko kupiš tukaj |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Čet Jul 24, 2014 7:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Bo ga kar moral kupiti in dati inštalaterju, da ga zmontira. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
josip Član

Pridružen-a: Sre 25 Jan 2006 9:15 Prispevkov: 16 Aktiv.: 0.07
|
Objavljeno: Čet Jul 24, 2014 9:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo, hvala za odgovor. Žel, nisem aktivni član foruma in tvojih prilog ne morem odpreti, bi te prosil, če mi jih lahko posreduješ na nek drug način (zasebna sporočila ) ali, da jih nekako " odkleneš " tu v tem postu.
Nakup ne pride v poštev, se mi zdi občutno predrag, raje sam kaj zalotam skupi, seveda pa me baše pomankljivo znanje elektronike.
LP
Josip _________________ Amater |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56al Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03 Prispevkov: 788 Aktiv.: 3.33 Kraj: JN66SI & JN76TM
|
Objavljeno: Pet Jul 25, 2014 11:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Podobno težavo sem v službi rešil s preprostim RC členom z enim elektrolitskim kondenzatorjem in uporom. Je pa pogoj za rešitev z RC členom, da ima vhod, ki zaznava sklenjen / razklenjen kontakt, vsaj nekaj histereze pri preklopu ter prag preklopa ne preblizu 0V oz. napetosti vhoda pri odprtih sponkah. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni