|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
folc Član

Pridružen-a: Pon 16 Nov 2009 21:25 Prispevkov: 678 Aktiv.: 3.57 Kraj: Nekje med NG in Tolminom
|
Objavljeno: Sob Jul 26, 2014 4:20 pm Naslov sporočila: Reševanje podatkov Windows RAID 2 fizična diska |
|
|
Pozdravljeni, zanima me, če kdo od vas pozna preprosto rešitev, da bi lahko skopiral podatke iz RAID dveh fizičnih diskov na zunanji disk, namreč računalnik se je sesu in na njem je bil nameščen windows 7. Poskusil sem z linuxlive a ju ne prepozna, ko pa dam diske v drugi računalnik na katerem je windows mi ob kliku nanje javi da naj ju formatiram ...
kake ideje kako bi to lahko rešil gre se za slike dveh zakncev v poznih letih _________________ elektrika je edina baba, k se ne pusti šlatat
Folc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.75 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sob Jul 26, 2014 4:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
RAID kateri? Če je bil v raid 0, potem so podatki več ali manj adijo, če se je podrlo polje. enka ni, ker bi v tem primeru po vsej verjetnosti lahko bral vsaj iz enega diska.
Žal spet eden izmed teh primerov: BACKUP!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
folc Član

Pridružen-a: Pon 16 Nov 2009 21:25 Prispevkov: 678 Aktiv.: 3.57 Kraj: Nekje med NG in Tolminom
|
Objavljeno: Sob Jul 26, 2014 4:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
RAID kateri? Če je bil v raid 0, potem so podatki več ali manj adijo, če se je podrlo polje. enka ni, ker bi v tem primeru po vsej verjetnosti lahko bral vsaj iz enega diska.
Žal spet eden izmed teh primerov: BACKUP!!! |
kolikor vidim je Raid 0 in ja kaj morem stara zakonca sta kupila računalnik in niti nista vedela, da imata vse skupaj v raid ... ze zaj****am že celo dpopoldne in ne morem nikakor do podatkov ne linux, ne windows, ne posebej nič za povrh jima še napajalec cvili na polno ... :S
mogoče še kdo ve za kako rešitev čene preprosto naredim clean install _________________ elektrika je edina baba, k se ne pusti šlatat
Folc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Sob Jul 26, 2014 4:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot pravi predhodnik, očitno gre za stripping.
Dokler sta diska priklopljena na original mamaplato in se konfiguracija kontrolerja ne spreminja, bi morala biti diska še vedno vidna kot eden, nenazadnje je to osnova za install na raid 0.
Bolj verjeten scenarij je, da je "sesutje" (karkoli naj bi že to pomenilo....) zgolj posledica napake na/odpovedi enega od diskov. V tem primeru pač podatki. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
folc Član

|
Objavljeno: Sob Jul 26, 2014 5:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
ob bootanju mi javi da je pogrešana windows32 datoteka ... tako da sumim da je res možno, da je eden izmed diskov odpovedal _________________ elektrika je edina baba, k se ne pusti šlatat
Folc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sob Jul 26, 2014 5:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je raid 0, potem nimaš kaj diskov sploh izklapljati z mameplate, ker ni variante da iz njih dobiš kaj uporabnega. Raid 0 namreč zapisuje podatke na oba diska naenkrat - nekaj na enega, nekaj na drugega, zato da se hitrost zapisovanja podvoji.
To v praksi pomeni da je del ene datoteke na enem, del iste datoteke pa na drugem disku.
Sicer za normalno delovanje niti ne vidim smisla polja raid 0 - sam dostopni čas se ne spremeni dosti, hitrost zapisovanja pa nitinima dosti vloge pri delovanju, če ne delaš s programi, ki na disk zapisujejo velike datoteke. Če že, se bolj splača raid 1.
Če ne gre v original mašini, potem bo bolj kriza. Če se je sesul windows, potem imaš mogoče šanso če bootaš z kakšnim takim CDjem, ki razpozna vgrajeni RAID0 in poskusiš kakšen program za reševanje podatkov - v skrajnem primeru vstaviš tretji disk kot samostojen, nanj namestiš windows in poskusiš. Če pa se je sesul RAID, potem samo v jok in na drevo...
Sicer imam sam nekaj slabih izkušenj s kontrolerji, ki so vgrajeni na mameplate - sesutje tabele jim ni ravno tuje.
BTW...Sicer redno varnostno kopiranje velja vedno in za vse. Raid ali ne raid, je čisto vseeno. ali umre disk kot samostojna enota, ali se podre raid, rezultat je isti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
folc Član

|
Objavljeno: Sob Jul 26, 2014 5:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
kot vidim do podatkov ne morem, sem soskusil tudi z tretjim diskom še vedno nič ... tako da očitno so podatki izgubljeni ... linux mi pa nikakor v live mode ne prepozna niti enega diska :S _________________ elektrika je edina baba, k se ne pusti šlatat
Folc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sob Jul 26, 2014 5:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
linux bo težka....kot prvo bi moral najprej pogledati, kateri kontroler ima plata in če kateri linux ta kontroler sploh podpira. Če pa misliš ločeno ti ga pa itak ne bo prepoznal, iz že napisanih razlogov.
Če si poskusil s tretjim diskom, moraš, če si dal gor winse, gor namestiti tudi driver za raid kontroler, sicer itak ne boš videl polja.
Ne vem, lahko v ponedeljek vprašaš še kakšno profi firmo, čeprav take stvari ponavadi stanejo ohoho...
Nič, za začetek jim zabičaj da je prva nujna stvar nakup zunanjega diska ter REDNO izdelovanje kopij, da se to ne ponovi. Žal je bila tale šola kot kaže draga... (sem bil tudi sam enkrat na tem, žal). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
folc Član

|
Objavljeno: Sob Jul 26, 2014 5:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
linux bo težka....kot prvo bi moral najprej pogledati, kateri kontroler ima plata in če kateri linux ta kontroler sploh podpira. Če pa misliš ločeno ti ga pa itak ne bo prepoznal, iz že napisanih razlogov.
Če si poskusil s tretjim diskom, moraš, če si dal gor winse, gor namestiti tudi driver za raid kontroler, sicer itak ne boš videl polja.
Ne vem, lahko v ponedeljek vprašaš še kakšno profi firmo, čeprav take stvari ponavadi stanejo ohoho...
Nič, za začetek jim zabičaj da je prva nujna stvar nakup zunanjega diska ter REDNO izdelovanje kopij, da se to ne ponovi. Žal je bila tale šola kot kaže draga... (sem bil tudi sam enkrat na tem, žal). |
vse poskusil od naštetega ... nič ni delovalo, sem tudi sporočil podatkov ni več in pač kaj naj naredijo v prihodnje in pač taka šola tudi sam sem enkrat izgubil tako odatke zaradi udara strele .. od takrat imam vedno potrojene podatke
kar sledi je wipe diskov in ponovn anamestitev windows sistema _________________ elektrika je edina baba, k se ne pusti šlatat
Folc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sob Jul 26, 2014 5:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
V tem primeru bi jaz razdrl raid polje in raje imel dva diska. Je vseeno manjša verjetnost, da se kaj zgodi, saj v tem primeru že na PCju lahko imaš pomembne stvari na obeh diskih.
Glede na velikost diska bi jaz dal nekja 100-150 G za C, ostalo za D in drugi disk za E. Na C imaš izključno sistem in programe. Moje dokumente daš na D ter jih kopiraš še na E, obstajajo pa tudi programi, ki to delajo samodejno. Občasno ročno kopiraš na zunanji disk. Tako delam jaz:dokumente imam na glavnem disku (D), potem na drugem disku v PCju, pa na mrežnem disku in še cca. enkrat mesečno delam ročno kopije na zunanji disk, ki je sicer fizično izključen iz sistema.
V življenju se še ni zgodilo da bi izbrisal kartico fotoaparata PREDEN ne naredim gornjega postopka. Kliči me paranoik, ampak jaz že nekaj let delam tako in od takrat še nisem imel izgube podatkov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
folc Član

|
Objavljeno: Sob Jul 26, 2014 5:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede na velikost diska bi jaz dal nekja 100-150 G za C, ostalo za D in drugi disk za E. Na C imaš izključno sistem in programe. Moje dokumente daš na D ter jih kopiraš še na E |
imam popolnoma enako prakso, C je sistem vse ostalo je na D in pika, celoten D pa je podvojen na 2 zunanjih diskih _________________ elektrika je edina baba, k se ne pusti šlatat
Folc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xzsolt Neznanec

Pridružen-a: Sob 23 Avg 2014 13:49 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Sob Avg 23, 2014 1:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 6.00 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Sob Avg 30, 2014 11:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
BartPE live winXP zagnat s CD roma in probat, če vidi podatke ali stari Win sistem in če je v starem pogrešana kaka datoteka pri bootu, probaj štartat sesute win v safe modu in popravit sistem. Lahko da je samo kvirk napajanja zbluzil winse in bo pomagal repair sistema z instal CD-jem. Ni nujno, da je kak disk odletel ali se sesulo raid polje. So pokvarjeni samo Win. Daj diska nazaj pravilno kot so bila in popravi win če gre. Lahko da zeza PSU !!! in ga bo treba menjat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni