|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
eddie Član

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02 Prispevkov: 723 Aktiv.: 3.06 Kraj: Severna primorska
|
Objavljeno: Tor Avg 05, 2014 2:59 pm Naslov sporočila: Motor z možnostjo nastavljanja vrtljajev za stružnico |
|
|
Pozdravljeni!
Obstoječo stružnico(za les), ki ima enofazni asinhronski motor s kondenzatorjem + variator(ki povzroča probleme) bi rad posodobil.
Rad bi vgradil motor, ki mu je možno spreminjati vrtljaje ter variator nadomestil z navadnimi jermenicami ter klinastim jermenom.
Kar sem se razgledoval po internetu sem prišel do dveh možnosti:
1. Trifazni motor + frekvenčnik
2. DC motor s trajnimi magneti + regulator.
Ti dve opciji se nekako uporabljata za predelave. Trenutni motor je moči 750 w, nadgradil bi rad z močnejšim - recimo 1,5kw. Poudariti moram da gre za hobi varjanto, tako da je cena velik faktor.
Kaj predlagate? Kako je z DC motorji? Videl sem primer, ko je nekdo vzel motor iz tekaške steze in ga uporabil v tak namen. Kako je s krmiljenjem teh motorjev? PWM? Cenovno bi bila taka varjanta verjetno ugodnejša kot frekvenčni pretvornik? Če ima kdo kak primeren motor pa kar na dan s ponudbo.
Hvala za mnenja, ideje,...
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.69 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Avg 05, 2014 3:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če mene vpraša bi jaz izbral asinhronski motor in frekvenčnik. Bo dražje, ampak boš imel mir. Ni obrabe krtačk, deluje tišje, manjša občutljivost na prah.
Mogoče bi pa lahko obstoječi motor priključil na frekvenčnik? _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dragoon Član

Pridružen-a: Čet 03 Maj 2007 21:51 Prispevkov: 452 Aktiv.: 2.05 Kraj: Trojane
|
Objavljeno: Tor Avg 05, 2014 4:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Frekvencnik za tvoj motorcek je ranga 150EUR. Malo poglej po bolhi.karkoli drugega ni vredno zivcev. _________________ LP, Mitja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.38 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Tor Avg 05, 2014 4:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
enofaznega bolj težko. Lahko vzameš kolektorski motor in tiristorsko regulacijo iz kakšnega pralnega stroja.
Asinhronski motor 1,5kW s frekvenčnim pretvornikom te bo pa stal kakšnih 260 eur plus DDV _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 484 dni