|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
pero33 Član

Pridružen-a: Čet 22 Mar 2012 17:34 Prispevkov: 41 Aktiv.: 0.25 Kraj: rogaška slatina
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.63 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sre Jul 23, 2014 11:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko. Bodi pa pozoren na to, da potrebuješ 11V izmenične napetosti.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pero33 Član

Pridružen-a: Čet 22 Mar 2012 17:34 Prispevkov: 41 Aktiv.: 0.25 Kraj: rogaška slatina
|
Objavljeno: Sre Jul 23, 2014 11:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha, hvala za odgovor me pa zanima, kaj ste misli s 11V izmenicne napetosti? Ter kako moram ta postopek izvesti?(se opravicujem ker nimam sumnikov namrec pisem iz telefona na katerem je angleski brskalnik nalozen)
_________________ elektrika je zanimiva zadeva ampak ko enkrat elektriko zanimaš ti in se te dotakne spoznaš da moraš bolj paziti....:::: )))) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastiant Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43 Prispevkov: 1814 Aktiv.: 7.88 Kraj: ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jul 23, 2014 11:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moč transformatorja je navadno podana v VA.
Transformator lahko transformira izmenično (AC) napetost.
Če boš nanj priklopil enosmerno (DC) iz npr baterije, se transformator obnaša (skoraj) kot kratek stik. DC je potrebno najprej razsmeriti - spremeniti v AC.
Transformator 230V -> 10V lahko deluje tudi v obratni smeri, vendar bo v tem primeru izhodna napetost obremenjenega transformatorja nekoliko nižja od 230V.
Transformator ima izgube pri pretvborbi. Zaradi tega proizvajalec rahlo prilagodi prestavno razmerje za predviden način uporabe - ponavadi npr. 230V -> 10V.
Pri uporabi 10V -> 230V je izhodna napetost nekoliko nižja od 230V zaradi razlike med teoretičnim in dejanskim prestavnim razmerjem in zaradi izgub pri pretvorbi.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Čet Jul 24, 2014 9:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede 11V DC in AC ... Najprej si dodobra razčisti te osnove.
Če priključiš na sekundar 11V DC (enosmerna napetost iz akumulatorja), bo jedro takoj prešlo v nasičenje, navitje pa bo takorekoč v kratkem stiku in se bo grelo.
Ampak ...
Napetosti nista povezani samo s prestavnim razmerjem. Inducirana napetost je povezana tudi s frekvenco, pri DC pa s hitrostjo vklopa in izklopa.
No, najhujše, kar se lahko zgodi, se zgodi ob izklopu.
Takrat tok preneha teči v zelo kratkem času, hitra sprememba toka pa inducira zelo visoko napetost, ki poskuša doseči, da bi stekel tok, ki bi ohranil magnetno polje v jedru.
Tok skozi odprto navitje seveda ne steče, a če se nahajaš preblizu navitja, se lahko zanka tudi sklene. Skozi tebe.
Okrog obrnjen trafo je kot vžigalna tuljava pri avtu, a z bistveno višjo shranjeno magnetno energijo v jedru. Iskra pri svečki te "totalno zdrma ko pesa", tista pri transformatorju pa te lahko tudi ubije.
Marsikoga je že, na kar so nas profesorji (SŠ, fakulteta) opozorili vsakič ob začetku obravnavanja transformatorjev.
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozede Član

Pridružen-a: Sob 19 Jul 2014 18:32 Prispevkov: 388 Aktiv.: 2.92 Kraj: Jesenice
|
Objavljeno: Čet Jul 24, 2014 10:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Iz slike ki si jo priložil, se vidi, da je to distribucijski prilagodilni trafo za ozvočenja 7oV in 25V. To ni 220V-ltni trafo. Seveda, če ga boš priključil na 230Vltno vtičnico, bo najverjetneje pogorel!!
Taki trafoti so namenjeni za vgradnjo v zvočnike pri distribucijskem ozvočenju. Distribucijski ojačevalec v razglasni postaji je narejen tako, da ima na izhodu 70V napetost avdio signala. Če bi priključili 8 ohmski zvočnik direktno na to napetost bi ta potegnil iz ojačevalca 612Watov!!!
S takim trafortom se prilagaja impedanca zvočnika na distribucijski vod (70V) tako da transformira napetost navzdol, pri tem posamezen zvočnik potegnee iz ojačevalca – iz distribucijske linije moč od 1/8W do 4Wate? Primer uporabe razglasna postaja na želežniški postaji, ki ima razdeljene manjše zvočnike po kolodvorih itd.
Več izhodov za priklop zvočnika je namenjen za regulacijo jakosti posameznega zvočnika v korakih po 3dB. V primeru da se vzame 1W kot osnova je regulacija +6dB in -9dB glasnosti.
Seveda se lahko igraš s tem trafotom tudi tako kot si napisal vendar pazi na to na kar so te že opozorili soforumaši.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastiant Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43 Prispevkov: 1814 Aktiv.: 7.88 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jul 24, 2014 12:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bogen T725 transformator se lahko uporablja tudi v take namene, vsaj jaz ga.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
72.24 KB |
Pogledana: |
21 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
27.62 KB |
Pogledana: |
2 krat |

|
_________________ LP Sebastian |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.80 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Čet Jul 24, 2014 1:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa kaj toliko komplicirate? Dečko je postavil enostavno vprašanje če se da 220V/11V trafo priključit na 11V da dobi 220V. Jasno da se da in mislim da ni toliko analfabet da bi to priključeval na enosmerno napetost.
_________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Jul 24, 2014 1:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hm... bi bil presenečen... a tebi teh 11V ne diši po avtomobilskem akumulatorju? Meni že...
Saj je lepo napisal, da je začetnik. Iz kod izhaja ideja da mora začetnik to vedeti? Če mu nihče ne pove? Je že v redu, da je bilo to razloženo. Bolje dvakrat kot nikoli.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sonyx Član

Pridružen-a: Sob 06 Okt 2007 10:27 Prispevkov: 453 Aktiv.: 2.10 Kraj: Sevnica
|
Objavljeno: Čet Jul 24, 2014 2:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
pero33 je napisal/a: |
Aha, hvala za odgovor me pa zanima, kaj ste misli s 11V izmenicne napetosti? Ter kako moram ta postopek izvesti?(se opravicujem ker nimam sumnikov namrec pisem iz telefona na katerem je angleski brskalnik nalozen) |
In tukaj je bil v dilemi o izemnični napetosti. Drugače pa lepo razloženo .
_________________ Drži vodu dok majstori odu.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pero33 Član

|
Objavljeno: Čet Jul 24, 2014 10:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Res lepo razlozeno ni kaj. Me pa zanima naslednje se preden se tega lotim delat. Zanima me kako transformator zascitim da me velika el. napetost se kje res ne ubije, ter kako priklopiti transformator na izmenicni tok, res je da imam transformator iz radijskega aparata ki je radio napajal z 11V. Razumem tudi da iz vticnice v transformator tece izmenicni tok ki ga nato transformator spremeni v enosmerni tok, ter ga tudi reducira na teh 11V, teh 11V pa potem napaja radio. No jaz imam 11V vir napetosti ki ga bom priklopil na 11V del transformatorja. Na drugi strani bom imel recimo zarnico in bom hotel da bi gorela. Vem tudi da obstajajo pretvorniki el. Napetosti, sam jaz sem se spomnil te moznosti.
_________________ elektrika je zanimiva zadeva ampak ko enkrat elektriko zanimaš ti in se te dotakne spoznaš da moraš bolj paziti....:::: )))) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pero33 Član

|
Objavljeno: Čet Jul 24, 2014 10:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Res lepo razlozeno ni kaj. Me pa zanima naslednje se preden se tega lotim delat. Zanima me kako transformator zascitim da me velika el. napetost se kje res ne ubije, ter kako priklopiti transformator na izmenicni tok, res je da imam transformator iz radijskega aparata ki je radio napajal z 11V. Razumem tudi da iz vticnice v transformator tece izmenicni tok ki ga nato transformator spremeni v enosmerni tok, ter ga tudi reducira na teh 11V, teh 11V pa potem napaja radio. No jaz imam 11V vir napetosti ki ga bom priklopil na 11V del transformatorja. Na drugi strani bom imel recimo zarnico in bom hotel da bi gorela. Vem tudi da obstajajo pretvorniki el. Napetosti, sam jaz sem se spomnil te moznosti.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.63 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Čet Jul 24, 2014 10:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Transformator ne usmerja napetosti. Vanj gre AC in prav tako iz njega. Še enkrat, transformatorja ne moreš napajati z enosmerno napetostjo.
Smem-o vedeti kateri je ta 11V vir? Najbolje, najenostavneje in najvarneje boš zadevo rešil tako, da kupiš inverter 12V DC->230V AC.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pero33 Član

|
Objavljeno: Čet Jul 24, 2014 10:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Akumolator od avta malo je prazem ampak kaze multimeter tocno 11v
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni